tisdag, januari 16, 2007

Krönikan!

Går den att överträffa? Jag tvivlar. Varför är danskarna så bra på att göra TV-serier? Först "Matador", sedan "Riket", sedan "Mordkommissionen" och "Hotellet" och så nu: sista avsnittet av "Krönikan". Jag kan inte komma på en enda svensk TV-serie som har varit lika bra som "Krönikan". Inte "Hedebyborna", inte "Tre kärlekar", inte "Hem till byn", inte ...

Här har vi en engagerande handling, superbt skådespel, naturlig dialog, fingertoppskänslig användning av musik, snyggt foto - ja, allt man kan begära. Vad gör vi svenskar när vi försöker göra en bra TV-serie? Tar i för mycket, är antingen övertydliga eller obegripliga, skriver repliker som ingen människa någonsin använder, ältar och ältar utan att komma framåt, artikulerar som druckna holländare med både svensk brytning och talfel, misslyckas ständigt med ljudtekniken - etc. Danskarna slår oss med hästlängder. "Krönikan" var i klass med pjäser av Tjechov och Ibsen. Vi har Bergman-komplex (både Ingmar och Hjalmar) och lyckas så sällan, så sällan.

Etiketter:

2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Den vita stenen, Kullamannen och Kråkguldet är kanske de bästa svenska TV-serierna? På 70-talet kollapsade det, när diskbänksrealismen fick företräde framför berättandet. Alltför många svenska TV-produktioner görs på bristfälliga manus – man har helt enkelt ingen historia att berätta, inget ärende. Men det har danskarna.

6:48:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Just så. Bristfälliga manus är den stora boven i dramat.

5:40:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida