onsdag, januari 31, 2007
Konspiration
Vi - den stora massan - skall hållas på mattan. Vi bara invaggas i den falska tron att vi har makt och frihet etc. Inget viktigt, avgörande beslut tas någonsin av oss. Där är jag beredd att hålla med Gunnar Adler-Karlsson. Det är egentligen en liten elitklick som har all makt koncentrerad till sig. Staten och kapitalet kohandlar om alla viktiga saker. De kliar varandras ryggar.
När vi - den stora massan, de lättledda fåren - tror att vi skall få mera i plånboken... Ha! Så blåögt. Då ser makten givetvis till att priserna stiger och avgifterna blir högre. Om vi får mera pengar att röra oss med, så blir det genast dyrare att leva. Huvudsaken är att vi håller oss på mattan. Det har staten och kapitalet kommit överens om.
Så här tänker de som har makten: "Låt den dumma massan tro att den har makt. Låt folk hålla på med jätteavancerade mobiltelefoner, låt dem leka med jättesnabbt bredband, låt dem jaga lägsta priser hit och dit, låt dem känna sig lite rika med sina fuskskinnshörnsoffor, låt dem bli försoffade trygghetsnarkomaner, låt dem bli förvirrade av alla fria val de måste göra, låt dem skriva av sig i sina bloggar... Låt dem tro att de kan påverka. Det kan de egentligen inte. Vi sitter tryggt."
Etiketter: Makt
tisdag, januari 30, 2007
Ignorera Ignatius?
Etiketter: Böcker, Kristendom
Tvillingägg
I morse hade jag ingen kul matlåda att ta med till jobbet. Vad göra? Tja, varför inte steka ett par ägg och lägga på macka? Tänkt och gjort. Se vad som hände:
måndag, januari 29, 2007
Holmbergs 286 sätt
"Till minnet av en verksam man. - Han flåsade och torkade svetten ur pannan, jäktade, slet en hund och hade tusen bestyr: stod över öronen i ingenting." (s. 14)
"Att älska. - Att se det goda i." (s. 20)
"Vetenskapsmän och diktare. - Vetenskapsmännen vill förstå; diktarna bli förstådda." (s. 26)
"Om skönheten och snillet. - Man skiljer dem lätt åt: snillet kan gå inkognito genom tillvaron, skönheten inte." (s. 53)
"Sanningskärlek. - Att 'älska sanningen' - vilket skryt! Att uthärda den och ibland använda den: kan inte det vara nog?" (s. 80)
Men den här aforismen ser nästan ut som en liten bloggpost:
"Vishetens begränsning. - Sådant är viktigt att veta: att också de visaste av våra sångare och sägare på världens äras estrader inte kan vara annat än på sin höjd de näst visaste av människor. De visaste är för visa för att stiga upp på estrader." (s. 36)
I avdelningen med resonemang skriver Holmberg om "Löjets filosofi", "Jaget och gestalterna", "Sätt att läsa dikter", "Existentialism" m.m. I essän om löjet skriver han: "Också komiken arbetar i det metaforiska, fast dess metaforer är av annan art än den allvarliga lyrikens (...)" (s. 93)
Sammanfattningsvis: en relativt tunn bok (c:a 150 sidor) med mycket tänkvärt innehåll.
Etiketter: Böcker
söndag, januari 28, 2007
Märkliga djur i Vår Herres hage. 15
Etiketter: Märkliga djur i Vår Herres hage
Flera Rhodosbilder
Av den här skylten tror jag att man kan dra slutsatsen, att många svenskar hade varit på Rhodos innan vi kom dit - lägg märke till "PÄLSAR":
lördag, januari 27, 2007
No direction home
Det finns i den här filmen scener ur en presskonferens där bl.a. en töntig reporter frågar Dylan hur många sångare det finns därute som sjunger ungefär likadana protestsånger som han. Dylan svarar - efter att först ha kontrollerat om han uppfattat frågan korrekt - 136. Då kontrar tönten: "Menar du 136 exakt eller ungefär?" Dylan: "Jag menar 136. Eller så är de 142." Givetvis driver Dylan med jönsen som borde syssla med något annat.
Dylan var tuffare än Mick Jagger, tuffare än John Lennon, tuffare än vem som helst. Ingen annan utom Dylan hade orkat fortsätta turnera med sådant kompakt publikmotstånd. Han och hans band blev ju utbuade överallt så fort de spelade elektriskt. Men han blev inte tyst. Han visste antagligen någonstans inom sig att historien skulle ge honom rätt.
Ett par andra stycken i filmen kommer rinnande ur mitt minne:
* På en flygplats blir han omringad av stolliga fotografer som nästan stoppar kamerorna upp i näsan på honom. Han besvarar det hela med att själv ha en kamera och ta bilder på dem.
* I en bil blir han ombedd av några efterhängsna tjejer att skriva autografer åt dem. Han är less på alltihop och säger något i stil med: "Då vill jag ha era autografer".
Det var just det. Varför skulle han stå ut med saker som ingen annan skulle tolerera?
Tillbaka till bilden. Vi ser en sammanbiten tuffing som inte tänker ge sig i första taget. Det är attityd så att det osar. Och han har inte gett sig än.
Polanskis Oliver
I extramaterialet säger en av skådespelarna att detta är den ultimata filmen om Oliver Twist. Kanske det. Jag vill först återse David Leans version innan jag uttalar mig tvärsäkert. Men en sak är säker: Polanski kunde leva sig in i varenda scen, ty han har delvis levt samma sorts liv som Oliver Twist. (Det bekräftas här.) Hans ande svävar över hela filmen. Om Charles Dickens hade kunnat recensera denna film, så hade han förmodligen skrivit lovord.
Trädet i januari
Sylvia Plaths "Winter trees" - finns att läsa här.
Lås in dem
Ondskan är ett misslyckande. Ondskan är en felprogrammering, ett systemfel, en härdsmälta, en böld, en svulst ...
Newborn
Andnöd?
Och så en osannolik scen i kvällens avsnitt av "Brandvägg": När Wallander kommer på det där med bankomatkoden, så vet plötsligt alla i hela poliskåren vad var och en skall göra. Hur gick det till? Telepolipati?
Etiketter: TV-serier
fredag, januari 26, 2007
torsdag, januari 25, 2007
Rhodos hösten 1980
Och så märker jag, att våra gamla papperskort håller på att mörkna och bli dåliga. Rädda vad som räddas kan! Jag måste scanna må-å-ånga bilder för att rädda dem undan förgängelsen.
Alltså: hösten 1980 flög vi för första gången utomlands, min kära fru och jag. Vi landade på Rhodos och bodde i staden med samma namn. Jag hade tidigare på sommaren fått mitt första fasta jobb och framtiden kändes ljus. Nå, där nere i Rhodos befann vi oss en dag vid en plats med denna utsikt:
Vi älskade Grekland och grekerna, både min fru och jag. Det lugna tempot, den gästvänliga stilen, den grekiska maten med souvlaki, moussaka, fetaost etc., det sköna klimatet m.m. Vi vill dit igen, för att se Aten och Kreta och Samos och den tretungade halvön och en hel del annat. Varför skall livet vara så kort?!
Far out
"Säj som det är, säj som det är
du har lust till nåt annat
Du börjar bli gammal".
Och i "Jävla måndag" (från "Jävla måndag") skrev Rolf Wikström:
"Är detta mitt liv
Kan det här verkligen vara mitt liv
Var är alla saker som jag drömde
om att bli
Jag står på stationen
och jag ser tågen gå förbi".
Exakt. Jag har verkligen lust till något annat. Jag är trött på att vara allas slav. Jag är trött på att reda ut alla möjliga i-lands-problem. Jag vill ha en egen firma och sköta mig själv och tjäna snuskigt bra med pengar och ta semester när jag vill och kunna resa vart jag vill och bestämma över min tid helt och hållet själv och kunna vara helt för mig själv i "splendid isolation" och aldrig bli störd med dumma frågor från alla håll och kanter och...
Jag vill ha en säker reträtt. Jag vill ha en buffert som är så stor att den kan kallas mina "dra-åt-helvete-pengar". Den skall jag använda när den där berömda droppen får bägaren att rinna över. Då skall jag säga: "Jaha. Detta är alltså tacken." Och så bara går jag. Ut genom dörren och kommer aldrig tillbaka - till jobbet.
Oh, God
Mina tio största favoriter bland alla dessa låtar är just nu dessa (Samma förutsättning: ingen vokalist/grupp får förekomma mer än en gång):
1. Beach Boys: God only knows
2. Mick Jagger: God gave me everything
3. Rebecca St James: Breathe
4. Elvis Presley: How great thou art
5. U2: In God's country
6. Jennifer Knapp: Undo me
7. Johnny Cash: Why me Lord
8. Jaci Velasquez: Lost without you
9. Helen Baylor: Lord, you're holy
10. Rachael Lampa: Free
onsdag, januari 24, 2007
Zorny
1. The Ronettes: Be my baby
2. Iris DeMent: Wasteland of the free
3. Dusty Springfield: The look of love
4. Sinéad O'Connor: Nothing compares 2 U
5. Aretha Franklin: Chain of fools
6. The Pointer Sisters: I'm so excited
7. Cher: I found someone
8. Maria McKee: Show me heaven
9. Anne Linnet: Tusind stykker
10. Lill Lindfors: Du är den ende
tisdag, januari 23, 2007
Märkliga djur i Vår Herres hage. 14
Etiketter: Märkliga djur i Vår Herres hage
Märkliga djur i Vår Herres hage. 13
Etiketter: Märkliga djur i Vår Herres hage
Några rader om Nan Goldin
Flickr orkar jag snart inte med längre. De bilderna säger mig nästan ingenting - i 99 fall av 100. Vad är så intressant med fjärilar, orkidéer, hundar, katter, insekter, öknar, solnedgångar, menlösa porträtt etc. i en aldrig sinande ström?
Nej, tacka vet jag då Nan Goldins foton. Så här står det om ett kort i boken: "Couple in bed, Chicago, USA, 1977. Goldin is often present at very intimate moments in the lives of her close friends. The trust they develop allows her to capture what is usually kept private and to make it public. This has always been one of her concerns - pushing the boundaries of social taboos. This image seems to express what Goldin perceives as the peculiar estrangement and alienation that often occurs after sex between men and women. Within intimacy there is often a great distance - a paradox that Goldin daringly explored in her best-known work, The Ballad of Sexual Dependency."
Bilden - får jag då avslöja - föreställer en naken kvinna som ligger på sidan, vänd mot åskådaren, på en säng. Hon ser besviken och fundersam ut. Hon håller armarna i kors över brösten och tittar ned mot golvet. En man sitter, iklädd ett par byxor, på sängkanten, med fötterna på golvet, längre in i rummet. Vi ser honom från sidan. Han stöder ena armbågen mot knäet och lutar huvudet bekymmersamt mot sin vänstra hand. Man kan inte låta bli att undra: "Vad var det som gick snett? Varför är de så missnöjda?". Dessa möten mellan två människor som kan vara så underbara och fantastiskt sköna!
Lockbeten
TV-program som lockbeten. Det verkliga budskapet ligger på någon hemsida. På TV syns bara fernissa.
måndag, januari 22, 2007
Kreegah
Det där uttrycket använde jag ganska frekvent och ofta tillsammans med "Bundolo" när jag jobbade på en speciell arbetsplats. En kollega tyckte att det var ganska kul, så han kallade mig sedan Kreegah.
Jag tänkte, att den pseudonymen kunde komma till användning. Varför 25 då? Jag fyller år den 25 i en viss månad.
Optimistiska påhittare
Sådana optimister det finns. De väntar sig att någon skall investera hundratusentals pund i något oerhört chansartat.
Etiketter: TV-serier
söndag, januari 21, 2007
Sex!
Herzogs "Stroszek"
Intrigen i mycket korta drag: tre personer lever tradiga och beklämmande liv i Tyskland och drömmer om att ta sig till lyckans land USA. De tar sig verkligen dit, men inte tUSAn var usa lyckans land.
Fotot är snyggt och musiken används intelligent. Detta är definitivt ingen "feel good"-film, om nu någon mot förmodan trodde det. Det här är snarare en film där Tom Waits och Bruce Springsteen möter Lars von Trier. Synen på det amerikanska samhället är knappast förskönande. De tre huvudpersonerna "flippar ut" och filmen slutar i tragikomisk galenskap - med dårpippi. "The American Dream" var ingenting för dem.
Överslagspost
Det taket kan man kalla gräsligt. Ho! Ho!
