tisdag, september 30, 2008
Satt på prov
Etiketter: Psykologi
Kazan valde rätt
Etiketter: Film
måndag, september 29, 2008
Välfärdsland?
Sju favoriter
1. De nominerade kopierar bilden och lägger på sin blogg.
2. Länka till personen du fick nomineringen av.
3. Nominera 7 bloggar.
4. Länka till de bloggar du nominerat.
5. Lämna ett meddelande på deras bloggar att de blivit nominerade."
OK. Jag nominerar följande. Någon motivering lämnar jag inte. Ni får själva upptäcka varför de är värda ständiga besök.
Etiketter: Lista
söndag, september 28, 2008
Vacker körsång skriven av Bach
Etiketter: Konsert
Mycket väsen för ingenting
Efter några minuters vanding rakt in i skogen fann vi en samling trattkantareller. Det skulle visa sig att vi inte hittade så många fler. Men de här svamparna hade sett sina bästa dagar. Nu var de lite torra och småtrista:
Den berömde bloggförfattaren Thomas O. - med den makalösa bloggen A vadå? på adressen http://imponera.blogspot.com - blev trött på det hela. Han tänkte: "Ta mej aldrig mera med ut i skogen för att leta efter svamp. Det är ju lika dötrist som att leta efter en vettig ordföljd i bokstavsröran här nedanför."
Bkljbnnmjnsdgdgjmnknkndgfidetsfsklklktfbnrttvbvnhjfbknj
shjsdvsdvar
ghghghgbnbmenjlghljxdmxmxzcv
gångvkjkxdnmxdvbkjghtrj
rhghfbvnrhtenfrvbcnxmzljkdfwqskogmbnhjht
klhgfvnbmlkxcqsomhqwrts
dfghjklsaknadezxcvbnmlkjhgfdsqwr
tptrwsvampmnbnbmbnghghgjfhfdg
lördag, september 27, 2008
Smakexperter är inte tillförlitliga
Etiketter: Kitsch
Ett fyrtal
Etiketter: Böcker
P1 regerar!
I dag lyssnade jag på en intervju med SACO:s ordförande Anna Ekström (Kolla t.ex. detta.) Hon klarade sig galant - trots väldigt tuffa och intelligenta frågor från Tomas Ramberg. P1 borde vara ett föredöme för alla andra radiokanaler.
Lite om "No country for old men"
Bröderna Coen är duktiga, visst, men är de verkligen så makalöst kolossalt fantastiskt otroligt bra som många vill ha dem till? Nej, det tycker inte jag. Satt i händerna på t.ex. Martin Scorsese eller Francis Ford Coppola hade den här filmen sannolikt blivit klart bättre. I min bok får den här filmen en fyra på en femgradig skala. En film man bör ha sett - men inte så mycket mera.
Alla filmrecensenter verkar vara löjligt överens: detta är ett mästerverk. Jag hoppar över alla "stora drakar", ty de säger ungefär samma sak, (Se här) och tar i stället en recension från bloggosfären. Där är det som det så ofta är bland bloggar - du finner en del mycket intressanta kommentarer.
Nu vill jag se "There will be blood"...
Etiketter: Film
Språkpolisen ingriper
Vad är man om man tillhör en i en grupp? Köpt? Slav? Att uttrycka sig på det sättet är klantigt. Antingen säger man "Jag är en av dem som (...)" eller säger man "Jag tillhör dem som (...)" Det är aldrig, aldrig, aldrig korrekt att säga "Jag tillhör en av dem (...)" - såvida inte man menar att man är ägd av någon i en grupp eller samme någons slav.
Etiketter: Språkpurism
fredag, september 26, 2008
torsdag, september 25, 2008
Musik för avslappning
Ibland har olika stycken samma effekt, fastän upphovsmännen kanske inte alls hade den avsikten. Det här stycket:
Se även den här bloggposten.
Etiketter: Film
Äcklig självbelåtenhet
En tankekarta
Etiketter: Hjärnan
onsdag, september 24, 2008
En hyllbit
Flow kan ge oro
Etiketter: Psykologi
Lätt som en plätt
Tillåt mig tvivla. Jag är tvärtom övertygad om att enkelheten i att få tag på vapen är en starkt bidragande orsak till morden i Kauhajoki.
Tragedin ger mig också vatten på min kvarn - för mig är det alldeles självklart att vi påverkas av film och musik. Mördaren hade kanske inte gjort det han gjorde om han i stället t.ex. hade lyssnat på Vivaldi eller sett filmen "Love actually".
Jag vill inte bli behandlad som ett barn
Etiketter: Barnsligt
tisdag, september 23, 2008
För mycket IRL
måndag, september 22, 2008
Kärlek 65
I vissa andra scener leds mina tankar till Ingmar Bergmans "Persona" - och då skall vi komma ihåg att "Persona" kom 1966...
söndag, september 21, 2008
Hur tänkte man här? 2
Etiketter: Språkpurism
Hur tänkte man här? 1
Det påminner mig om en annan sak. Sådana där böcker som man kan låna på biblioteket och där det är meningen att man skall besvara testfrågor... Det kan exempelvis gälla en bok där man kan testa sin intelligens. Hur tänkte de som fyllde i sina svar t.ex. med kulspetspenna direkt i boken? Nästa gång jag upptäcker något sådant skall jag skriva i boken: "Det är inte meningen att man skall fylla i sina svar i boken. Man kan skriva sina svar t.ex. på ett löst papper vid sidan om."
Utstrålning kräver inte perfektion
Dagens länktips
Mahatma Gandhi hade rätt. “I like your Christ, I do not like your Christians. Your Christians are so unlike your Christ.” Det slår mig gång på gång. Det är läpparnas bekännelse, men när det kommer till handling... Då är många kristna okristna.
Etiketter: Kristendom
lördag, september 20, 2008
fredag, september 19, 2008
Förfining
Jan Guillou var gäst i TV, han bjöd på festmåltid och en av hans gäster var Mozart. Programledaren frågade hur JG fick det att gå ihop - att kalla sig socialist och uppskatta "fin" konst. JG svarade, att det går alldeles utmärkt att förena. Och visst har han rätt. Varför skulle "fin" konst höra överklassen till? Nå, nu ett smakprov! Här är allegrot ur 25:e symfonin. (Tyvärr inga rörliga bilder. Det finns andra snuttar med samma stycke som försetts med rörliga bilder, men de inspelningarna låter inte lika bra.)
Veckohandla - ett h-e
Etiketter: Konsumismen, Leda
torsdag, september 18, 2008
Några rader om en Bukowski-bok
"Jag gick omkring i biblioteket och letade efter böcker. Jag tog ner dem från hyllan, en och en. Men de var bara bluff allihop. De var väldigt tråkiga. Sida upp och sida ner med ord som inte sa någonting. Eller om de sa något, så tog de för lång tid på sig att säga det och när de väl fått det sagt var man redan för trött för att det skulle spela någon roll." (s. 188)
"(...) sen kom Hemingway. Vilken upplevelse! Han visste hur man skrev laddat. Det var en glädje. Ord var inte tråkiga, ord var något som kunde få ens själ att gnola." (s. 190)
"Vid 25 års ålder var de flesta människor knäckta. En hel jävla nation av skithögar som körde bil, åt, fick barn, gjorde allting på sämsta tänkbara sätt, som att rösta på den presidentkandidat som mest påminde om dem själva.
Jag hade inga intressen. Jag var inte intresserad av någonting. Jag hade ingen aning om hur jag skulle komma undan. De andra hade åtminstone något slags livslust. De tycktes förstå något som inte jag förstod. Kanske var det något som saknades hos mig. Det var tänkbart. Jag kände mig ofta underlägsen. Jag ville bara komma iväg från dem. Men det fanns ingenstans att ta vägen. Självmord? Jesus, bara mera jobb. Jag hade mest av allt lust att sova i fem år men det ville man inte låta mig göra." (s. 219f)
"Jag kunde se den väg som låg framför mig. Jag var fattig och jag skulle förbli fattig. Men jag var inte speciellt ute efter pengar. Jag visste inte vad det var jag var ute efter. Jo, det visste jag. Jag ville ha någonstans att gömma mig, någonstans där man inte behövde göra något. Tanken på att vara något var mig inte bara motbjudande, den äcklade mig. Tanken på att vara advokat eller stadsfullmäktig eller ingenjör, vad som helst i den vägen, föreföll mig otänkbar. Att gifta sig, att få barn, att bli fånge i familjestrukturen. Att gå någonstans och arbeta varenda dag och sen återvända hem. Det var omöjligt. Att göra saker, enkla saker, att delta i familjeutflykter, julfirande, nationaldagen, Första Maj, Mors Dag... hade man fötts bara för att stå ut med såna saker och sen dö? Hellre vore jag diskare och återvände ensam till ett litet rum och drack mig till sömns." (s. 243)
"Nu är det 1940. Dom trycker fortfarande 1800-talsprosa, tungt, ansträngt, pretentiöst. Antingen får man ont i huvet av att läsa skiten eller också somnar man." (s. 329)
Se där ett knippe citat! Visst kunde han skriva, Bukowski. Hans stil leder mina tankar till Henry Millers böcker "Kräftans vändkrets" och "Stenbockens vändkrets". Det här är en ovanligt bra skildring av outsiderkänslor. Och språket flyter obehindrat. Inga onödiga omskrivningar. Inget tjafs. Pang på rödbetan. Folk blir uppretade? Bättre det än att de somnar. Jag kan tycka, att det är vettigare att låta litteraturstudenter läsa den här boken än att tvinga i dem t.ex. Albert Camus' "Främlingen".
Etiketter: Böcker
onsdag, september 17, 2008
Beck funkar inte på mig
Etiketter: Gitarrspel, Konsert
Akta er för musen
Etiketter: Religion
tisdag, september 16, 2008
måndag, september 15, 2008
En bra trummis bakom EC
Så: Var så god. Håll gärna koll på trummisen. Har han rytmkänsla eller har han rytmkänsla? Clapton brukar ha bra trummisar med sig.
Etiketter: Konsert
Stolleprov
[Struket]
[Struket]
(Här har jag censurerat mig själv. Man vet aldrig vad som kan hända. Hot är dagens melodi...)
Åter in i listan
Det kan i det här sammanhanget också vara på sin plats att meddela följande. Jag gör inte reklam för en del bloggar som jag ofta besöker. Varför? Jo: de behöver inte få mera uppmärksamhet än de redan har.
söndag, september 14, 2008
Meryl igen
Och så tänkte jag: Vad tycker man om detta om hundra år, om världen fortfarande finns då? Kommer man då att tycka att detta är finkultur? Kommer man att analysera detta som vi nu analyserar Mozart, Beethoven, Fellini eller Kubrick? Vem vet?
Fint och populärt samtidigt?
Det var tre frågor. Jag vill svara "Ja" på de två första. På fråga nr 3 svarar jag: "Njae... Kanske."
Jag håller med Bruno K. Öijer när han hävdar, att mycket av den poesi som skrivs i dag är esoterisk - d.v.s. för de redan invigda. "(...) det är poesi som når fram till andra poeter möjligtvis och akademiker. Men den berör inte människor, det känns ganska värdelöst." Precis!
Vad är det för vits med kultur som bara cementerar de kotterier som redan finns? Var äger då "de spännande mötena" rum? Å andra sidan: När man försöker arrangera "spännande möten", så uppstår sällan någon spänning. Bibliotek som placerar motorcyklar i utlåningshallen... Skaffar då plötsligt mc-knuttar lånekort och börjar läsa Wittgenstein och Canetti? Å nä. Så lätt är det inte. De kollar in "bågarna" och sedan drar de vidare - utan att ha lagt märke till bibliotekets resurser.
Vad är poängen med att ställa ut konst som ingen vanlig människa begriper? Vad vill man uppnå? Väcka tankar och känslor? Jo, jo, man väcker känslor av irritation och tankar som "Konstig konst är ingenting för mig. Aldrig mera ett besök på ett konstmuseum!".
Den som vill försöka få vanliga Svenssons att bli intresserade av "fin kultur" måste för det första vara förb-at bra påläst och för det andra vara en gudabenådat bra lyssnare. Jag tänker då t.ex. på Daniel Sjölin i "Babel special". Visserligen är "Babel special" ett tv-inspelat radioprogram, men det kan jag förlåta. Jag tror, att Sjölin kan nå ut till människor som normalt sett inte bryr sig om ämnen han behandlar. Han brukar vara mycket väl förberedd och han är en utomordentlig lyssnare. Dessutom verkar han vara rätt så ödmjuk och inte särskilt egofixerad. Det finns andra som leder kulturprogram där jag retar mig på programledarens självbelåtenhet och stoltserande med snyggt franskt uttal m.m....
En annan sådan programledare som jag tror nådde andra människor än de redan invigda är Orvar Säfström. En av de största förluster som Sveriges Television har blivit utsatt för var när Orvar slutade med "Filmkrönikan". Efter det har det bara gått utför med "Filmkrönikan" - och nu är den skrotad!
Murarna mellan "finkultur" och "populärkultur" kan vittra sönder - hoppas jag. Men krystade försök att "nå ut till folket" kommer inte att lyckas. Att t.ex. spela opera i högtalarna vid snabbköpskassakön är kanske ingen strålande idé...
lördag, september 13, 2008
Fult, tillstökat och förfallet
Vi fortsatte inåt landet. Plötsligt var vi i en svampskog. Där hade några djur stökat till det. Om det var grävling eller vildsvin vill jag låta vara osagt. Men båda arterna förekommer nog i den skogen.
Ett makalöst Zappa-stycke
Gumbo är detta.
By the way 2:
Jag känner mig ibland som apan. Allting är bara upprepningar. Man kommer inte ur fläcken.
Etiketter: LP, Mothers of Invention
fredag, september 12, 2008
torsdag, september 11, 2008
onsdag, september 10, 2008
En repetition
Magiskt.
Etiketter: The Beatles
tisdag, september 09, 2008
Ett s.k. avslut
"För att förstå varför denna trumslagarflicka från Valmy år 1792 i det svåra året 1917 kunde användas som effektiv krigsaffisch - med olika text i olika franska departement (som: "1917 Semaine de la Charente Inférieure" och "Semaine de la Dordogne 21-28 Octobre 1918. Giv generöst för Krigsfångarna från vårt Departement") - är det nödvändigt att se den i sitt sammanhang, ty en bild är inte bara en bild är en bild är en bild!" (s. 12)
Sic! Första meningen är en chockstart. Den är en svårsmält mening, tärande som en brant uppförsbacke när man cyklar i motvind. Och så är det ofta hos Jan Myrdal - i fortsättningen här kallad JM. Texten tar emot. Det känns som att köra en bil som får motorstopp vid varje sväng och varenda inbromsning. Och prosan är knastertorr som ett knäckebröd utan vare sig smör eller pålägg.
Ett annat citat: "Det finns en historia; en konstnärlig." (s. 14) Vilken meningsbyggnad! Jag baxnar. Först en fullständig sats, därefter ett malplacerat semikolon och sist en ofullständig bisats. Dessutom: i sin helhet är satsen en banal truism.
Och längre fram inleder han två på varandra följande stycken på exakt samma sätt: "Det är följdriktigt att (...)" (s. 17) Det låter som ett ihåligt eko.
Det har blivit dags att göra upp med JM. Jag håller med Hans Hederberg både här och här - väl medveten om att Hederberg fick kraftiga mothugg. Jag har varit nyfiken på JM:s göranden och låtanden genom decennier. Ett tag var han en husgud för mig. Jag tänkte skaffa alla hans "skriftställningar" och lusläsa dem. Nu är det annorlunda. Hur kunde jag t.ex. tro, att JM var en folkbildare? Jag känner knappt en enda "vanlig" människa som har läst mycket av Jan Myrdal. Man har kanske läst hans första "självbiografiska roman" (Är det begreppet OK?) "Barndom" och ett par böcker till, men det är väl också allt. För att kunna vara skrivande folkbildare måste man kunna skriva så att folk begriper och fortsätter vara intresserade. Tusan vet om JM kan det. Han skriver ofta snobbigt - och oavsiktligt för snobbar.
Visst, han är oerhört beläst. Han är en vandrande encyklopedi. Ytterligt få vågar ifrågasätta honom. Han har varit en ikon. Inom delar av vänstern vågade knappt en käft öppna munnen förrän man visste vad husguden JM tyckte. Man vågade inte ta ställning förrän Den Store Intellektuelle Ledaren hade levererat Den Rätta Åsikten. Och ve den som inte tyckte likadant. Då blev han/hon mentalt massakrerad och pulvriserad, tillintetgjord och nullifierad. Så är det väl fortfarande. JM började som auktoritetsföraktande rebell. Så småningom blev han själv en auktoritet som kräver hundraprocentig respekt och noll mothugg.
Här nedan är ett axplock av de böcker i min boksamling där JM på något sätt varit en av huvudpersonerna. Jag har dessutom bl.a. "Ordet i min makt", som är JM:s urval av klasskampssalongsfähiga Strindbergtexter. Det finns ett annat urval Strindbergtexter som i mina ögon är mera intressant: "Jag är en djefla man som kan göra många konster", redigerad av Per-Anders Hellqvist.
Övre raden från vänster till höger: "Indien väntar" (1980), "Den onödiga samtiden" (Brevväxling mellan JM och Lars Gustafsson, 2. uppl, 1974), "Karriär" (1975) och "Sidenvägen" (1977). Nedre raden, samma riktning: "En illojal europés bekännelser" (Originalet var på engelska och kom 1968, denna svenska översättning gavs ut 1983), "Skriftställning 5" (1975), "Skriftställning 9" (1978) och "Skriftställning 10" (1978).
Jag bläddrar igenom dessa böcker för att se vad jag har strukit under. Mina understrykningar är signaler. De markerar viktigheter. Vi tar det från början. I den första boken inga understrykningar. (Jag orkade inte läsa den.) I den andra boken blir det ungefär oavgjort mellan JM och herr Gustafsson, något streck här och något där. I den tredje boken ingen understrykning. I den fjärde boken? Nix. (Jag orkade inte läsa den.) I den femte? Ja, här glimtar det till på ett par ställen! Det glöder kring orden när JM beskriver "det parasitära umgänget" på sidan 179 och framåt. Där kan jag känna igen mig. JM och jag - själsfränder! Nå, de tre avslutande skriftställningarna, då? Jo vars, det blir några ställen. Särskilt när JM skriver om Strindberg och Balzac finner jag honom mycket läsvärd. Men i det stora hela är det öken. Så torrt, så självbelåtet, så uppblåst, så pretentiöst, så viktigt, så tungt, så allvarligt, så "avgörande". Hur är det nu? Om en läsare inte orkar läsa en bok, är det då alltid läsarens fel?
Summa summarum: jag har haft min tid med JM:s böcker. Nu får det vara nog.
Etiketter: Böcker
måndag, september 08, 2008
... men saknar kärlek
Och fortfarande har jag en massa frågor kring detta att vara kriminell. Många brottslingar verkar leva inuti någon sorts bubbla - en bubbla som skyddar dem från allt ansvar och alla tråkiga måsten. Jag frågar mig: - Med vilken rätt ställer de sig utanför lagen? - Varför tror de, att det är OK att sno en bil så fort de behöver en? - Varför tror de, att de har rätt att råna en bank så fort de har ont om pengar? - Har alla kriminella någon hjärnskada? - Sitter brottsligheten i en gen? - Har kriminalitet med kromosomer och kroppsvätskor att göra? Etc.
Lars Ferm skyller på demoner och liknande. Han har tänkt mycket kring ont och gott. Många av hans formuleringar är verkligen snygga och mycket tänkvärda. "Jag ville inte ha kunskaper - jag ville ha kärlek av alla människor. Och fick jag inte det, blev jag irriterad och arg - och till slut hatisk. Trots det skamligt svaga i denna barnsliga önskan, kunde jag inte låta bli att längta efter kärleken. Idag, vid sextio års ålder, är detta min största bekännelse." (s. 76)
Något som slår mig vid läsningen av den här boken är De Stora Tankarna. Jag kan inte låta bli att associera till ett begrepp som användes flitigt i debatten för ungefär två år sedan: grandios narcissism. Ferm jämför sig med Hitler. Båda, menar han, ville något oerhört storartat men resultatet blev helt fel. Han kallar Hitler "en rasande predikant". Och: "Sanningen var att även jag hade utvecklats till en rasande predikant. Jag ville sprida hatets religion - och låta hämndens heta lågor slicka människorna. (...) Jag anklagade hela världen för att vara kärlekslös - och var själv den mest kärlekslösa varelse (...)" (s. 83)
Ferm kommer i kontakt med kristna människor som sviker honom. "Jag brann av rent hat mot denna kristna djävul, som kunde vara så kärlekslös mot ett gråtande barn med hänvisning till några döda regler." (s. 130)
Men allt hopp är inte ute i och med detta. Längre fram: "Det behövs endast ett genomgripande ögonblick av det gudomliga famntag som kallas Förlåtelsen för att en människa ska skymta den sanna verkligheten inom sig själv. Då upphör all strid och stillheten breder ut sig som en oändlig spegelblank sjö i hennes sinne." (s. 145)
Jag tar det igen: Detta är en märklig bok. Det är enligt min mening bra att den har blivit utgiven. Att den kom ut på ett litet förlag tolkar jag så, att inget annat förlag ville ta i den med tång. Då skall vi komma ihåg, att många större förlag ger ut en massa böcker som är klart mycket sämre än denna...
Etiketter: Böcker
söndag, september 07, 2008
Några rader om "Angels and insects"
Så? Vad handlar filmen om? Varför tycker jag den är sevärd? Etc. Lugn, lugn. Jag säger bara: Kristin Scott Thomas är och förblir en av mina favoritskådespelerskor - med hennes fascinerande ansikte och minspel. Här är hon gudomligt bra. För övrigt hänvisar jag till den här recensionen - så får även du trimma din engelska.
Etiketter: Film
Dagens lunch
Vad vore livet utan mat? Hungrigt.
Etiketter: Foton
lördag, september 06, 2008
En bild av ett älskande par
Visst är detta en vacker bild? Vem kan bli upprörd av den? Det vackraste och finaste vi kan ge varandra är varandra. Gud vill att vi skall älska. Låt oss förutsätta att paret på bilden/i filmen är ett par i verkligheten. Då ser jag inget stötande i detta. Låt oss däremot anta, att mannen är gift med en annan kvinna och kvinnan lever tillsammans med en annan man. Ja, då blir saken en annan. Det är en historia som vi hoppar över här och nu. Låt oss just nu bara njuta av denna vackra bild.
Avbrott i städningen
Etiketter: Ingenjörer, Städning, Uppfinnare
Heja Yrsa!
Etiketter: Etik, Slarvig journalistik, Yttrandefrihet
Besvikelse
Sammanfattning:
a) Hon sjöng så att hon hade blivit sågad jäms med fotknölarna av Idol-juryn
b) Om det hade varit en anställningsintervju, så hade ingen anställt henne.
fredag, september 05, 2008
I K H
Nåväl, på det hela taget var det gott med Stockholmsturen. Det var rena sommarvädret medan jag var där. Sammanträdet som jag var delaktig i var avklarat snabbare än väntat, så jag passade på att gå genom halva staden för att se efter hur barnbarnet mådde. Det är lätt att bli löjlig när man är farfar. Men mitt barnbarn är faktiskt världens åttonde underverk.
Etiketter: Barnsligt, Dålig hörsel, Stockholm
torsdag, september 04, 2008
Någon blivande megastjärna?
Men åter igen undrar man ju: Har vissa personer inte den minsta lilla självkritik? Vad är det i deras hjärnor som viskar till dem att de skall söka till "Idol"? Man vet inte vart man skall vända sig när man ser och hör dem. Man vet inte om man skall skratta eller gråta. "Pinsamt" är ett milt uttryck i sammanhanget.
Etiketter: TV-serier
En blivande megastjärna?
Etiketter: Solosång
onsdag, september 03, 2008
Låt oss ge dom nå't att snacka om
Etiketter: Gitarrspel, Solosång
En fullständigt tillintetgörande recension
"Jag kan inte förstå att ens den mest vidriga formen av kommersialistiska intressen skulle vilja publicera denna rappakalja. Att kräva att den skulle gå i makulatur är inte tillräckligt - jag skulle vilja att förlaget dessutom planterar nya träd som kompenserar den miljöskada boken gjort i form av bortkastad pappersmassa. Och ger mig timmarna tillbaka av mitt liv när jag läste den. Men dessa offrar jag gärna om jag skulle kunna få någon annan levande själ att undvika denna bok. För att sammanfatta det kort: maken till skit har jag aldrig tidigare läst."
Skämmes, ni svenska bibliotek som har köpt in denna dynga för skattepengar!
FK
Alltså: hur är det ställt med Försäkringskassan? Den senaste kontakten plus en tidningsartikel har fått mig att börja fundera mera. Hur går rekryteringen till? Hur ser en anställningsintervju ut? Kan det vara så att man ställer följande frågor?
- Hatar du att försöka hjälpa människor som behöver din hjälp?
- Är du egentligen dum i huvudet?
- Har du fascistoida drag?
- Njuter du av att få människor att känna sig usla och värdelösa?
- Har du den inställningen till folk att alla bara luras och myglar hela tiden?
- Kan du få saker och ting att dra ut på tiden något alldeles makalöst, så att ett ärende som borde vara avklarat på ett par dagar tar sex veckor att fixa?
- Är du totalt oemottaglig för motargument?
- Kan du förstå att ett ärende där personen i fråga har avlidit inte är rent tekniskt avslutat bara av den anledningen att personen är avliden?
- Saknar du empati helt och hållet?
- Kan du låta riktigt odrägligt snorkig och hjärtlös i telefon?
Om den arbetssökande svarar Ja på alla dessa frågor, så blir h*n anställd.
Så tänkte jag. Därmed inte sagt att jag har rätt...
tisdag, september 02, 2008
Två oförglömliga 60-talshits
En så'n Carl
Etiketter: Makt
måndag, september 01, 2008
Tradiga Agatha
Etiketter: TV-serier