måndag, mars 12, 2007

Kultur-TV i kris

Det finns något grundläggande fel i många kulturprogram på TV. Jag tror att jag har kommit på en del av problemet. Antingen har man fel sorts programledare eller har man fel innehåll. Kobra, Kulturnyheterna och Babel når inga nya grupper. Där har man programledare som antingen är snorkiga eller knappt torra bakom öronen - eller så är de både och. Man når bara de redan frälsta - precis som det är i en massa andra sammanhang: de som går på filmpremiärer är samma personer som går på teaterpremiärer och konserter och dansföreställningar och konstutställningar etc. Kulturens kotterier. Man släpper inte in någon "utsocknes". Endast de redan invigda äger tillträde.

Den nya versionen av Filmkrönikan är å andra sidan banal, antiintellektuell och egentligen antikulturell. Den skrämmer bort alla dem som tidigare såg på Orvars version. Den nuvarande Filmkrönikan är som vilket kaffesnack som helst. Aldrig någon djupare analys. Varje avsnitt av Orvars variant lärde oss mera än vad tio avsnitt med Helena kan lära oss.

Om svensk TV vill nå ut till flera ovana kulturnyttjare, så får man allt tänka om. Det hade inte varit helt fel med en mix av Stina Lundberg Dabrowski och Tina Nordström - någon som är som folk är mest, som inte ser ned på medel-Svensson och som samtidigt är bra påläst, väl förberedd och en trevlig prick. Ungefär som Orvar.

Etiketter:

2 kommentarer:

Blogger Madicken sa...

Men...Kobra är väl ko-bra?!

11:31:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Tja, det är sisådär. Det skrämmer bort folk. Det når inga nya s.k. segment. Det är bara för de redan frälsta.

9:49:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida