måndag, juli 31, 2006
Indoktrinering
Den öppnade ögonen likt rakbladet i Dalis och Buñuels surrealistiska kortfilm "Den andalusiska hunden". Göran Palms bok kom (i den här upplagan 1968) som en skoningslös kioskvältare. Vad var det Palm påstod? Ungefär detta: Sanningen var tillrättalagd. Vi blev itutade en massa saker som skulle hålla oss på mattan. Skolböckerna indoktrinerade ungdomarna, TV indoktrinerade arbetar- och medelklassen, dagspressen och nyhetskällorna lade grädde på moset. Följetonger, "Sound of music", "Forsytesagan" m.fl. företeelser skulle invagga oss i tron att det västerländska levnadssättet är det mest förträffliga och det kapitalistiska systemet det enda lyckobringande.
Vad har hänt sedan dess? Enligt min mening har denna indoktrinering inte minskat, utan snarare tvärtom ökat. Nu indoktrineras vi via ännu flera tidningar, ännu flera TV-kanaler o.s.v. Utbudet är inte mera internationellt - eller som det heter: "mångkulturellt". Inte heller belyses samma frågor ur flera perspektiv. Det blir bara ännu flera angloamerikanska TV-program etc. som förhärligar Västerlandet. Vi får inte någon ökad förståelse för t.ex. asiatisk eller afrikansk kultur, ty vi får nästan aldrig se några exempel på sådan. Varför skall det t.ex. vara så förb-t svårt att visa en indisk glad och livsbejakande sång- och dans-film? Nej, i stället blir vi proppade med "Morden i Midsomer" och annan vit, anglosaxisk smörja. Klyftorna ökar och vi blir bara ännu mera främmande inför människor med annan kulturell bakgrund. Snart tror vi t.ex., att alla araber är fanatiska islamister som när som helst kan bränna ner närmaste kyrka i vår hemstad.
Jag önskar starkt, att Göran Palm kunde skriva en aktualiserad upplaga av boken. Ingen annan verkar vara intresserad.
Etiketter: Böcker
söndag, juli 30, 2006
Med särade ben - och smart
Lite om en bortglömd grupp och lite om källkritik
Däremot minns man gruppen i den här boken (som f.ö. blev mitt bokinköp nr 1000):
Men Sneums bok ("Bonniers rocklexikon") har rätt om medlemmarna i ABBA. Det har inte "NME book of rock 2". Där omnämns vår kära Fältskog som Anna Ulvaeus.
Roligt?
Den här filmen blev en mindre besvikelse. Det är evigheter sedan jag såg Mupparna senast. Mina förväntningar var högt ställda. Jag mindes "The Muppet Show" som ett mästerverk. Att nu se den här långfilmen blev ingen riktig hit. Jag är också beredd att ge den en trea.
lördag, juli 29, 2006
Utan kilt, utan allting
Stolleprov
tosingar som tror de är Sopranos i svarta Lexus, med ena handen på ratten och andra handen runt en mobiltelefon - och så en cigg i käften
tosingar som med sina skärmmössor tror att de är casanovor i BMW, med intelligensbefriad apmusik i de överdimensionerade bashögtalarna
tosingar som slickar mittlinjen
tosingar som alltid kör 70 km/tim, oavsett hastighetsgränserna
tosingar som alltid ligger c:a en meter bakom dig och aldrig skulle kunna undvika en krock om du plötsligt tvärbromsar
tosingar som aldrig blinkar när de svänger
tosingar som leker kamikazepiloter och kör om i kurviga backar där det är dubbla heldragna mittlinjer
tosingar som kör med husvagn eller släp i 110 km/tim
tosingar som saktar in en hel kilometer innan de skall svänga
etc. da capo, sine fine, in absurdum, ad infinitum.
fredag, juli 28, 2006
Dagens recept
4 fläskkotletter
smör/margarin
1½ - 2 dl tjock grädde
1½ - 2 dl tunn grädde
4 skivor smältost
2-3 msk paprikapulver
peppar och salt.
Marknad - mardröm
Genast blev jag på bättre humör.
Får ihop får
Un, deux, trois
torsdag, juli 27, 2006
Rekordvarmt
En övergång
Etiketter: LP, The Beatles
onsdag, juli 26, 2006
Från källarhålet
Redan här anades mästaren. En ovanligt tunn bok för att komma från Fjodor. (Denna upplaga kom 1986. Originalet publicerades i en tidskrift 1864.) Men oj, vad den väger tungt. Ur texten på omslagets baksida knycker jag detta citat: "(...) rymmer hela den ideologiska grund som Dostojevskij sedan byggde vidare på i sina efterföljande mer uppmärksammade verk Brott och straff, Idioten och Bröderna Karamasov". Och som han byggde vidare... De tre verken tillhör ju det yppersta toppskiktet i litteraturens världshistoria.
"Här går han för första gången in på de existentiella problem som han sedan skulle brottas med hela sitt liv: kärleken och lidandets villkor, förhållandet mellan förnuft och vilja (...)"
Så här börjar detta lilla mästerverk: "Jag är en sjuk människa... Jag är en ond människa. En frånstötande människa." - Klart man vill fortsätta läsa efter en sådan början.
"(...) jag är intelligentare än alla omkring mig" (s. 13) och "(...) alla okomplicerade handlingsmänniskor är handlingskraftiga just därför att de är trögtänkta och inskränkta" (s. 21) och "(...) ingen liknade mig och (...) jag liknade ingen" (s. 51) är några citat som jag tycker fångar lite av stämningen i denna bok.
Ulla Roseen formulerade sig bra i sitt efterord. Den här boken är "(...) en studie i ensamhet, osäkerhet och kärleksbrist" (s. 146). Huvudpersonen "(...) har 'så vant sig av vid livet' att när han möter det förmår han inte ta emot det (...)" (s. 146).
Boken är slutligen, i mitt tycke, en av de första betydelsefulla skildringarna av en outsider. (Om figuren Don Quijote skall räknas som en outsider, så måste förmodligen romanen om honom räknas som den första outsiderskildringen.)
Dostojevskij förde in djuppsykologin i skönlitteraturen. Tidigare hade man bara nafsat i skinnet. OK, Shakespeare och några andra mästare tog sig in under skinnet. Men Dostojevskij tog sig in i hjärnan! Efter "Brott och straff" är litteraturen inte längre sig lik.
Etiketter: Böcker
Sega, dryga Blogger
tisdag, juli 25, 2006
Pang i bygget blir ett pangbygge
Etiketter: TV-serier
Du kan lita på mig
OK, vad heter det rödvin som kommer på första plats i den här listan?
Lita på denna blogg!
Tillgänglig dator? Vet ej.
måndag, juli 24, 2006
En våldsam historia
Det här är en riktigt bra film. Hans Wiklund gav den "en fet femma", men riktigt så långt vill jag inte sträcka mig.
Filmen börjar med en makalöst lång tagning, som s.a.s. lägger an tonen. Denna scen kan leda tankarna till Antonioni och Kubrick. Mycket snyggt hantverk, med andra ord. Våldsscenerna är "rakt på", utan förskönande omskrivningar. De scenerna kan få dig att tänka på Tarantino. Och så finns det några väldigt "nära" scener, som t.ex. när frun besöker hjälten på sjukhus eller när mannen kommer hem i slutet av filmen. Det där är stor skådespelarkonst och förnämlig regi. Det kan få dig att tänka på Ingmar Bergman i hans bästa stunder. Och slutligen: Hitchcock kunde nog inte byggt upp spänningen bättre.
Ämnet är tacksamt för en thriller: hämnaren från det förgångna och hotad idyll. Och till sist eller kanske framför allt så är denna film en påminnelse om att upptrappat våld bara föder ännu mera våld. Läs gärna denna recension för mera synpunkter.
Etiketter: Film
söndag, juli 23, 2006
Amore
Etiketter: CD
FN = Förlamade Nationerna
Om nio månader?
Uppför dig ordentligt...
Är du hämmad, lille vän?
lördag, juli 22, 2006
Inget att smila åt
En film bättre osedd. Den stretar åt för många olika håll. Vad vill den? Man kan dock reta upp sig på Kirsten Dunst som spelar en förbannad satmara som sitter och skriver för en skoltidning och tror sig ha ordet i sin makt. Klyschorna duggar tätt i denna film. Man undrar vem den skall vara bra för. Vem är den tilltänkta publiken? Tonårstjejer? Och det sentimentala slutet är typiskt amerikanskt kladdigt - och alldeles "too much". Jag kan bara instämma med det mesta i den här recensionen ur Vujer.
När jag tänker på det... Har Julia Roberts någonsin spelat i en riktigt bra film? Tror inte det.
Etiketter: Film
fredag, juli 21, 2006
Gungeligung
torsdag, juli 20, 2006
Dagens låt
Naken
Etiketter: Naken
A souvenir of Islay
Etiketter: Skottland
onsdag, juli 19, 2006
"Eliminering"
Dyrt skräp - och billigt men bra
Med förenade krafter
Etiketter: TV-serier
tisdag, juli 18, 2006
Astrud väntar
Etiketter: Astrud Gilberto, CD
måndag, juli 17, 2006
Austen + Ehle + Firth = magi
Etiketter: TV-serier
Fräck och frispråkig - och tänkvärd
söndag, juli 16, 2006
Polen - några intryck. 5
Polen - några intryck. 2
Polen - några intryck. 1
I Polen är det inte så vanligt att folk kan tala engelska. Vi besökte en turistinformationsbyrå där mannen bakom disken tydligen bara kunde polska. Engelska begrep han inte, inte heller tyska. Men "fish 'n chips" vet man vad det är. Vi turistade vid polska rivieran och gick omkring i badorten. Bilden ovan föreställer ett av de många försäljningsställena längs med de livligast frekventerade promenadstråken.
Gone south
fredag, juli 07, 2006
Dagens i-landsproblem
Utanför
torsdag, juli 06, 2006
Zappa och stryka
Snok
Ros i hamn
Om du 1. brukar följa denna blogg och 2. har extremt bra minne, så kommer du ihåg denna post.
Det har inte gått ett år ännu, men jag gitter inte vänta med uppdateringen. Rosen överlevde den hiskeliga vintern, som synes.
onsdag, juli 05, 2006
tisdag, juli 04, 2006
Manlig intuition
Aj, aj, kapten
Om två som är tillbaka - med en utvikning
Etiketter: TV-serier
måndag, juli 03, 2006
Aldrig mer som i Rwanda?
Vår mest kände fakir
En ganska adekvat beskrivning - denna i Wikipedia. Den kräver dock att man kompletterar med det här. Axel Wallengren var sannolikt ett geni, delvis påminnande om ett annat geni - Oskar Andersson.
Den här boken kom ut som Delfinbok 1961 och var försedd med ett förord av Tage Nilsson. Povel Ramel och Pekka Langer är två som enligt förordet har påverkats av vår fakir. Här handlar det om "crazy" humor. Det leder tankarna till bröderna Marx, tidningen MAD och Lasse O'Månssons "Hjälp!".
Kanske mest känd är hans ABC, där vi bl.a. finner
"Ammor kallas unga mammor,
som på landet varit flammor" och
"Vattnet är ett farligt gift,
vilket omger Visby stift".
"Flitigt läsa gör dig klok.
Därför läs varenda bok."
"Vad är en mans första rättighet?
Att taga halvan.
Vad är en kvinnas första rättighet?
Att stava kvinna med q.
(...)
Vilket är mannens andra rättighet?
Att göra allt vad han vill.
Vilket är kvinnans andra rättighet?
Att göra allt vad mannen icke vill göra."
Etiketter: Böcker
söndag, juli 02, 2006
Allons enfants...
lördag, juli 01, 2006
Sakfel
Ledsen, fröken. Du fick inget napp.
Nedförsbacke
Mastermind
Etiketter: Film