Etiketter: Foton
lördag, januari 20, 2007
Herzogs "Kaspar Hauser"
Nå, det intressanta med filmen är Kaspar Hausers levnadsöde. Varför filmen fick den tyska titel den fick vet jag inte. Det är ju ingen särskilt upplyftande titel: "Var och en för sig och Gud mot alla". Inte blir man mycket klokare av att se extramaterialet. Där kan man läsa, att Werner Herzog när han var liten, och så rädd att han gömde sig under sängen, plötsligt fick se Gud i dörröppningen. Sedan var han inte längre rädd. En annan sak som framgick av extramaterialet förvånar mig dock inte: Herzog gör film på ett "instinctual" sätt och han anser, att vissa spelfilmer kommer närmare sanningen än dokumentärfilmer.
Pigg sjukling
En god granne - och så icke-polaren Per
fredag, januari 19, 2007
Så ska det låta!
Etiketter: TV-serier
Rumours
Elvis Costello får förlåta mig. Han tyckte att Fleetwood Mac blev kass när Peter Green inte längre var med i gruppen. Jag är inte fullt så "renlärig" eller "ortodox" eller vad vi nu skall kalla det. EC tog med "ABBA Gold" på sin lista, så då "puffar" jag för den här plattan.
Etiketter: LP
Kris? Vadå kris?
Musiken på plattan kan vi däremot gå förbi. Den var väl mest som en gäspning. Det skulle bli betydligt bättre två år senare, när "Even in the quietest moments" kom.
Etiketter: LP
torsdag, januari 18, 2007
Gud räknar kvinnors tårar
Vilket levnadsöde hon har gått igenom... Hon har sannerligen fått känna av sanningen i texten till "Nobody knows you when you're down and out". Många känner igen det där - vart försvann alla vänner när det gick utför? Och inte många ordspråk är så sanna som ”Älska mig mest när jag förtjänar det minst, för då behöver jag det mest” (Okänt upphov). Vi blir påminda om livets skörhet. Och jag gör ännu en association - till "Thin line between love and hate".
Att ta sig genom boken blir ibland en riktigt plågsam läsning. Jag tänkte vissa stunder: "Tvi, så onda och djävligt elaka människor det finns". Men hur kunde det gå så illa? Var det den stora framgången i så unga år som mest bidrog till fallet? Nja, jag tror Pia själv har formulerat den troligaste förklaringen. Hon har haft svårt att "läsa av" människor. Hon trodde vissa personer om gott - och så visade de sig vara "devils in disguise". Hon hamnade i dåligt sällskap, kan man lugnt påstå. Och så mötte hon ingen förståelse från vissa handläggare inom socialtjänsten. Det är på sätt och vis ett under att hon ännu lever. Hon var så djupt nedgången, att hon kunde ha dött p.g.a. allt elände.
Det känns nödvändigt att citera lite. Pia Degermark är nämligen en inte alls oäven författare:
"Jag har nästan inga minnen från den här tiden, att överleva på gatan tar upp all ens energi och det finns inte utrymme för några tankar. Så förblev det i ytterligare åtta månader (...)" (s. 160)
"Eländet verkade inte ha någon ände, ändå tvingade jag mig att leva en dag i sänder. Jag vägrade att gå under och jag vägrade bli det offer som samhället ville göra mig till." (s. 172)
"Att känna och veta att ingen egentligen ville veta av mig trots att jag i min sinnebild aldrig gjort någon eller något illa var tungt. I dag vet jag att människor bara är rädda." (s. 174)
"I min uppfostran ingick att vara bäst, aldrig tvåa, alltid etta. Svårt att hålla och ännu svårare att orka. För att vara en vinnare måste man verkligen vilja vinna." (s. 185)
Den här artikeln i samband med bokutgivningen är klart läsvärd.
Etiketter: Böcker
Liten språkförvirring
Begreppsförvirring. 3
Då är frågan vad det kan betyda. Betyder det att man är smart på egen hand - för sig själv? Och betyder det i sin tur, att man inte är smart tillsammans med någon annan? Eller betyder det, att man har blivit smart alldeles själv - utan hjälp av någon, såsom i ett vakuum? Eller betyder det automatiskt smart, som i jämförelse med autopilot? Betyder det i så fall, att den smartheten sätts i gång och slås av med en start-/stoppknapp? Etc. Vad katten betyder det?!
Etiketter: Begreppsförvirring
Inte välkommen?
onsdag, januari 17, 2007
Vida vidder
Hur promenaden var? Regnig.
Lilja 4-ever
Sorgligt. Jag vill se mera Moodysson-film i samma stil som "Lilja 4-ever". Jag har skrivit om det förr: användningen av musik i den här filmen är briljant. Urvalet av musikstycken sitter som en rökare i krysset. Från Rammstein till Vivaldi. Flera scener är så starka att man darrar, skakar och är nära lipen.
Jag letade efter recensioner och snubblade över den här. Lägg märke till att man har olika teman, som exempelvis "Den lilla människan". Ganska användbart - det tackar vi för! Men det behövs lite uppdatering. Varför nämns t.ex. inte "The Passion of the Christ" som en "Jesusfilm"?
Det vore väl något för Lukas: att göra en - begriplig - film om Jesus. Låt oss tänka tanken att Jesus plötsligt går omkring på Trollhättans gator. Hur skapar du ett manus runt det, Lukas?
Etiketter: Film
tisdag, januari 16, 2007
Krönikan!
Här har vi en engagerande handling, superbt skådespel, naturlig dialog, fingertoppskänslig användning av musik, snyggt foto - ja, allt man kan begära. Vad gör vi svenskar när vi försöker göra en bra TV-serie? Tar i för mycket, är antingen övertydliga eller obegripliga, skriver repliker som ingen människa någonsin använder, ältar och ältar utan att komma framåt, artikulerar som druckna holländare med både svensk brytning och talfel, misslyckas ständigt med ljudtekniken - etc. Danskarna slår oss med hästlängder. "Krönikan" var i klass med pjäser av Tjechov och Ibsen. Vi har Bergman-komplex (både Ingmar och Hjalmar) och lyckas så sällan, så sällan.
Etiketter: TV-serier
Monty Python är inte alls pyton
Visste du, att Eric Idle skrev både text och musik till "Always look..." och "Penis song"? Eller att Michael Palin och Terry Jones tillsammans skrev texten till "Every sperm..."? Så var det. De hade många strängar på sina lyror. Men du måste väl i alla fall veta, att detta är kulturhistoria som aldrig dör? Så är det. Här snackar vi banbrytare. Och jag har ingen förståelse för människor som är likgiltiga inför eller rentav hatar Monty Python. Det måste vara något fel på dem.
Etiketter: CD, Monty Python
måndag, januari 15, 2007
I allmänhetens tjänst
Av det första programmet lärde vi oss bl.a. att ta bättre hand om våra fötter. (Märkte du vitsen?) Man kan t.ex. (som en tittare tipsade om) ta ett fotbad varje gång man tittar på just det programmet.
Av det andra programmet lärde vi oss bl.a. att Michael Brecker är död. Jag får kolla upp hans musik lite noggrannare.
Etiketter: TV-serier
Miles på Isle of Wight
Det är nog som Keith Jarrett sade i intervjun som finns med här: dessa 37 minuter sammanfattar hela jazzhistorien. Om du har tid att lyssna på hela konserten, så gör det! Något som slog mig när jag kollade den på TV, var att basisten Dave Holland och trummisen Jack De Johnette gjorde veritabla hästjobb båda två. Det var, kan man påstå, de som höll skeppet flytande. De skapade pulsen kring vilket allting kretsade.
Och Miles klev fram och "levererade" det ena geniala infallet efter det andra. Hur han lyckades leda bandet och få medlemmarna att spela som han ville är för mig en gåta. Han verkade ju knappt leda dem över huvud taget. Kanske var det hemligheten med den kreativa miljön han skapade: han lät dem själva komma på vad som skulle låta bäst. Han kunde t.ex. ingripa när något riskerade att låta ankskit - då blåste han en ton som gjorde att det i alla fall lät rätt! Hur som helst, jag vill sammanfatta hans sätt att spela med ett ord: Oemotståndligt!
Etiketter: Jazz, Miles Davis
Innehållsrik scenbild
En scen som rymmer så oerhört mycket!
Men en sådan präst skulle i alla fall inte jag vända mig till om jag plötsligt skulle hamna s.a.s. på bar backe. Jag tycker, att det är stor ynkedom av en präst att på detta sätt vägra befatta sig med en "fallen" person.
Etiketter: Kvinnoskildring, Lars von Trier
söndag, januari 14, 2007
Stört eller friskt?
Läs detta och dra inga förhastade slutsatser.
Återanvänt. 14
Princip: Varför kan man heta Sten när man inte kan heta Mineral?
Urban - Agrar
Inga - Någon
Ben - Arm
Jöns - Seriös
Stig - Väg
Set - Match
Tom - Fylld
Maj - Juni
Hagar - Ängar
Knut - Knop
Karl - Fruntimmer
Saga - Fakta
Halvar - Helar
Olle - Tröja
Rita - Teckna
Isa - Värma
Axel - Rygg
Alrik - Tallrik
Östen - Norren
Hans - Hennes
Enar - Buskar
Bruno - Gröno
Britt - Tysk
Finn - Hitta
Börje - Slute
Etiketter: Återanvänt
lördag, januari 13, 2007
Änglar och sparbeting
Denna bok består av en samling artiklar som tidigare publicerats i olika tidningar. Varje stycke är så bra att det lämnar en massa annat stoff långt bakom sig. De har grupperats under följande rubriker: "Om medkänsla och människovärde", "Om ensamhet och gemenskap", "Om förnuft och känsla", "Om förr och nu" och "Om konsten att se nyanserna". Knappt 150 sidor fyllda av visdom.
På pärmens baksida finns några formuleringar som ganska väl fångar vad det hela handlar om, t.ex. dessa båda: "Ett trotsigt hopp präglar Vibeke Olssons engagerade texter om människovärde och medmänsklighet (...)" och "Vi får inte glömma att kampen för goda och nära relationer, för rättvisa och vardagstrygghet måste föras varje dag, troget, återkommande. Orden om människovärdet är färskvara. De måste erövras på nytt varje dag."
Etiketter: Böcker, Kristendom, Vänstern
fredag, januari 12, 2007
Dagens skivtips
Etiketter: CD
Märkliga djur i Vår Herres hage. 12
Etiketter: Märkliga djur i Vår Herres hage
Kriminalisera!
Detta och detta.
Varför är inte sådant rofferi kriminellt? Bura in dem och låt dem leva på soppa och knäckebröd tills att de har betalat tillbaka åt oss utsugna.
Lattjo Lajban?
torsdag, januari 11, 2007
Al pal
Dagens musikvideo
Lägg märke till början med de nakna kvinnliga cellisterna. Det vill jag kalla sensuellt.
Strul
Omoget beteende
Etiketter: TV-serier
onsdag, januari 10, 2007
Ett vandrande filmlexikon
Det han inte vet om film är inte lönt att veta. Han skulle - om han hade haft orken - ensam kunna ansvara både för Filmstudion och Folkets Bio. Han har den kunskap och erfarenhet som krävs. Han är en vandrande IMDb. Om jag någon gång hamnar i "Postkodmiljonären", så skall jag använda honom som en "livlina".
Etiketter: Film
tisdag, januari 09, 2007
A walk to remember
1. Intrigen leder tankarna till "Love story" - en modern men klassisk snyftare.
2. Den kvinnliga huvudpersonen blir sjuk i leukemi...
Etiketter: Film
Dagens faktakoll. 2
Etiketter: TV-serier
Dagens faktakoll. 1
Slutsats: den låten kan inte ha blivit en hit förrän den fanns - 1973.
Etiketter: TV-serier
måndag, januari 08, 2007
Pink frågar, Bush har inga svar
Apropå det: Kristen höger är livsfarlig. Kristen vänster är räddningen.
Etiketter: Kristendom, Vänstern
Snurrar runt på samma ställe
Frihet - vad är det? Inte är man fri om man har ett lönearbete. Makt - vad är det? Inte har man makt om man är löntagare. Inflytande - vad är det? Tja, vad är allt det där vi jagar efter? En regnbåge?
söndag, januari 07, 2007
Ett årtionde samlat på 80 spår?
Så här är det: Jag har en samling med 40 st. 70-talslåtar på 2 CD-album. De är egentligen hämtade från detta album. Det finns ytterligare ett album med 40 andra 70-talslåtar - men det albumet har jag inte. De 20 första låtarna samlade jag på ett album till vilket jag fixade detta omslag:
[Här fanns det tidigare en teckning som föreställde en sorts minibuss som kanske härstammade från ett hippiekollektiv - med "peace"-tecken och allt. Anledningen till att jag nu har tagit bort bilden är att jag inte längre minns vem som var upphovsman till den - och jag vill inte ha något tjafs om upphovsrätten.]
Där förekommer sådana obeskrivligt töntiga melodier (Och nu menar jag melodier. Texterna var generellt sett nästan alltid töntiga.) som "Tie a yellow ribbon round the old oak tree" och "Paloma blanca". Att komponera sådana slingor borde vara straffbart. Till de bra låtarna räknar jag "It's a heartache", "Love grows (where my Rosemary goes)", "Baretta's theme", "If you leave me now" och den superba - men nu närmast totalt bortglömda - "I'd love you to want me".
Till mitt album nr 2 med nästa 20 låtar (från album nr 1 - hänger du med?) fixade jag detta omslag [som är hämtat ur inledningen till "Gudfadern" - en scen som väl alla känner till vid det här laget]:
Här kan du lyssna på den Madonna-kopierade "American pie", en av Elvis Presleys bästa låtar, nämligen "Suspicious minds, Steve Miller Bands enda kända låt (?) "The joker" etc. Även här förekommer det otroligt jönsiga slingor, som t.ex. i "Poppa Joe".
Men... Alltså... Hur tänkte de när de gjorde denna sammanställning? Menar de på fullt allvar att dessa 80 låtar (på mina två första länkar i denna post) skulle återspegla 70-talets musik på ett rättvist sätt? No way!
Var är proggen? Var är hårdrocken? Var är den symfoniska rocken? Var är punken? Var är reggaen? Var är "floor fillers" som Rod Stewart, Fleetwood Mac, Roxy Music, Rolling Stones och ABBA? Etc. Här saknas massor! Bakläxa! Gå tillbaka och gör om! Varför blev inte jag tillfrågad? Då hade vi kunnat förhindra detta magplask till årtiondeåterspeglingsförsök.
lördag, januari 06, 2007
Mitt på gatan
Tydliga varningstexter
Här kommer en handfull presumtiva varningstexter:
* På ett kristallglas: Kasta inte glaset på golvet för att se om det är okrossbart
* På en brödrost: Rosta inte brödet med pålägg på
* På en ugnslucka: Du bör inte använda ugnen för att torka ditt blöta nytvättade hår
* På en TV: Du bör inte kasta saker på bildskärmen när du där ser något/någon du blir irriterad på
* På en CD-spelare: Du kan inte spela en vinylplatta på denna anläggning genom att minska vinylplattans diameter
fredag, januari 05, 2007
Ingen glass i dag
Men hur eller hur: det är ett obestridligt faktum som vi här får reda på via en skylt. Stället är stängt. Vi behöver inte tvivla på den punkten.
Etiketter: Foton
Cat wash
En besvikelse - och "a slip of the tongue"?
Jag ringde till min massör på hennes mobil. Kvinnan som skulle massera mig var sjuk. Hon hade försökt få tag i mig för att meddela det, men jag fick aldrig något besked om det. Nu får vi bestämma en ny tid för min massage.
Det var väl inget särskilt med detta, om det inte vore för en sak som hon sade - kanske lite ogenomtänkt. Hon sade sig vara beredd att sänka priset med 50 %. Det tänker jag inte gå med på. Varför skall hon få mindre betalt för att hon fick ställa in p.g.a. sjukdom? Det hade varit ett annat läge om hon bara hade glömt bort tiden. Men sjuk kan ju vem som helst bli. Jag tänker betala fullt pris när det blir dags. Jag hade ändå andra ärenden inne i sta'n, så jag kan inte begära skadestånd för onödiga bilkostnader. Om hon skulle vara lika onödigt snäll mot alla sina kunder som hon tänkte vara mot mig, så skulle hon snart få lägga ned sin verksamhet. Har jag rätt eller har jag inte fel?
torsdag, januari 04, 2007
Lite om leda
"Det som i själva verket kom mig att lida var inte så mycket själva ledan, det var snarare tanken på att jag inte skulle kunna eller inte borde känna leda. (...) Men kunde man leva uppfylld av leda, det vill säga utan samband med någonting verkligt, och inte lida?" (s. 62)
onsdag, januari 03, 2007
1975 revisited
blowing down the backroads headin´south.
Idiot wind, blowing every time you move your teeth,
you're an idiot, babe.
It's a wonder that you still know how to breathe."
En myt/sanning säger, att texten handlade om hans f.d. fru Sara. Om så är fallet, kan man säga att hon blev väl kompenserad med texten till "Sara" på Dylans nästa studioalbum "Desire" (släppt 1976 - även det f.ö. ett starkt Dylanverk).
1900 - "ett mäktigt epos"
Men - det måste erkännas - den är värd att se. Den innehåller många mäktiga scener med de unga Robert De Niro och Gérard Depardieu i huvudrollerna. I denna här avbildade scen har de hamnat i en situation som inte blev riktigt som de hade tänkt sig... Där kan du för övrigt stanna till ett tag och läsa hela recensionen. Det är en ganska adekvat recension.
Burt Lancaster och Sterling Hayden gjorde här riktigt bra rollprestationer. Men Donald Sutherland hade i "1900" en av filmhistoriens mest motbjudande roller. Han spelade en fascist som definitivt inte hade alla hästar i stallet. Så småningom blev karaktären utsatt för massornas vrede ute på ett sädesfält - en hämnd som jag inte hade något obehag av att se, ty den hämnden kändes befogad.
Etiketter: Film
tisdag, januari 02, 2007
Shadowlands
Det som är fascinerande med den här historien är framför allt hur kärleken kan förändra människors liv. Den kände författaren C. S. Lewis hade skrivit flera böcker och hållit otaliga föreläsningar om bl.a. kristen tro och kärlek. Men han hade ingen egen privat erfarenhet av kärleken mellan man och kvinna. Inte förrän han var mer än 50 år gammal blev han "drabbad" av kärlek till en kvinna. Den kvinnan hette - som ett ödets ironi - Joy. Hon var en amerikansk judinna som blivit kristen och en stor beundrare av Lewis' böcker. Från den stunden då de båda så småningom träffades blev ingenting mera sig likt.
Nå, de två förenades - men inte utan problem. Jacks kristna tro blev satt på hårda prov när Joy visat sig ha cancer. Han som hade föreläst så mycket om lidandets mening... Vad hade han nu för nytta av det, när lidandet tog så stor plats i hans eget liv?
Mera skall jag inte avslöja här och nu om bokens/filmens handling. Summa summarum: en mycket gripande och tänkvärd historia. Läs boken och se filmen!
måndag, januari 01, 2007
Eftertankar
Men det är något med bilden som inte stämmer. Vi skriver i dag den 1 januari. Det borde vara vitt på marken av snö. OK, det är inte unikt detta. Vi har haft sådana temperaturknasigheter förr. Ett år på 90-talet var det visst lika varmt på nyårsdagen som på midsommarafton. Men jag är ändå oroad. Om detta blir vanligare och vanligare, så måste det vara något sjukt i "systemet". Och då är det bråttom att bota det sjuka. Men det kan inte bara ankomma på lilla Sverige. Vad vi gör eller inte gör är relativt egalt i sammanhanget. Det är USA, Kanada, Kina m.fl. stora länder med stora folkmängder som i första hand borde tvingas att i handling visa större aktning för naturen - t.ex. genom att i största möjliga mån sluta med användandet av fossila bränslen.
Och så kommer vi tillbaka till bilden. Kanske denna vagn kan komma till användning igen - med en häst framför...
Etiketter: Foton
Dagboken återsedd
Etiketter: Film
Hur viktig var James Brown?
Påståendet att James Brown var 1900-talets viktigaste artist är nonsens. Jag kan lika gärna påstå, att Jean-Luc Godard var 1900-talets viktigaste regissör eller att Franz Kafka var 1900-talets viktigaste författare. Jag skulle t.o.m. med viss framgång kunna hävda, att Thore Skogman var 1900-talets viktigaste svenska entertainer. Allt är nonsens. Tag er i akt för alla sådana besserwissrar som ger sken av att ha insett SANNINGEN.
James Brown var förvisso en artist med ett visst inflytande. Men att påstå, att han var 1900-talets viktigaste artist är fjantigt, om man inte ger en massa belägg för det. För det första måste man definiera ordet "viktig". Viktig för vad? Viktig för vem? Viktig på vilket sätt? För det andra måste man - när man vet vad man skall leta efter - skapa parametrar där vissa mätbara fenomen kan registreras och jämföras på ett adekvat och meningsfullt sätt. Mätningarna måste kunna leda till både relevanta och tillförlitliga slutsatser. Fråga: Har herr Lokko presenterat någon sorts vetenskapligt tillförlitlig mätmetod, som bortom allt tvivel måste leda till slutsatsen att James Brown var 1900-talets viktigaste artist? Svar: Nej.
Det är som det brukar vara: påstå något uppseendeväckande på ett självsäkert och kaxigt sätt, så får du genast en massa jasägare och tillbedjare.