onsdag, januari 31, 2007

Konspiration

"Deras feta nackar..." "Staten och kapitalet..." Läs Ebba Gröns text här. Den texten har aldrig blivit inaktuell, såvitt jag förstår.

Den gamle mullrande finansministern Gunnar Sträng kohandlade med Marcus Wallenberg. Så där har det fortsatt. Om vi har en borgerlig eller socialdemokratisk regering spelar ingen större roll. Det blir i alla fall en borgerlig politik.

Vi - den stora massan - skall hållas på mattan. Vi bara invaggas i den falska tron att vi har makt och frihet etc. Inget viktigt, avgörande beslut tas någonsin av oss. Där är jag beredd att hålla med Gunnar Adler-Karlsson. Det är egentligen en liten elitklick som har all makt koncentrerad till sig. Staten och kapitalet kohandlar om alla viktiga saker. De kliar varandras ryggar.

När vi - den stora massan, de lättledda fåren - tror att vi skall få mera i plånboken... Ha! Så blåögt. Då ser makten givetvis till att priserna stiger och avgifterna blir högre. Om vi får mera pengar att röra oss med, så blir det genast dyrare att leva. Huvudsaken är att vi håller oss på mattan. Det har staten och kapitalet kommit överens om.

Så här tänker de som har makten: "Låt den dumma massan tro att den har makt. Låt folk hålla på med jätteavancerade mobiltelefoner, låt dem leka med jättesnabbt bredband, låt dem jaga lägsta priser hit och dit, låt dem känna sig lite rika med sina fuskskinnshörnsoffor, låt dem bli försoffade trygghetsnarkomaner, låt dem bli förvirrade av alla fria val de måste göra, låt dem skriva av sig i sina bloggar... Låt dem tro att de kan påverka. Det kan de egentligen inte. Vi sitter tryggt."

Etiketter:

4 kommentarer:

Blogger Ola Claesson sa...

Var det verkligen Ebbas text? Vad säger Blå Tåget? Inte för att jag är sån... Innerst inne vet jag att du vet.

2:28:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Du har rätt! Jag skyller på att Ebba Gröns version antagligen är mera känd. Koll:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Staten_&_Kapitalet
Tack för att du rättade! Det är bra med vakna läsare!

6:26:00 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Ebbas version är både mer känd och bättre. Du kan få en halv poäng. :)

5:18:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Tack! Jag är nöjd med varje litet plus i kanten :+)

8:13:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida