lördag, januari 13, 2007

Änglar och sparbeting

En underbar bok - så läsvärd, så sympatisk, så tänkvärd:
Titeln syftar på att många personer som arbetar inom vård och omsorg påminner om änglar - och på att dessa änglar måste kämpa mot sparbeting. Vibeke Olsson behöver väl knappast någon närmare presentation. När jag nu har läst den här, så känns det nödvändigt att noggrannare kolla upp hennes tidigare författarskap. Där, misstänker jag, har jag missat något mycket stort.

Denna bok består av en samling artiklar som tidigare publicerats i olika tidningar. Varje stycke är så bra att det lämnar en massa annat stoff långt bakom sig. De har grupperats under följande rubriker: "Om medkänsla och människovärde", "Om ensamhet och gemenskap", "Om förnuft och känsla", "Om förr och nu" och "Om konsten att se nyanserna". Knappt 150 sidor fyllda av visdom.

På pärmens baksida finns några formuleringar som ganska väl fångar vad det hela handlar om, t.ex. dessa båda: "Ett trotsigt hopp präglar Vibeke Olssons engagerade texter om människovärde och medmänsklighet (...)" och "Vi får inte glömma att kampen för goda och nära relationer, för rättvisa och vardagstrygghet måste föras varje dag, troget, återkommande. Orden om människovärdet är färskvara. De måste erövras på nytt varje dag."

Någon kanske undrar varför boken är utgiven på Örebroförlaget Libris. Det kan jag berätta. Det är ett tydligt kristet förlag. Och Vibeke Olsson är tydligt kristen. Hon är dessutom kristen socialist. Inte konstigt att jag gillar den här boken.

Etiketter: , ,

2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Vibeke Olsson, hon skrev ungdomsböcker, om en tysk tjej vid namn Ulrike. Minns dem som mycket mycket bra.

9:32:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Jawohl.

10:36:00 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida