måndag, september 01, 2008

Tradiga Agatha

Såg "Poirot" på TV. Slöseri med tid. Den enda anledningen till att se den serien är miljöerna. Snygga interiörer, tjusiga exteriörer. Men böckerna bakom... Nä. Agatha Christie har aldrig haft mig i sin fan club. Det är så tradigt, så tradigt när allting bygger på förvecklingar och sammanblandningar och missförstånd. De som man tror är syskon är egentligen inte syskon utan kusiner. De som man tror är biologiska barn är egentligen inte biologiska barn utan adopterade. Den som man tror är vänsterhänt är egentligen inte vänsterhänt utan högerhänt. Någon som heter Evelyn är egentligen inte en kvinna utan en man. Ett M är egentligen ett N - eller var det tvärtom? Etc. Da capo. Sine fine. In absurdum. Ad infinitum. Så oerhört tradigt. Och så denne odräglige Hercule Poirot - så fjollig, så snobbig, så självgod. Tvi.

Etiketter:

4 kommentarer:

Blogger Ola Claesson sa...

Håller fullständigt med. Finns det något mindre givande i deckarform än Agatha Christies eviga "en detalj som du inte visste"-upplägg? Du har också rätt när du säger att Hercule Poirot är odräglig. Jag förstår verkligen inte hur folk kan stå ut med att se eller läsa dessa gåtor. Det om något är en gåta som inte ens miss Marple skulle kunna lösa. Vägra pusseldeckare!

12:36:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Tackar. Men alla pusseldeckare är väl inte kass? Jag tänker bl.a. på historierna om kommissarie Morse. De gillar jag - men de har ju mera att erbjuda än bara det simpla att lägga ett pussel.

8:37:00 em  
Blogger Madicken sa...

Haha - håller med!

10:22:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Tackar!

7:48:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida