måndag, april 30, 2007
söndag, april 29, 2007
Tage Danielsson anno 1966
du din fårskalle
han den bondlurken
plur. vi
ni era jävlar
de enfaldiga nöten" (s. 42)
"Att struntböja verb (...)
jag anser
du påstår
han/hon har fått för sig
jag kritiserar
du rackar ner
han/hon skäller som en galning" (s. 45)
"Struntpratarens ambition är att göra vettiga samtal meningslösa. Några vanliga metoder:
a) ideliga frågor (...)
b) ombyte av samtalsämne (...)
c) avbrutet samtal (...)" (s. 55f)
Så fortsätter det med det ena guldkornet efter det andra - om föräldrastrunt, rubrikstrunt, reklamstrunt, jämförelsestrunt, sportstrunt m.m. Tage Danielsson genomskådade allt och alla när det gällde struntprat. Den här boken bör läsas i samma veva som man läser nya, moderna böcker om retorik.
Etiketter: Böcker, Språkpurism
Formkurvan på rätt väg
Etiketter: Jogga
Trädgårdsterapi
Etiketter: Psykologi
lördag, april 28, 2007
fredag, april 27, 2007
Hög standard
(Omslaget är något beskuret från båda sidorna vid scanningen.) Här drev Peps Blodsband helt uppenbart med ABBA på omslaget. (Jämför med detta omslag.) Det var inte särskilt modigt eller tufft vid den tiden. Antingen avgudade man ABBA eller föraktade man dem. Det fanns nästan inget mellanläge. Nu - med lite perspektiv - kan jag tycka att båda ytterligheterna har sina fördelar. Jag ser ingenting konstigt i att ena stunden lyssna på en Peps-låt för att i nästa stund höra på en ABBA-hit.
Men det jag framför allt saknar är bitar med tydliga vänsterbudskap och samtidigt en god portion självdistans och humor. Vänsterbudskap blir tyvärr alltför ofta begravda i ett pompöst och drygt allvar. Eller? Har jag missat nå't? Vilken är vår tids svar på denna platta? En ny platta med Mikael Wiehe? Nej. En ny platta med Eldkvarn? Njae...? En ny platta med Peps? Berätta! Vi behöver sådan musik i denna absurt prylhysteriska och konsumistiska tid.
Etiketter: Konsumismen, LP, Vänstern
torsdag, april 26, 2007
Frågor som kräver svar
Håll med om att det finns en del frågor att ställa sig.
Jag bryr mig inte
Allvarligt talat: jag kan knappt tänka mig något mera likgiltigt än att följa mode och trender - i synnerhet när det gäller kläder, accessoarer m.m. Jag struntar lågaktningsfullt i allt sådant. Allt som intresserar Ebba von Sydow och Michael Bindefeldt et consortes rör mig icke i ryggen.
Tåg och tåg
I dag kändes det som sommar i Jönköping! Det blev helt enkelt nödvändigt att ta av sig både jacka och utanpåtröja - det räckte med pikétröja på överkroppen. Det är inte utan att värmen är efterlängtad. Hoppas nu bara att det blir lika varmt på Första Maj - när en annan skall gå i demonstrationståg.
onsdag, april 25, 2007
Återanvänt. 21
Två filmidéer
1. Jag har huvudrollen och spelar en godtrogen optimist som älskar allt och alla. Jag blir väldigt lätt förälskad i varje vacker kvinna jag ser. Varenda skönhet blir utsatt för mina poetiska lovord. Jag faller på knä och fascineras av hur fantastiskt vacker hon är. Jag kysser henne på handen och fortsätter med kinden, pannan, munnen. Jag är helt bedårad. Och så fortsätter det med varenda vacker kvinna jag ser. Jag tillber henne som en gudinna.
[Nu några år senare kan jag undra hur jag tänkte. Det saknas ju onekligen en hel del här. Hur skulle vi få tittarna att fortsätta titta? Det här skulle ju ha blivit tröttsamt att se redan efter fem minuter.]
2. En dystopi om en nära framtid i vårt fosterland. Det är som "A clockwork orange" upphöjt till 10. Alla förnuftiga människor är som bortraderade. Man märker inte att de ö.h.t. finns. Töntar och klantar bestämmer allt. Svenskan är så gott som utrotad. Alla talar någon konstig blandning av hip-hop-slang och svengelska. Den enda gud som tillbeds är Mammon. Kvalitet är ett bortglömt begrepp. Den som har mest pengar och skriker högst och tränger sig före alla andra är den som sätter upp reglerna och bestämmer allt. Och allt är slit och släng. Och allt skall vara av senaste modell. Har man en DVD-spelare från förra halvåret så är man ett jävla pucko. "Riktig" mat går inte längre att få tag i, ty all mat är snabbmat. Restauranger som vi känner dem finns inte längre, de tillhör arkeologin. Böcker, filmer och album som är äldre än två månader går inte längre att köpa. "Sköt dig själv och skit i andra" är statsreligionen. Uteliggarna och socialfallen har ökat i antal med 1000 %. De redan rika är snuskigt mycket rikare än nu. Vi har kåkstäder och folk kissar och bajsar på trottoarerna. Poliser finns inte längre - de är ersatta av medborgargarden. Alla går omkring drogade o.s.v.
[Det andra manusembryot tycker jag fortfarande är ganska OK. Det känns inte mindre aktuellt nu än då - snarare tvärtom. Och det borde gå att spinna vidare på det. En erfaren manusförfattare skulle kunna skapa ett vasst manus utifrån detta lilla skelett.]
Etiketter: Återanvänt
Märkliga djur i vår herres hage. 20
Tanken går osökt till det här.
Etiketter: Märkliga djur i Vår Herres hage
tisdag, april 24, 2007
Bra giftasyrken
- Läkare
- Bilmekaniker
- Rörmokare
- Kock
- Målare
- Tandläkare
- Advokat
Med sådana yrkesmän ingifta i släkten, så borde man kunna slinka billigt undan i många situationer. Tjänster och gentjänster. Jag kan alltid skriva ihop något...
Varför namnförslagstävlingar?
Fall 1: En tävling om namn på ett kafé i en särskild lokal. Jag lämnade in ungefär 25 olika fyndiga och roliga förslag. Jag fick ett pris för att jag hade kommit med flest roliga och fyndiga förslag - och det är jag tacksam för. Men det vinnande förslaget kom från en annan person. Det vinnande förslaget blev ungefär "Lokalkaféet". (Jag avslöjar inte det verkliga namnet, ty då kan någon räkna ut vem jag är.) Hur fyndigt var det? Nej, just det. En nolla på vilken skala som helst.
Fall 2: En tävling om namn på ett övningsfält för Räddningstjänsten. Jag lämnade in ett dussin bra namnförslag. Jag vann ingenting. Övningsfältet låg i ett kvarter som vi kan kalla "Flabbatorsken". Gissa vilket förslag som vann! Det oerhört spirituella, kreativa och fantastiskt välfunna "Övningsfält Flabbatorsken".
Varför arrangera namnförslagstävlingar när sådana idiotförslag vinner?
Märkliga djur i vår herres hage. 19
Etiketter: Märkliga djur i Vår Herres hage
måndag, april 23, 2007
söndag, april 22, 2007
Filmstilar
Nåväl, den här boken duger gott som en antologi om filmstilar fram tills 1977. Gösta Werner redigerade detta urval där regissörer och andra som Georges Méliès, André Malraux, Sergej Eisenstein, François Truffaut, Michelangelo Antonioni m.fl. skrev om film. Den i mina ögon intressantaste essän är dock skriven av en annan person, nämligen John Howard Lawson. Hans essä heter "Den skapande processen" och ur den vill jag citera en del.
[Greed] "är den första seriösa framställningen av brottet som allmänt samhällsfenomen". (s. 189)
"Kärleksparet [i "Till sista andetaget" - min anm.] är snarare typer än levande människor (...) Bägge är oförmögna till genuina känslor och har inga moraliska värderingar. De lever i en värld där känslan och moralen har förlorat allt värde. De är helt depraverade och likväl på ett absurt sätt oskuldsfulla." (s. 197)
"Kärlekens nederlag möter oss i filmer av tre regissörer - Fellini, Antonioni och Resnais. Alla tre lägger skulden för kärlekens sammanbrott på det borgerliga samhället." (s. 204)
"Oförmågan att kommunicera har varit det ständiga temat i Antonionis filmer." (s. 207)
"Resnais film ["I fjol i Marienbad" - min anm.] är en briljant sammanfattning av alienationsbegreppet." (s. 216)
Den här antologin är en sådan man vill skall ges ut om och om igen. Nu är det sannerligen dags att ge ut en aktualiserad upplaga - förslagsvis med essäer av och/eller om Tarantino, von Trier, Coen och många flera! Vilket bokförlag antar utmaningen?
Etiketter: Böcker, Film, Lars von Trier
Några rader om tidsuppfattning
Etiketter: Psykologi
Prinsessan och krigaren
Även den här recensionen är vettig. Jag vill särskilt hålla med om det där med kärleksscenerna. De båda huvudpersonerna rör knappt vid varandra. Men när vi t.ex. får se honom lägga sin hand på hennes hand medan han kör bilen i filmens slut... Ja, det är väldigt sensuellt och snyggt. Om någon skulle få för sig att göra en film utan ansiktsuttryck och bara låta händer, fötter, knän och andra kroppsdelar förmedla alla känslor - då vore Tom Tykwer antagligen en av få regissörer som skulle kunna ro en sådan film i hamn. Den här filmen ger jag en mycket stark fyra.
Etiketter: Film
lördag, april 21, 2007
Ritchie forever
Men... Det är inte främst därför jag gillar den här plattan. Nej, det är de två helt instrumentala och lugnare låtarna som jag anser vara värda hela inköpet: "Anybody there" och "Snowman". (Fast just den här plattan har jag inte köpt. Jag har fått den av en god vän och Ritchie-fantast. Tack!) Jag gillar Rainbows sånglösa bitar mest. Då märker jag Ritchies briljans bäst och jag slipper distraheras av den typiska machosången. (Jämför med denna post.)
Etiketter: CD, Gitarrspel
Missat!
fredag, april 20, 2007
Vägen till helvetet
En fruktansvärd tragedi
Trädet i april
torsdag, april 19, 2007
Svengelsk förbannelse
Exempel? Ja: "event". Varför detta fjantiga ord? Ingen skall inbilla mig att ett event är bättre eller finare eller intressantare än ett vanligt arrangemang eller evenemang. Det är bara hokus pokus och dimridåer. "Event" är ett onödigt ord.
Dessutom är det ju så, att svenska språket blir urholkat, urvattnat och förflackat när fler och fler svenska ord ersätts med engelska dito. Denna min åsikt gillar förstås inte språklibertinen Fredrik Lindström, ty han tillåter ju vad som helst med bortförklaringen att det är ett tidens tecken och en del av utvecklingen. Men han får gärna tycka vad han vill. Jag har min åsikt klar - typ, liksom, alltså, i princip.
Etiketter: Språkpurism
Jobbigt på jobbet
Vi är klass KF3 och skall alltså spara a kronor. Egentligen är det personerna Å, Ä och Ö i klass E3 som borde betala alltihop eller få sparken, men det låter sig inte göras. Vidare är det egentligen personerna A, B och C i vår klass KF3 som borde få b kronor, men de pengarna finns inte. Därför måste personerna D, E och F i vår klass skänka c kronor, så att personerna Å, Ä och Ö i klass E3 blir nöjda.
Visst verkar detta stolligt? Men så ser verkligheten ut där jag jobbar. Kul att ta sig till jobbet (Ironi)! TGIF (Thank God It's Friday) i morgon.
onsdag, april 18, 2007
En bok om skenproblem m.m.
Att läsa teoretisk filosofi som ny student kändes som att sväva på moln. Det fanns inget problem tillräckligt knepigt för att inte en stunds logiskt resonemang skulle kunna knäcka det. Satslogiken och sanningsvärdestabeller var Frälsningen. Om man gav en sats beteckningen p, nästa sats beteckningen q och så eventuellt en tredje sats beteckningen r, så kunde man med hjälp av vissa logiska lagar sluta sig till om en slutledning var sann eller falsk. Baggis! Vi filosofistuderande var självklart den intellektuella eliten bland alla studenter. Och vi var givetvis först om att upptäcka en massa saker. Föga tänkte vi på att andra studenter hade läst en massa före oss. Så är det även nu: alla studenter inbillar sig vara först i världshistorien. Och läsandet av Sören Halldéns bok var en del i självförhärligandeprocessen då.
Värdelöst vetande(?): Kvinnor kollar in "paket"
tisdag, april 17, 2007
My funny Valentine
Etiketter: LP
The great zero
Jaha. Men om jag påstår att jag är fascinerad av dukar... Vad händer då? Nada. Men David Lynch får alla recensenter och kritiker att tappa sina huvuden. Det räknas som djupsinnigt och superintellektuellt och sofistikerat och så fi-i-i-int att avguda David Lynch. Man måste t.ex. tycka att "Mulholland Drive" är ett mästerverk, även om man inte fattar ett smack av storyn. Han duperar en del människor något så makalöst att han skulle kunna få dem att äta skosula och betygsätta maträtten med: "Superb! Himmelsk för en gourmet!" Han driver med oss.
Etiketter: Film
måndag, april 16, 2007
Aldrig resa i utlandet utan en sådan här
Vad man möjligen kan sakna med denna bok är bättre kartor. Men om man skall köra bil på Irland, så skaffar man sig givetvis en rejäl vägkarta.
Frihetens pris
Filmen handlar om Irland 1920 och kampen mot britterna. Det är inte utan att jag just nu tycker illa om engelsmän...
Etiketter: Film
söndag, april 15, 2007
Återanvänt. 20
Samma gamla vanliga visa
Vad ska man göra? Ingenting känns roligt.
Jag går och degar, tar mig inget för.
Det spelar ingen roll om det är soligt -
jag hittar ändå inget som jag bör.
Det verkar inte alls det minsta troligt
att någon fäster vikt vid om jag dör.
Den känns ibland precis som värsta sveda,
den oerhörda plågan, min grå leda.
Etiketter: Återanvänt
Återanvänt. 19
Vi
Vi är bestämmarna.
Vi ger oss inte.
Vi tvekar inte.
Vi velar inte.
Vi är outtröttliga.
Vi är realistiska.
Vi är förnuftiga.
Vi är handlingskraftiga.
Vi är präktiga.
Vi är starka.
Vi föraktar svaghet.
Vi lyssnar inte till avvikande åsikter.
Vi tolererar inget besserwisseri.
Vi skyr inga medel för att nå dit vi vill.
Vi vet vad som är bäst för folket.
Vi vet vad folk vill ha.
Vi är viktigast.
Vi är bestämmarna.
Etiketter: Återanvänt
Återanvänt. 18
Ondska
Djävulen lever.
Använd dina sinnen
och lär dig
känna igen honom.
Han blir konkret i kitsch.
Ondskan tar form i
stipulerad lycka
programmerad passivitet
förstatligat privatliv
genomreglerad tillvaro
förrädisk trygghet.
Djävulen njuter när
alla tänker, tycker,
känner likadant.
Han mår gott när
alla köper samma varor,
alla läser samma böcker,
alla tittar på samma TV-program,
alla lyssnar på samma musik,
alla pratar om samma saker.
Likformigheten är ett
djävulens prejudikat.
Han misstänker och förföljer
varje outsider,
varje skeptiker,
varje individualist.
Där ondskan härskar
finns bara två tillstånd:
den totala likgiltigheten
- där ingen bryr sig om dig -
eller det tillstånd där
privatlivet har avskaffats
- där alla vet allt om dig.
Jantelagen och
koncentrationslägren
är grenar
på samma träd.
Etiketter: Återanvänt
lördag, april 14, 2007
Plattentat
Etiketter: Film
Inga fler misslyckade matchansningar
Färskt?
fredag, april 13, 2007
Nygammal länk
Kristen humanist
Etiketter: Kristendom
Onödigt och snuskigt rika
Det är inte konstigt att det går utför för detta land. Pengarna försvinner ju in i de redan rikas plånböcker.
Etiketter: Makt
Kaputt avgasrör
Problemet är ju att jag som lågavlönad akademiker inte har råd att laga bilen förrän efter nästa löning. Nästan varenda dag får jag en anledning att fråga mig: Varför skaffade jag mig en akademisk utbildning?
torsdag, april 12, 2007
Getz bytte scen
Den här plattan är långt ifrån trallvänlig och/eller sövande bossanova. Den ställer ganska höga krav på lyssnaren. Det här är definitivt ingen hissmusik eller muzak. En del skulle kalla detta "knepig jazz", men jag vill hellre kalla det smart jazz. Det svänger ordentligt, men det är svårt att dansa till. Vänster hjärnhalva har svårt att hänga med, det är lika bra att låta den högra ta kommandot. Här låter det ibland falskt utan att det är falskt och 5/4-takt känns lika naturligt som 3/4. Summa summarum: en häftig, läcker och sofistikerad platta som förtjänar att vara tillgänglig alltid!
Duell
Det här är inte alldeles enkelt. Man hamnar i en situation med vågskålen: å ena sidan - men å andra sidan... Det är möjligt att JJ skulle ha kunnat få fram ännu flera fakta om han inte hade varit så burdus och intolerant. Det har cirkulerat ett rykte om att JJ har förstört för andra journalister/reportrar. När VD:ar och andra har blivit uppringda av t.ex. någon TV-reporter och fått veta vem det är som ringer, så har man vägrat prata - med hänvisning till just JJ. Man sätter munkavle på sig själv för att inte bli offentligt tillintetgjord. Så säger ryktet.
Etiketter: TV-serier
Några rader om personkemi
Intressant, hm. Om det inte finns något som vi kan kalla personkemi, vad är det då som gör att vi tycker olika mycket om olika personer? Jag vill påstå, att utan personkemi eller "vibrationer" skulle det inte finnas förälskelse, kärlek, barn. En värld utan personkemi vore en värld utan människor.
En märklig sak med detta är att en framstående chef hyste samma åsikt - alltså att det inte finns något sådant som personkemi. Jag fattar det inte. Jag tycker det är alldeles kristallklart att personkemi finns. Jag upplever exempel på det varenda dag. Kalla det intuition eller instinkt eller impulskänsla eller något annat, men absolut är det så för mig att det bums med en gång fungerar jättebra eller uruselt eller sisådär vid första mötet med en annan människa. Om det inte fanns någon som helst personkemi, så skulle vi alltid vara likgiltiga och nollställda som robotar inför nya bekantskaper. Men det är vi ju inte!
Etiketter: Psykologi
onsdag, april 11, 2007
Kära, kära Brenda
Boken är trevlig läsning för en man som har kommit lite till åren. Det här kan ju t.ex. verka hoppingivande: "Vid min ålder är vi män mer mottagliga för kvinnlig charm än någonsin. Får aldrig nog." (s. 22) Och Brenda måste ha tyckt om att läsa detta: "Du måste ha fått underbar föräldrakärlek en gång, ty du tycks mig vara kärlek hela du." (s. 23)
Det här vore inte en bok delvis skriven av Henry Miller om den inte då och då behandlar andra och större ämnen än sex. Om konst: "Konst (...) är ett synsätt: hur man ser på livet, på människorna, på omständigheterna. Man ser vad andra ser - men mer. Man ser vad man själv lägger in i det hela." (s. 80) Om ångest och ambition: "Ångest är en förbannelse, precis som ambition. Man får varken vara för karsk eller för ödmjuk. Bara 'redo' - för vad som än må hända." (s. 97)
Men detta är förstås också Brendas bok. Hon blev starkt påverkad av vänskapen med Henry. "(...) han hade lotsat mig in på en stig som ledde till förtröstan, tro och kärlek; jag var lycklig över att jag följt honom." (s. 139) och "Henry hyste en våldsam passion för helgon, i synnerhet då Den Helige Franciscus av Assisi, samt Cabeza de Vaca (...)" (s. 149)
Det här är en mycket varm och sensibel bok som gör mig varm inuti. Det känns helt naturligt att låta sista ordet gå till Henry Miller: "Jag känner, egendomligt nog, att Skaparen har givit mig extra krafter (till exempel tur, lycka och andra ting) att dela med mig av till andra." (s. 183)
Etiketter: Böcker, Henry Miller
Freud Anti-Freude
Och jag håller med. Jag har aldrig litat på Freud, i alla fall inte sedan jag fick veta att han var drogberoende. Och vad är det för mening med att älta och älta, gräva sig djupare ned i det förfärliga barndomsträsket och vältra sig i allehanda elände? "Man blir bara ledsen av att vara ledsen. Man övar sig i depression." Snyggt formulerat!
Uppdatering drygt två timmar senare:
Det var väldigt vilka kommentarer det blev i Expressen. Det är så trist med så förutsägbara kommentarer som t.ex. att skribenten är dåligt påläst och att det inte finns någon metod som passar alla. Måste man ha minst doktorerat i ämnet för att ha rätt till en åsikt? Vem påstod att KBT är en metod som passar alla? Etc. Att kritisera Freuds teorier är tydligen ibland jämförbart med att svära i kyrkan. Men alla har fel när man blandar in politik. Jag har i alla fall svårt för att tro att Freud ville att hans teorier skulle tolkas i marxistiska termer. Jag tänker mig Freud som en apolitisk figur.
Etiketter: Psykologi
Kolla källorna!
Tanken slog mig när jag stod och bläddrade i en pocketbok med populärvetenskapligt stuk. Jag tänkte att ämnet var intressant och jag började skumma. När jag kollade källförteckningen fick jag kalla fötter. Det var sannerligen inga källor som jag skulle anlita i första hand. Det var ungefär som att anlita teblad vid aktieinköp. Not my cup of tea. Den boken får förbli oläst.
tisdag, april 10, 2007
En Marianne Faithfull-platta
Hon har onekligen levt ett hårt och tufft liv. En period "bodde" hon på/vid en mur och var beroende av heroin. Damen har nu blivit 60 år och är fortfarande ute på turné. Om jag får tillfälle skall jag gå på en av hennes konserter. Det skulle vara värt mycket att höra henne sjunga "The Ballad of Lucy Jordan" - kanske världens bästa ballad - live.
Etiketter: LP
Helen igen
Och den här artikeln är precis rätt.
Fantastiska Mirren
Helen Mirren är oerhört sofistikerad i sin spelstil. Det kräver en väldigt professionell skådespelare att vara så sparsam med mimiken i så känsloladdade scener. Hon är så precis, så exakt. Hon har en fantastisk fingertoppskänsla. En mikrofiberkirurg är inte mera exakt.
Etiketter: TV-serier
måndag, april 09, 2007
Imponerande - faktiskt!
Öh? Vad dillar jag om?
Renata Chlumska och hennes färd runt USA - med kajak och cykel. Så egensinnigt, modigt och beslutsamt! Det är ju hur fräckt och tufft som helst och kräver en väldig mental styrka. Till råga på allt är hon både snygg och smart och dessutom verkar hon vara snäll och trevlig. I min begreppsvärld betyder den additionen: mycket tilldragande.
Seriösa läkare?
Har huvudvärk i huvudet
Har mått relativt bra i gipset
Poängterar att det är viktigt att patienten håller sig ren mellan fötterna
Patienten har mandolinstor prostata
Smärtan i ryggen kommer när patienten ligger raklång med båda benen på rygg
Söker för allergiska besvär. Samtal via magen som tolkar.
Blöder ibland från vänster näsa
Lider av besvedande svära
Ibland mår patienten bättre, ibland sämre. Ibland mår hon inte alls.
Patienten måste sova högt under kudden
Liten knöl på höger sida av vänster skalle
Vänster knä svullnade upp och sökte distriktsläkare
Kan ej få ned hakan mot huvudet
Knepig marxism
En annan husgud var så klart Georg Lukács. Han kunde uttrycka sig så här klämmigt: "Samtidigt som den borgerliga konsten och estetiken utvecklas i riktning mot ett utslocknande av den revolutionära epokens heroiska illusioner om en förnyelse av den antika demokratin, töms klassicismens idéer på sitt innehåll. Det uppstår en helt och hållet formell 'harmoni', som inte har något att göra med vare sig det förflutnas eller nuets liv: den blir tom och helt akademisk till sin karaktär och tar sig uttryck i ett självtillräckligt, trögt avståndstagande från livets fulhet." (s. 83f)
Ursäkta mig, men har jag missat något här? Borde inte marxistisk litteraturanalys vara någorlunda lättbegriplig? Detta är enligt min mening inte lättbegripligt. Borde inte marxism och arbetarklass s.a.s. gå hand i hand? Men... Jag har aldrig någonsin i hela mitt liv hört t.ex. en industriarbetare formulera sig på detta vis. Har jag varit döv? Tror inte det.
Den här antologin består av uppsatser skrivna av en intellektuell elit. Denna intellektuella överklass försökte på detta vis flirta med arbetarklassen. Det ledde ingenstans. Jag känner då ingen ur arbetarklassen som har slukat denna bok med hull och hår och därefter använt dess "begreppsapparat" som ett verktyg vid läsning.
Varför denna diskrepans mellan bokens budskap och dess tilltänkta publik? Jag har aldrig, vare sig förr eller senare, känt mig så "vilse i pannkakan" som när jag försökte tillgodogöra mig innehållet i denna bok.
En Clapton-platta
Enligt min mening är detta ett album värt en fyra på en femgradig skala. "She's waiting", "See what love can do", "Same old blues" och "Forever man" är några bitar som gör sig bra på vilken konsert som helst. Men det märkligaste av allt är att EC inte regelbundet spelar en annan bit från albumet på sina konserter. Hans gitarrspel - och sång! - på "Just like a prisoner" var mycket sensibla och innerliga. Det finns fantastiskt gitarrspel i den låten, men det sista och längsta solot är i högsta divisionen. När man skall göra en lista över Claptons bästa gitarrspel, måste det sista solot på "Just like a prisoner" vara med på den listan.
Etiketter: Gitarrspel, LP
söndag, april 08, 2007
Två bilder igen
Lögnens pris
Etiketter: TV-serier
lördag, april 07, 2007
Populistiskt strunt
Två bilder
Är reklam nödvändigt?
Etiketter: Reklam
2.000 och 2
Är sport nödvändigt?
Däremot kan jag vara som uppslukad av sport när det handlar om VM eller OS eller liknande. En Davis Cup-final i tennis kan jag t.ex. sitta som fastnitad framför TV:n och titta på - om det ena laget är Sverige. Och en Wimbledonmatch med Roger Federer på ena sidan - självklart spännande! Och en boxningsmatch med Muhammad Ali i ena höran - oslagbart. Exemplen kan bli många - hämtade från nutid och dåtid. Men om ett curlinglag får spela eller inte får spela i en högre division nästa säsong? Nä. Jag bryr mig inte.
För mig kan man gärna ha sport i särskilda tidningsbilagor. Så kan jag lägga dem åt sidan direkt. Sport har fått absurt stora proportioner i vissa sammanhang. Ibland kan man tro, att jordklotet skulle sluta snurra om all sport plötsligt upphörde. Stackars den sportfåne vars hela världsbild rasar samman om favoritlaget förlorar. Men sådana människor finns det kanske alltför många av. Man kan önska att de kunde skaffa sig något annat intresse - så att världsbilden kan vara någorlunda stabil.
Etiketter: Sport
Dagens roligaste felsägning
"(...) på handens ena fingrar".
fredag, april 06, 2007
Leonard och Jennifer
Etiketter: Cohen
Annorlunda gitarrspel
Etiketter: Gitarrspel
Ave verum corpus
torsdag, april 05, 2007
Kan du läsa en bok?
Lundkvist skriver om läsning av skönlitteratur i första hand. "Den utvidgar vår värld, den öppnar våra ögon, den skärper våra sinnen. Den utvecklar vårt omdöme, vår tanke, vår känsla, vår kritiska förmåga och vår fantasi. Den ger oss en klarare uppfattning om oss själva och den verklighet vi lever i." (s. 5) Det var värst, säger någon högdraget och menande. Men det är sant! Den goda skönlitteraturen, vill jag påstå, gör allt det.
Skall man då traggla sig genom "fina" böcker för att visa sig "bildad"? Nej, menade Lundkvist: "Av egen erfarenhet tror jag det är meningslöst att envisas läsa en bok som man finner tråkig, även om den råkar höra till de erkända mästerverken." (s. 6) Jag kan tillägga, att jag har samma erfarenhet. Är boken tråkig, så är den sannolikt inte värd att läsa. "När stimulansen mer än väl uppväger ansträngningen, så att denna inte längre förnims som ansträngning, då läser man den rätta boken." (s. 7)
Detta tunna lilla häfte på 15 sidor väger tungt. Artur Lundkvist visste vad han skrev om - redan som ung. Drygt 40 år efter originalutgåvan ansåg han sig inte behöva ändra någonting inför återutgivningen. Det kan man kalla brådmoget. Den otroligt beläste Lundkvist får avsluta: "De rätta böckerna får en att känna sig utvidgad och mera levande. Vardagen avtrubbar, utsuddar, förslöar, gör oss vanemässiga. Litteraturen skärper, renar och förnyar." (s. 15)
Så sant, så sant. Stackars de människor som aldrig läser skönlitteratur. Jag har svårt att fatta hur de är funtade. För mig känns det lika onaturligt att inte läsa skönlitteratur som att aldrig se en film eller aldrig lyssna på musik. Otroligt främmande!
Etiketter: Böcker
onsdag, april 04, 2007
Will Hunting
Detta är en av mina favoritfilmer. Jag instämmer med det mesta i den här recensionen. Men vad jag särskilt uppskattar är den goda dialogen. Det finns några scener där dialogen har en osedvanligt hög kvalitet. En sådan scen är den i parken vid den lilla insjön (om jag minns rätt). Samtalet på parkbänken är mycket klokt. Om det hade skrivits på rytmisk vers hade man nästan kunnat tro att Shakespeare varit upphovsmannen. En annan scen med begåvat snack är ju scenen där huvudpersonen (mattegeniet) gör processen kort med en student som tror han är så himla briljant. Jag hade varit väldigt skadeglad om jag hade kunnat platta till vissa personer på samma sätt. Några exempel på filmens smarta prat finner du här.
Men tro nu inte, att den här filmen bara är till för cineaster som får ståpäls av kvicktänkt dialog. Nej, filmen har fler kvaliteter än så. Se den!
Etiketter: Film
Kristen vänster - ja!
Etiketter: Kristendom, Vänstern
Jobbige Jack
Etiketter: Film
tisdag, april 03, 2007
Det har varit synd om de rika
Så här tänker moderater/rika: "Det är ju också f-n att kreti och pleti skall få en massa fördelar hit och dit i sossarnas jämlikhetssträvanden. Det får vara nog nu med så'nt socialistiskt trams. Nu skall vi visa var skåpet skall stå. Det skall inte komma en massa drägg och ta ifrån oss allt som vi har rätt till. Vi som är rika har rätt att vara rika och helst skall vi bli ännu rikare, ty pöbeln kan inte hantera mycket pengar så bra som vi kan."
Tänk vad det har varit synd om de rika. De blir så stötta i kanten om de inte får känna sig förmer än andra - så märkvärdiga och fi-i-i-na. De har känt sig förföljda och mobbade och utstötta och Gud vet allt. Man får inte nudda deras idyll. Det har varit så förfärligt synd om de rika. (Ironi)
Etiketter: Makt
måndag, april 02, 2007
Återanvänt. 17
Den halta hyenan och jag
(I Dylan Thomas´anda)
Så som den haltande hyenan
hånar dina
hängande
hälar
så ska också jag
skratta åt din
dignande
dårskap
ty när den vältande bältan
väser dina
vältrande
vänner
så ska också jag
flabba åt din
djupnande
dumhet
och som den bubblande bläckfisken
blänger dina
blånade
bulor
så ska också jag
gäspa åt din
dräpande
dryghet
ty när den gapande galten
greppar dina
galande
gropar
så ska också jag
spotta på din
tradiga
tröghet.
Etiketter: Återanvänt
Återanvänt. 16
Bara du
Låt inte andra
leva ditt liv.
Stå inte bara
vid sidan av,
när valet är ditt
att vara med.
Låt inte livet
gå dig förbi.
Bara du
kan leva
ditt liv.
Ingen vikarie
kan leva
det åt dig.
Bara du
kan göra
det mesta möjliga
av ditt liv.
Etiketter: Återanvänt
Återanvänt. 15
Bödel
Svartsynen
smyger sig tätt intill,
lägger sin
stela, smutsiga näve
på din axel,
ställer in dig
på sin våglängd.
Den murkna
andedräkten
söver din livslust,
gör dig till ett
orkeslöst offer.
Den mörka
bödeln
låter dig inte ens
trampa vatten -
sjunk längre ner,
kravla, fäkta -
gör dig ful och dum.
Etiketter: Återanvänt
En makalös cover
Etiketter: Bob Dylan
söndag, april 01, 2007
Calypso
Dan Hylander & Raj Montana Band gjorde med "Calypso" något som är helt unikt. Det är inte ren svensktopp, inte heller ren ABBA-pop, inte heller ren rock. Det är lite av allt det. Dan Hylander lyckades hålla sig på rätt sida gränsen - och blev aldrig pekoralistiskt tårdrypande. Nej, det här är precis rätt "om den lilla människan". Lite depparballad (som "Längtans blå hotell"), lite gladrock (som "21/3") och lite röjarrock (som "Vykort, vykort").
Jag lyssnade på hela plattan tidigare i dag och jag tänkte "Det här är ju så himla bra!" Och bäst av allt är enligt mig den sista låten "Stormens öga (Vid liv, vid liv)". Den borde fungera bra i kyrkan, eftersom den är en "nästanpsalm". Följande rader ur den sången ger bevis på Dan Hylanders fina poesi.
"- det -
i allting som gror
som gör mej
stum o ödmjuk
den stilla kraft
i spirande liv
som
vi delar
med allting omkring...
ett
sprickande löv,
ett
gryende frö
allt
det minsta
som rymmer
det
eviga".
Etiketter: LP