onsdag, januari 17, 2007

Lilja 4-ever

Jag är lite orolig för Lukas Moodysson. Jag undrar om inte någon måste rädda honom från Lukas Moodysson. "Fucking Åmål" var ju OK, "Tillsammans" var bättre - och sedan kom denna:
"Lilja 4-ever" måste vara en av de starkaste svenska filmer som har gjorts. Här nådde Lukas sin "peak", tycker jag. Sedan försökte han göra en svensk variant av Pasolinis "Salo - eller Sodoms 120 dagar" och så kom ytterligare en mystifikation. Och nu senast har han kommit ut med en obegriplig diktsamling.

Sorgligt. Jag vill se mera Moodysson-film i samma stil som "Lilja 4-ever". Jag har skrivit om det förr: användningen av musik i den här filmen är briljant. Urvalet av musikstycken sitter som en rökare i krysset. Från Rammstein till Vivaldi. Flera scener är så starka att man darrar, skakar och är nära lipen.

Jag letade efter recensioner och snubblade över den här. Lägg märke till att man har olika teman, som exempelvis "Den lilla människan". Ganska användbart - det tackar vi för! Men det behövs lite uppdatering. Varför nämns t.ex. inte "The Passion of the Christ" som en "Jesusfilm"?

Det vore väl något för Lukas: att göra en - begriplig - film om Jesus. Låt oss tänka tanken att Jesus plötsligt går omkring på Trollhättans gator. Hur skapar du ett manus runt det, Lukas?

Etiketter:

4 kommentarer:

Blogger Ola Claesson sa...

Konstnärer som tar sig själva på för stort allvar och saknar distans brukar tyvärr förr eller senare krypa upp i sina egna rumpor och försvinna.

12:51:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Oj, där var du hård. Jag hoppas du har fel när det gäller Lukas.

6:55:00 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Jag har inget emot hans filmer, men han verkar sakna självdistans och det kan vara ett problem.

6:27:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Jo, självdistans är nog inte hans starkaste sida...

7:29:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida