lördag, mars 31, 2007
Aktiv lördag
Nå, jag skall väl inte klaga. Det blev ju ett s.k. gott dagsverke. Jag städade upp i trädgården, varmed menas: räfsa löv och kvistar och annan bråte som hopat sig under vintern. Dessutom tog jag bort allt som legat över kirskålen i ett par år nu. Nu skall där bli gräsmatta i stället. Vidare städade jag golvet på uteplatsen och plockade fram alla trädgårdsmöblerna. Slutligen bytte jag till sommarhjul på bilen. Nu är våren här på allvar!
fredag, mars 30, 2007
Dagens länk. 2
Etiketter: Lista
torsdag, mars 29, 2007
Ishallsdemokrati?
a) Minskat öppethållande för ishall
b) Minskat öppethållande för bibliotek
För mig är valet självklart a. Att ha tillgång till bibliotek anser jag vara en självklar demokratisk rättighet. Att ha tillgång till ishall...? Skulle det vara en självklar demokratisk rättighet? Men, hallå... Finns det böcker i ishallen? Filmer till uthyrning? CD-album till hemlån? Tidningar att läsa? Tidskrifter till hemlån? Internetdatorer att boka? Utställningar att titta på? Programverksamhet att ta del av? Sagostunder för de små barnen? Etc. Nej. Det enda som finns i en ishall är i grova drag själva isbanan, åskådarplatserna och så omklädningsrummen. Vad kan du göra där? Jo, antingen åker du själv skridskor eller så tittar du på när andra åker skridskor. Vilka valmöjligheter! Kul...
Om det skall vara en självklar demokratisk rättighet att ha tillgång till en ishall, så kan vi lika gärna kräva
speedwaybana åt alla
krocketplan åt alla
volleybollhall åt alla
innebandyhall åt alla
basketballhall åt alla
bordtennishall åt alla
o.s.v. i en aldrig sinande ström.
Äsch. Allt det där är grädde på moset i ett globalt perspektiv.
Skall det vara så svårt att se att olika verksamheter är olika viktiga?
onsdag, mars 28, 2007
Världens vackraste huvudstad(?) förtjänar bättre invånare
Världen kretsar kring Kungliga Hufvudstaden. Stockholm är den axel kring vilken allting snurrar. Allt annat är fäbodar eller öken. (Nu var jag ironisk.)
Etiketter: Stockholm
En liten seriebok
Den näst bästa sidan? Svar: Den sida där en (troligen döende) patient ligger i sängen omgiven av 13 personer som står och tittar på honom/henne. Patienten frågar: "Är detta slutet?" Någon av betraktarna svarar: "Inte än. Mor ska få träffa en politiker först!"
Etiketter: Böcker
Nya tag
Jag måste blogga om saker som inte alla andra bloggar om. Så enkelt - och svårt - är det. Därför kan ni inte längre vänta er så många poster om resor eller filmer i denna blogg.
I min presentation i Bloggportalen har jag därför gjort vissa ändringar när det gäller kategorierna.
tisdag, mars 27, 2007
Minnesvärt resultat av dagen: ett boktips
namn
Perwe, Johan,1964-
titel
Bombprästen : Erik Perwe på uppdrag i Berlin under andra världskriget / Johan Perwe
språk
SVENSKA
upplaga/år
2006
ort/förlag
Stockholm : Carlsson
klassifikation (SAB)
Cjz Perwe, Erik ; Kfa.54 ; Cj-cxfaz Berlin: Svenska Victoriaförsamlingen
ISBN
91-7203-755-5(inb.)
LIBRIS-id
10049072
BURK-nummer
4739431
ursprung
LIBRIS
Etiketter: Böcker, Kristendom
Avvikande åsikt om GP
Många av dem som nu håller i stridsyxan har nog inte den blekaste aning om vad det innebär att vara ordförande eller ledare med allt ansvar det medför. Man skulle kunna säga "Gör det bättre själv" - om det inte vore så platt. Men GP sade det bra själv: "Alltid ensam, aldrig ensam". Det är så. Jag har själv provat på att vara chef och ordförande i några mycket, mycket mindre sammanhang. En slutsats jag drog av de gästspelen var något liknande: "Det är ensamt på toppen". När det blåser medvind vill alla vara i ditt sällskap, men när det blåser motvind undviker folk dig. Om man då dessutom är "chef" för ett helt land, så måste påfrestningen vara oerhörd. Det är lätt att sitta på läktarplats och gapa och bära sig åt när man aldrig själv har varit med i spelet.
När den här stormen har lagt sig, så kan GP så småningom framstå som en av vårt lands duktigaste statsministrar - trots sina tillkortakommanden med bl.a. bufflig ledarstil och fula härskartekniker.
måndag, mars 26, 2007
Samlag är bra för hälsan
Samlag är klart överskattat som fenomen om det bara varar i ett par minuter eller mindre. Det behöver ju inte vara som ett maratonlopp, men visst är det klart mycket skönare om mannen bokstavligt talat kan hålla stånd med lemmen inne i det allra heligaste åtminstone en kvart eller ännu hellre t.ex. en halvtimme. Om mannen lyckas hålla ut ännu längre, så talar vi om tantrasex och då närmar vi oss mystiken. Hur som helst: Det långa samlaget är himmelskt. Dessutom är det väldigt bra för mannens självförtroende. Det finns få saker som kan göra en man så belåten med sig själv som om han kan s.a.s. hålla sin säd.
Märkliga djur i vår herres hage. 18
Det är så krig börjar.
Etiketter: Märkliga djur i Vår Herres hage
En tidig Elton John-platta
Etiketter: LP
lördag, mars 24, 2007
Grandios narcissism
Trädet i mars
Du kan läsa den här.
Det fjärde vårtecknet
Tre vårtecken
1. En fjäril
2. Två tofsvipor
3. Grillen är i gång just nu i detta ögonblick
Härligt!
fredag, mars 23, 2007
Dirty Harry IV
Kuriosa: Uttrycket "Go ahead. Make my day." känner ni nog till. Det är hämtat ur denna film. Coolare än så här blir det aldrig.
Etiketter: Clint Eastwood, Film
Märkliga djur i Vår Herres hage. 17
Etiketter: Märkliga djur i Vår Herres hage
Analfabeter på bibliotek
Det kan få lite komiska uttryck. På en hylla med böcker om Javascript och Internet för dummies och liknande fann jag en hel hop med böcker som var felplacerade. Det bekräftar en sak: datornördar är delvis analfabeter. (För säkerhets skull kanske jag måste förklara en sak. Ordet "analfabet" har inget med den s.k. ändalykten att göra.)
Etiketter: Bibliotek
torsdag, mars 22, 2007
Mailer i Babel
"Repetition kills your soul" är ett Mailer-motto. Han hade Picasso som en förebild i den meningen att Picasso inte var intresserad av att hålla fast vid en stil som visade sig framgångsrik. Picasso ville hela tiden pröva nya vägar - likt en bergsbestigare som hela tiden ville pröva nya vägar att ta sig uppför berget. Det påminner mig f.ö. om Miles Davis' förhållningssätt till musiken. Så har även Mailer fungerat i sitt författarskap. Det finns inte många genrer eller stilar som han inte har provat på.
Dagens rester
Etiketter: Foton
onsdag, mars 21, 2007
Märkliga djur i Vår Herres hage. 16
Etiketter: Märkliga djur i Vår Herres hage
Månadens låt = dagens låt
Låten är Dan Hylander & Raj Montana Bands "21/3" från albumet "Calypso" (1983). Ingen har någonsin beskrivit fnattiga vårkänslor så bra som Dan Hylander här: "se mej valsa runt bland människorna i centrum och sjunga för mej själv nu vill jag älska o förlåta och dansa utan skor... jag är dum, inte klok, men en lycklig idiot jag kryper runt på alla fyra och letar efter blommor överallt (...) se mej valsa runt bland hyllorna på domus och sjunga för mej själv".
Min rekommendation är att du köper albumet. Det är ett av 80-talets bästa svenska album.
Etiketter: LP
tisdag, mars 20, 2007
Hur stora författare arbetar
Boken ger massor av exempel ur olika författares vardag. Vi får reda på en hel del om särskilda märkvärdigheter och ibland kan man undra vilka konstiga tvångstankar en del författare måste ha haft. Och så - givetvis - kommer Franzén in på den ständiga gåtan om vem som egentligen levererar idéerna. August Strindberg skrev så här: "Ibland tror jag mig vara något slags medium, ty det går så lätt, halvt omedvetet, bra lite beräknat! (...) det går inte på beställning och inte när jag behagar. När det behagar, så kommer det." (s.72)
Shelley var inne på ett liknande spår när han jämförde den kreativa anden med "(...) en slocknande glöd som någon osynlig makt, lik en nyckfull, övergående vindfläkt, tillfälligt blåser liv i." (s. 74) Och Goethe menade, att "Ingivelsen är något övermäktigt, något dämoniskt, som driver honom (...)" (s. 76)
En sådan här bok vore inte lika intressant utan vissa rekord. Visste du t.ex. att "Simenon lär ha skrivit 24 Maigret-romaner under loppet av två år. Rekordet tycks vara en (kort) roman på 25 timmar." (s. 103)
Summa summarum om denna bok: en trevlig liten bekantskap. En ny version av den vore inte helt fel - med exempel tagna ur en massa nutida författares kamp mot idétorka.
Etiketter: Böcker
måndag, mars 19, 2007
Författarbygd
En nygammal och en helt ny
söndag, mars 18, 2007
En förkrossande bra debut
Titelmelodin behöver ingen närmare presentation. Den är för evigt inskriven i musikhistorien. Men här finns så pass många andra mästerverk på albumet att det känns helt sjukt att minnas Procol Harum bara för låten "A whiter shade of pale". "Conquistador", "She wandered through the garden fence", "Cerdes (outside the gates of)", "A Christmas camel", "Salad days (are here again)" och "Repent Walpurgis" är alla värda ett bättre öde än glömskan. Att den sistnämnda inte är lika känd som "A whiter shade of pale" är ett musikhistoriskt mysterium. Den är nämligen i någon mening bättre - men det är klart: den saknar text.
Etiketter: CD
Kattbrodern hemma igen
Det här ger oss ett par tankeställare. För det första: lita inte på personal som jobbar i butiker där man säljer alla sorters djurmat. De är inga veterinärer. En anställd där sade så tvärsäkert, att den där dyra Rolls Royce-varianten av torrfoder som vi köpte skulle vara allt våra katter behöver. Ja, ja, det kanske stämmer på kattsystern, men det stämmer inte på kattbrodern. Kattbrodern kräver rökt skinka dessutom. Någon billig hoppressad Euroshopper-skinka duger definitivt inte. Den fnyste han åt. Och systern krafsade med ena tassen som om hon var i lådan och ville täcka över sitt bajs. (Inget bra betyg, Euroshopper!) För det andra: om han nu inte vill dricka vatten som vanligt kattfolk, så måste vi lura i honom vätska på annat sätt. Och då är vanlig burkmat OK. För det tredje: lite extra B-vitamin kan få fart på hans aptit.
Etiketter: Katt
Stellan intervjuad
Det hade varit oförskämt trevligt för mig att ha med honom i min bekantskapskrets. Jag tror att vi har samma tycke och smak när det gäller mycket.
Let the mystery be
När det blir lika spännande att "göra kärlek" (som engelsmännen säger) som att borsta tänderna eller tvätta sig eller kamma sig eller nå't... ja, hur kul är det då? Vi vet vad resultatet blir. Alla som har kunnat se eller läsa om "Big brother" vet att det blir det som händer. När alla knullar runt med alla är det inte roligt längre. En av de kvinnliga deltagarna i den ökända TV-serien hade just uträttat sitt lilla handarbete i mörkret när hon yrade "Vems pitt var det nu jag runkade?". Är det så Ann Heberlein vill att vi skall avdramatisera sexualiteten? I så fall blir det ingenting alls kvar av spänningen och magin. Frågan är om det då ens kommer att finnas någon lust kvar. Kul?
Kalla mig moralist eller torrboll eller hämmad eller vad tusan du vill. Jag säger som Iris DeMent i en av hennes låtar (fastän hon där syftar på något annat): "Let the mystery be".
Etiketter: Sex
lördag, mars 17, 2007
Spela riktigt eller låt bli
Etiketter: Gitarrspel
Nytt nr av "Trots allt"
"Trots allt" är alltid läsvärd - mer eller mindre. Jag ser fram emot att läsa vad Inger Alestig och Jackie Jakubowski anser i sina betraktelser under temat "Vad ska vi med kyrkan till?" i nr 1 och vad Ylva Eggehorn och John Swedenmark skriver om samma ämne i nya numret.
Redan nu och här vill jag länka till Magnus Sundells ledarekrönika i nr 2 - av den enkla anledningen att den är bra skriven och ger en del att tänka på.
Etiketter: Gud, Kristendom
Livet från den ljusa sidan
Helen Hunt förtjänar en särskild eloge för sin rolltolkning. Hennes spel är excellent. Med mycket små och finkänsliga nyanser gör hon stor skillnad.
Etiketter: Film
fredag, mars 16, 2007
Dagens Upp som en sol och...
Fem orsaker till extas - lista 95
1. This is love
2. The dancer
3. Send his love to me
4. You said something
5. We float
Etiketter: Orsaker till extas
Dagens låt
Lille Sartre
Något liknande kan man säga om denna bok. Den har egentligen inte så värst mycket nytt att komma med, men det framförs på ett förvillande intelligent sätt. Skall man sammanfatta Sartres existentialism så kan man göra det så här: Gud finns inte och människan är en varelse full av meningslöshet; vi känner främlingskap inför varandra och hela tillvaron är absurd; vi har frihet som vi måste använda under ansvar och detta ger oss ångest; vi kan inte fly från oss själva; vi skapar själva livets mening genom våra handlingar. - Sic. Så djupsinnigt var det. På omslaget till boken står det så här: "De bärande idéerna i Sartres filosofi och diktning". Jaha. De sammanfattas i boken egentligen på 50 glesskrivna sidor - resten av boken är en underdånigs intervju av Den Store Filosofen.
Existentialismen är så mycket mera än Sartres version av den. Min favorit bland existentialister är Søren Kierkegaard - och han var nota bene kristen. Där hade vi en verklig djuping - men han var onekligen svårtolkad. T.o.m. den erkänt "svåre" filosofen Ludwig Wittgenstein tyckte, att Kierkegaard var väldigt svår att förstå sig på.
Hur som helst: Sartre framstår som en mycket "mediakåt" liten intellektuell dvärg i jämförelse med den skygge intellektuelle giganten Kierkegaard.
Etiketter: Böcker, Filosofi, Kierkegaard, Wittgenstein
torsdag, mars 15, 2007
Minirapport från sjuklingen
onsdag, mars 14, 2007
Jaså, du är glad? Det ska vi nog ta ur dig.
Man får aldrig vara glad. Motbevisa mig, om du kan.
tisdag, mars 13, 2007
Pubkväll igen
måndag, mars 12, 2007
Kultur-TV i kris
Den nya versionen av Filmkrönikan är å andra sidan banal, antiintellektuell och egentligen antikulturell. Den skrämmer bort alla dem som tidigare såg på Orvars version. Den nuvarande Filmkrönikan är som vilket kaffesnack som helst. Aldrig någon djupare analys. Varje avsnitt av Orvars variant lärde oss mera än vad tio avsnitt med Helena kan lära oss.
Om svensk TV vill nå ut till flera ovana kulturnyttjare, så får man allt tänka om. Det hade inte varit helt fel med en mix av Stina Lundberg Dabrowski och Tina Nordström - någon som är som folk är mest, som inte ser ned på medel-Svensson och som samtidigt är bra påläst, väl förberedd och en trevlig prick. Ungefär som Orvar.
Etiketter: TV-serier
Dagens viktigaste länk
Ingen återvändo
söndag, mars 11, 2007
Povels mångsidor
Upplägget bakom denna samling med fem CD-skivor är snyggt:
1. "Livat i holken: Povel - muntratören"
2. "Jumpy session party: Povel - jazzmakaren"
3. "Håll musiken igång: Povel - låtbyggaren"
4. "Tvålar, corkar och kokosnötter: Povel - bearbetaren"
5. "Titta jag flyger: Povel - exotikern".
Så kan man sammanfatta hans karriär. Han har verkligen fungerat som muntratör, jazzmakare, låtbyggare, bearbetare och exotiker. Han bevisar det här med drygt 80 bitar som var och en går utanpå det mesta.
Den medföljande bookleten är också en liten guldgruva. Stefan Wermelin skriver alldeles lysande om låtmaterialet med mycket intressanta kommentarer till varje CD. Och så har Povel själv skrivit personligt om några av hans egna käraste alster. Slutligen ger denna booklet oss information om vilka medmusiker som agerar på varje enskilt nummer, produktionsår, skivmärke m.m. Generöst, som sig bör.
Mina personliga favoriter ur denna makalösa samling lägger sig här i en lång följd i den ordning de finns i boxen: "Tjo va de va livat i holken", "Johanssons boogie woogie vals", "Birth of the gammaldans", "Jag diggar dej!", "The gräsänkling blues", "En blå ton", "Håll musiken igång", "Tänk dej en strut karameller", "Du passar inte in i bilden", "Ta av dej skorna", "Var är tvålen?", "Balladen om Eugen Cork", "Far jag kan inte få upp min kokosnöt", "Trubaduren (eller Käleken ti mänsliheten, åmma säjer)", "Måste vägen till Curaçao gynga så?", "Naturbarn", "The sukiyaki syndrome" och "Ittma Hohah".
Puh... Om man inte anser/inser att Povel Ramel är ett geni, så är det inte Povels fel!
Etiketter: CD
lördag, mars 10, 2007
Surprise, surprise - inte
Squid? Whale? So what?
Etiketter: Film
Five easy pieces
Jack Nicholson har spelat flera sådana roller: vilsen, bortkommen, utåt macho med ett mjukt inre. I "Easy rider" var han en alkoholiserad advokat - och vilsen. I "Gökboet" var han en upprorisk outsider - och vilsen. I "Yrke: reporter" var han en uttråkad reporter - och vilsen. I "Postmannen ringer alltid två gånger" (med samme regissör som till "Five easy pieces": Bob Rafelson) var han en hjälpreda på en vägrestaurang - och vilsen. I "The Shining" var han en galen författare - och vilsen. Det är tydligen något i hans spelstil som fascinerar många regissörer och får dem att välja sådana roller åt mr Nicholson.
Nå, "Five easy pieces" gör oss inte mycket klokare, men den fångar en stämning på ett skickligt sätt.
Etiketter: Film
Hur man botar en fanatiker
"Den nuvarande krisen i världen (...) handlar om den urgamla striden mellan fanatism och pragmatism. Mellan fanatism och pluralism. Mellan fanatism och tolerans. (...) Det rör sig om det typiskt fanatiska anspråket: om jag tycker att något är fel, dödar jag det tillsammans med dess grannar." (s. 10)
"Jag vidhåller att det inom varje samhälle bara är de sansade som är i stånd att tygla fundamentalisterna. Måttfull islam är den enda kraft som skulle kunna tygla fanatisk islam. Måttfull nationalism är den enda kraft som kan tygla fanatisk nationalism (...) (s. 13)
"Likriktning och konformism, längtan efter att höra hemma någonstans och lusten att få alla andra att också göra det, kan mycket väl vara den mest spridda om än inte den farligaste formen av fanatism." (s. 20)
"Fanatismens innersta väsen är lusten att tvinga andra människor att förändras (...)" (s. 23)
"Shakespeare kan vara till stor hjälp. Varje form av extremism och fanatism, varje kompomisslöst korståg slutar hos Shakespeare antingen i tragedi eller i komedi. Fanatikern är aldrig lyckligare eller mer tillfredsställd i slutet, han är antingen död eller också har han blivit ett skämt." (s. 27)
"Sinne för humor är en fantastisk kur. Jag har aldrig någonsin sett en fanatiker med sinne för humor (...) Humor rymmer förmågan att skratta åt sig själv." (s. 28)
"(...) jag försöker framhäva hur nödvändigt det är att tänka sig in i den andres situation. Tänk er på varje nivå, på den mest vardagliga nivå, in i varandras liv." (s. 30)
Läs!
Etiketter: Böcker
Respektor
fredag, mars 09, 2007
Därför pseudonym
Att vissa anonyma bloggare kallar andra anonyma bloggare för fega troll är egendomligt. (Jo, det har faktiskt hänt.) Jag skulle aldrig kalla en annan anonym/pseudonym bloggare för fegis bara för att h*n bloggar anonymt eller under pseudonym. Min enkla åsikt är att man skall kunna tillåta vem som helst att tycka vad som helst. Idiotiska åsikter dyker alltid upp. De skall bemötas antingen med tystnad (om det är uppenbart för alla och envar att den som framför åsikten/åsikterna måste vara helknäpp) eller med fullständigt tillintetgörande kritik.
torsdag, mars 08, 2007
Det optimala stadiet gick oss förbi
Cyklande och snart joggande
Etiketter: Cykla
onsdag, mars 07, 2007
Pubkväll
Nå, det är mycket trevligt med sådana här pubkvällar ibland. Vi skvallrar om varandras jobb och arbetskamrater, vi diskuterar olika märkliga nutidsfenomen (som t.ex. hur man kan vara känd bara för att man är känd), vi dissar en hel del och vi hissar en hel del. Båda hissar vi "quality time": siesta mitt på da'n, långpromenader, massage, musikspisning, "filmtajm", god mat, dito öl och dito whisky. Vi är fantastiskt överens om väldigt mycket, trots att jag nästan skulle kunna ha varit far till min polare - så pass stor åldersskillnad är det.
Och så hittade han på ett byte. Det var ingen dum idé alls, så det får nog bli en vana. Vi tog med oss var sin film och var sin CD och bytte. Det finns anledning för mig att återkomma till mina "kap" en annan dag!
tisdag, mars 06, 2007
Studentikost Existens
Etiketter: Kristendom, TV-serier
Musik för folket?
Den här första samlingen nedan kom ut 1959 och innehöll "Greatest hits" av Bach, Händel, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Brahms, Franck, Tjajkovskij, Schumann, Chopin, Sibelius, Grieg, Dvorak, Richard Strauss, Johann Strauss d.y., Wagner, Stravinskij, Debussy, Berlioz, Verdi, Rossini, Bizet och Rimskij-Korsakov. Några stycken i innehållsförteckningen är markerade med kryss. Jag antar, att det var jag själv som kluddade dit kryssen framför stycken som jag tyckte bäst om, trots att skivsamlingen inte var min. Mozarts 40:e symfoni, Schuberts 8:e dito ("Den ofullbordade"), Chopins "Sylfiderna", Sibelius' "Finlandia", Griegs "Peer Gynt", Stravinskijs "Våroffer" och Rossinis uvertyr till "Barberaren i Sevilla" var alltså mina favoriter. God smak hade jag redan som liten...
Hur värderas dessa LP-skivor nu? En snabb titt i eBay avslöjar, att den första samlingen om 12 vinylplattor kanske klubbas för ett par dollar. Så var det med de mästerverken...
Etiketter: LP
måndag, mars 05, 2007
Den bästa av mödrar
Etiketter: Film
Riv inte asbesthuset?
Jag står faktiskt till vänster på den politiska skalan och det är faktiskt jag själv som är bäst på att bedöma äktheten i detta ställningstagande. Men: jag tycker inte om vandalism. Jag tycker man skall följa demokratiska spelregler. Ibland går besluten emot en. Då får man bita i det sura äpplet och göra det bästa av situationen. Ungdomens hus i Köpenhamn ägdes inte av vandalerna. Att ägarna har beslutat om rivning är inget vandalerna skall blanda sig i. Dessutom är ju huset fullt med asbest. Vem vet hur många ungdomar som redan har påverkats av denna asbest? Att riva huset verkar nu vara det mest förnuftiga man kan göra i detta ärende.
Om vandalism skulle vara en godkänd och vedertagen form av protest mot beslut man inte gillar, så skulle vi snart se vandalism i en massa konstiga sammanhang:
- Nähä, nu skall man stänga filialbiblioteket. Då förstör vi inredningen i pizzerian på andra sidan gatan.
- Nähä, nu skall man stänga fritidsgården. Då kastar vi trädgårdsmöbler genom skyltfönsterna bredvid.
- Nähä, nu skall man stänga närbutiken. Då välter vi bilarna som står parkerade utanför och så tänder vi eld på dem.
Etc.
söndag, mars 04, 2007
Unser in der Luft
Etiketter: Foton
En fjärils själ - Muhammad Alis memoarer
"Mamma var baptist och pappa var metodist, men vi gick alltid till mammas kyrka. Hon lärde oss allt som hon trodde var sant om Gud." (s. 28) Hela sitt liv har Ali varit starkt troende och denna tro löper som en röd tråd genom hela boken.
En annan röd tråd är hans ödmjukhet. "Jag skulle bli min egen sorts champion, en champion för alla människor överallt i världen. Och hur högt jag än klättrade på framgångsstegen, skulle jag se på världen utan att titta ner på någon. Och jag skulle inte glömma den pojke som jag en gång var." (s. 52)
För alla oss som växte upp med Ingo och Floyd och Sonny Liston etc. så var fenomenet Cassius Clay något alldeles extra. Aldrig tidigare hade idrottsvärlden sett en så kaxig och självsäker typ. Han skrek att han var "Störst, bäst och vackrast". Han skrev små dikter om hur han skulle vinna nästa match och han visste t.o.m. i vilken rond han skulle vinna! Hur kunde han vara så stöddig? Och det mest fascinerande av allt: det visade sig att han hade rätt!
För mig personligen råder det ingen tvekan. Muhammad Ali är tidernas bäste och smartaste tungviktsboxare. Han var dessutom den boxare som har visat störst personligt mod och integritet. Han slängde den guldmedalj han vann i OS i Rom när han insåg, att rasism inte utrotas med medaljer. Han fråntogs världsmästartiteln när han vägrade kriga i Vietnam. I flera år var han förbjuden att boxas. Han kom tillbaka och återtog titeln. Han bedömdes egentligen som chanslös i matchen mot George Foreman men tröttade ut sin motståndare och vann i åttonde ronden i en av de mest omtalade boxningsmatcherna någonsin ("Rumble in the jungle"). Etc.
Ganska tidigt i karriären blev Cassius Clay muslim och tog sig då namnet Muhammad Ali. I ett kapitel om islam och terrorattacken den 11 september 2001 hävdar han: "Islam är en fredens religion. Islam stödjer inte terrorism eller dödandet av människor. Jag kan inte sitta passiv och låta världen tro att islam är en religion som dödar." (s. 193)
Nu kämpar han en tuff match mot Parkinsons sjukdom. Många kanske tror, att han ådrog sig den sjukdomen p.g.a. all stryk han tog emot i ringen. Det stämmer inte. Han skulle ha fått sjukdomen vilket jobb han än hade haft - det är hans övertygelse.
En sak är säker: Muhammad Ali är en av alla tiders största idrottsmän - och en människa med mycket stort hjärta. Besök hemsidan Muhammad Ali Center. Och läs boken!
Etiketter: Böcker
Fånig gångstil
Snorungeproblem
Kravallisterna i Köpenhamn är losers.
lördag, mars 03, 2007
Tre till
Dagens musikvideo med motorcykel. 3
Dagens musikvideo med motorcykel. 1
Törnfåglarna inte helt återsedda
Etiketter: TV-serier
fredag, mars 02, 2007
To Carin with love
Etiketter: TV-serier
Bikten - en smårolig liten bok
Många bekännelser handlar om kiss och bajs, om otrohet och en falsk yttre fasad. Det blir tjatigt i längden trots att boken är tunn. Men så dyker det upp ett och annat guldkorn. Den här "bikten" är min personliga favorit:
"Jag blev förbannad på en jävla stroppig bensinmacksägare i Stockholm. Han var otrevlig och kaxig. Klockan 6 nästa morgon satt det snabbtorkande epoxilim och en avbruten tändsticka i varje ytterdörrslås på macken. Tyvärr kunde jag inte stanna kvar och se när han skulle öppna. Rätt åt honom. Han har fått sina lås limmade varje gång jag är i huvudstaden. - Per 40 år, egen företagare" (s. 29)
Rent generellt kan man säga om den här boken att den får oss att känna oss förståndigare och mera moraliskt oantastliga än många av dem som figurerar i boken.
Etiketter: Böcker
Dagens i-landsproblem och självömkan
Men sedan kom bortförklaringarna. Jagets försvarsmekanismer satte i gång med sitt jobb. Jag tänkte sedan, att jag klarar mig bra utan de där självförhärligande och fisförnäma ryggdunkande medlemmarna i klubben för inbördes beundran. Låt dem hålla på med sina patetiska provningar. I ett blindtest smakar de i alla fall inte skillnad på Parador och ett 200-kronors-vin. Och så tjuvlyssnade jag lite på en dialog två av medlemmarna sedan hade. Dagens i-landsproblem gällde varför en viss sorts rödvin inte längre säljes på Systembolaget. Ack, ack, världen går mot sin undergång när vissa vinsorter inte längre går att köpa så där helt spontant. Äsch, låt vinprovarna hålla på med sitt borgarklassens-diskreta-charm-flams. Låt dem inbilla sig att de är "fina". Jag drar mig tillbaka och lyssnar på P J Harvey och dricker en förbannat god single malt whisky.