lördag, januari 27, 2007

Polanskis Oliver

He did it again. A good movie. Jo, så kan man uttrycka det. Vilken regissör var mera lämpad att göra en film av Dickens' bok? Polanski är sannerligen "still going strong". Det här är en gripande film - som vänder sig till barn i första hand:
Ben Kingsley spelar Fagin hyfsat - om man är bortskämd med Alec Guinness som förmodligen gjorde den bästa rolltolkningen utan konkurrens - och övriga skådespelare gör väldigt fina insatser. Musiken passar väldigt bra in - den förstärker utan att vara i vägen. Fotot är superbt och filmen... Ja, filmen... Den är en Polanskifilm utan tvekan - men alltså mest för barn!

I extramaterialet säger en av skådespelarna att detta är den ultimata filmen om Oliver Twist. Kanske det. Jag vill först återse David Leans version innan jag uttalar mig tvärsäkert. Men en sak är säker: Polanski kunde leva sig in i varenda scen, ty han har delvis levt samma sorts liv som Oliver Twist. (Det bekräftas här.) Hans ande svävar över hela filmen. Om Charles Dickens hade kunnat recensera denna film, så hade han förmodligen skrivit lovord.

Etiketter: ,

1 kommentarer:

Blogger Thomas O. sa...

Ett par andra kul saker som framgick av extramaterialet:
1. Polanski föredrar att jobba med engelska skådespelare. Det gav mig vatten på min kvarn.
2. Polanski sade, att "Chinatown" är en av de filmer som han är allra mest nöjd med. Även det gav mig vatten på min kvarn.

8:48:00 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida