Utmaning: ny gala!

Google använder cookies för att analysera trafiken till den här webbplatsen. Därför delar vi information om din användning av vår webbplats med Google.
Etiketter: Makt
Etiketter: Böcker, Kristendom
Etiketter: Böcker
Etiketter: Märkliga djur i Vår Herres hage
Etiketter: TV-serier
Och i "Jävla måndag" (från "Jävla måndag") skrev Rolf Wikström:
"Är detta mitt liv
Kan det här verkligen vara mitt liv
Var är alla saker som jag drömde
om att bli
Jag står på stationen
och jag ser tågen gå förbi".
Exakt. Jag har verkligen lust till något annat. Jag är trött på att vara allas slav. Jag är trött på att reda ut alla möjliga i-lands-problem. Jag vill ha en egen firma och sköta mig själv och tjäna snuskigt bra med pengar och ta semester när jag vill och kunna resa vart jag vill och bestämma över min tid helt och hållet själv och kunna vara helt för mig själv i "splendid isolation" och aldrig bli störd med dumma frågor från alla håll och kanter och...
Jag vill ha en säker reträtt. Jag vill ha en buffert som är så stor att den kan kallas mina "dra-åt-helvete-pengar". Den skall jag använda när den där berömda droppen får bägaren att rinna över. Då skall jag säga: "Jaha. Detta är alltså tacken." Och så bara går jag. Ut genom dörren och kommer aldrig tillbaka - till jobbet.
Mina tio största favoriter bland alla dessa låtar är just nu dessa (Samma förutsättning: ingen vokalist/grupp får förekomma mer än en gång):
1. Beach Boys: God only knows
2. Mick Jagger: God gave me everything
3. Rebecca St James: Breathe
4. Elvis Presley: How great thou art
5. U2: In God's country
6. Jennifer Knapp: Undo me
7. Johnny Cash: Why me Lord
8. Jaci Velasquez: Lost without you
9. Helen Baylor: Lord, you're holy
10. Rachael Lampa: Free
Etiketter: Märkliga djur i Vår Herres hage
Etiketter: Märkliga djur i Vår Herres hage
Flickr orkar jag snart inte med längre. De bilderna säger mig nästan ingenting - i 99 fall av 100. Vad är så intressant med fjärilar, orkidéer, hundar, katter, insekter, öknar, solnedgångar, menlösa porträtt etc. i en aldrig sinande ström?
Nej, tacka vet jag då Nan Goldins foton. Så här står det om ett kort i boken: "Couple in bed, Chicago, USA, 1977. Goldin is often present at very intimate moments in the lives of her close friends. The trust they develop allows her to capture what is usually kept private and to make it public. This has always been one of her concerns - pushing the boundaries of social taboos. This image seems to express what Goldin perceives as the peculiar estrangement and alienation that often occurs after sex between men and women. Within intimacy there is often a great distance - a paradox that Goldin daringly explored in her best-known work, The Ballad of Sexual Dependency."
Bilden - får jag då avslöja - föreställer en naken kvinna som ligger på sidan, vänd mot åskådaren, på en säng. Hon ser besviken och fundersam ut. Hon håller armarna i kors över brösten och tittar ned mot golvet. En man sitter, iklädd ett par byxor, på sängkanten, med fötterna på golvet, längre in i rummet. Vi ser honom från sidan. Han stöder ena armbågen mot knäet och lutar huvudet bekymmersamt mot sin vänstra hand. Man kan inte låta bli att undra: "Vad var det som gick snett? Varför är de så missnöjda?". Dessa möten mellan två människor som kan vara så underbara och fantastiskt sköna!
Etiketter: TV-serier
Etiketter: Foton
Etiketter: TV-serier
Etiketter: LP
Etiketter: LP
Vilket levnadsöde hon har gått igenom... Hon har sannerligen fått känna av sanningen i texten till "Nobody knows you when you're down and out". Många känner igen det där - vart försvann alla vänner när det gick utför? Och inte många ordspråk är så sanna som ”Älska mig mest när jag förtjänar det minst, för då behöver jag det mest” (Okänt upphov). Vi blir påminda om livets skörhet. Och jag gör ännu en association - till "Thin line between love and hate".
Att ta sig genom boken blir ibland en riktigt plågsam läsning. Jag tänkte vissa stunder: "Tvi, så onda och djävligt elaka människor det finns". Men hur kunde det gå så illa? Var det den stora framgången i så unga år som mest bidrog till fallet? Nja, jag tror Pia själv har formulerat den troligaste förklaringen. Hon har haft svårt att "läsa av" människor. Hon trodde vissa personer om gott - och så visade de sig vara "devils in disguise". Hon hamnade i dåligt sällskap, kan man lugnt påstå. Och så mötte hon ingen förståelse från vissa handläggare inom socialtjänsten. Det är på sätt och vis ett under att hon ännu lever. Hon var så djupt nedgången, att hon kunde ha dött p.g.a. allt elände.
Det känns nödvändigt att citera lite. Pia Degermark är nämligen en inte alls oäven författare:
"Jag har nästan inga minnen från den här tiden, att överleva på gatan tar upp all ens energi och det finns inte utrymme för några tankar. Så förblev det i ytterligare åtta månader (...)" (s. 160)
"Eländet verkade inte ha någon ände, ändå tvingade jag mig att leva en dag i sänder. Jag vägrade att gå under och jag vägrade bli det offer som samhället ville göra mig till." (s. 172)
"Att känna och veta att ingen egentligen ville veta av mig trots att jag i min sinnebild aldrig gjort någon eller något illa var tungt. I dag vet jag att människor bara är rädda." (s. 174)
"I min uppfostran ingick att vara bäst, aldrig tvåa, alltid etta. Svårt att hålla och ännu svårare att orka. För att vara en vinnare måste man verkligen vilja vinna." (s. 185)
Den här artikeln i samband med bokutgivningen är klart läsvärd.
Etiketter: Böcker
Etiketter: Begreppsförvirring
Sorgligt. Jag vill se mera Moodysson-film i samma stil som "Lilja 4-ever". Jag har skrivit om det förr: användningen av musik i den här filmen är briljant. Urvalet av musikstycken sitter som en rökare i krysset. Från Rammstein till Vivaldi. Flera scener är så starka att man darrar, skakar och är nära lipen.
Jag letade efter recensioner och snubblade över den här. Lägg märke till att man har olika teman, som exempelvis "Den lilla människan". Ganska användbart - det tackar vi för! Men det behövs lite uppdatering. Varför nämns t.ex. inte "The Passion of the Christ" som en "Jesusfilm"?
Det vore väl något för Lukas: att göra en - begriplig - film om Jesus. Låt oss tänka tanken att Jesus plötsligt går omkring på Trollhättans gator. Hur skapar du ett manus runt det, Lukas?
Etiketter: Film
Etiketter: TV-serier
Visste du, att Eric Idle skrev både text och musik till "Always look..." och "Penis song"? Eller att Michael Palin och Terry Jones tillsammans skrev texten till "Every sperm..."? Så var det. De hade många strängar på sina lyror. Men du måste väl i alla fall veta, att detta är kulturhistoria som aldrig dör? Så är det. Här snackar vi banbrytare. Och jag har ingen förståelse för människor som är likgiltiga inför eller rentav hatar Monty Python. Det måste vara något fel på dem.
Etiketter: CD, Monty Python
Etiketter: TV-serier
Etiketter: Jazz, Miles Davis
Etiketter: Kvinnoskildring, Lars von Trier
Etiketter: Återanvänt
Etiketter: Böcker, Kristendom, Vänstern
Etiketter: CD
Etiketter: Märkliga djur i Vår Herres hage
Etiketter: TV-serier
Etiketter: Film
Etiketter: Film
Etiketter: TV-serier
Etiketter: TV-serier
Etiketter: Kristendom, Vänstern
Där förekommer sådana obeskrivligt töntiga melodier (Och nu menar jag melodier. Texterna var generellt sett nästan alltid töntiga.) som "Tie a yellow ribbon round the old oak tree" och "Paloma blanca". Att komponera sådana slingor borde vara straffbart. Till de bra låtarna räknar jag "It's a heartache", "Love grows (where my Rosemary goes)", "Baretta's theme", "If you leave me now" och den superba - men nu närmast totalt bortglömda - "I'd love you to want me".
Till mitt album nr 2 med nästa 20 låtar (från album nr 1 - hänger du med?) fixade jag detta omslag [som är hämtat ur inledningen till "Gudfadern" - en scen som väl alla känner till vid det här laget]: Här kan du lyssna på den Madonna-kopierade "American pie", en av Elvis Presleys bästa låtar, nämligen "Suspicious minds, Steve Miller Bands enda kända låt (?) "The joker" etc. Även här förekommer det otroligt jönsiga slingor, som t.ex. i "Poppa Joe".
Men... Alltså... Hur tänkte de när de gjorde denna sammanställning? Menar de på fullt allvar att dessa 80 låtar (på mina två första länkar i denna post) skulle återspegla 70-talets musik på ett rättvist sätt? No way!
Var är proggen? Var är hårdrocken? Var är den symfoniska rocken? Var är punken? Var är reggaen? Var är "floor fillers" som Rod Stewart, Fleetwood Mac, Roxy Music, Rolling Stones och ABBA? Etc. Här saknas massor! Bakläxa! Gå tillbaka och gör om! Varför blev inte jag tillfrågad? Då hade vi kunnat förhindra detta magplask till årtiondeåterspeglingsförsök.
Etiketter: Foton
Etiketter: Film
Etiketter: Foton
Etiketter: Film