måndag, juli 03, 2006

Vår mest kände fakir



En ganska adekvat beskrivning - denna i Wikipedia. Den kräver dock att man kompletterar med det här. Axel Wallengren var sannolikt ett geni, delvis påminnande om ett annat geni - Oskar Andersson.

Den här boken kom ut som Delfinbok 1961 och var försedd med ett förord av Tage Nilsson. Povel Ramel och Pekka Langer är två som enligt förordet har påverkats av vår fakir. Här handlar det om "crazy" humor. Det leder tankarna till bröderna Marx, tidningen MAD och Lasse O'Månssons "Hjälp!".
Kanske mest känd är hans ABC, där vi bl.a. finner
"Ammor kallas unga mammor,
som på landet varit flammor" och
"Vattnet är ett farligt gift,
vilket omger Visby stift".


Berömda är också en del sens moraler tillhörande hans sedolärande berättelser, som t.ex.
"Flitigt läsa gör dig klok.
Därför läs varenda bok."
En annan kul grej ur "En var sin egen professor eller Allt mänskligt vetande i sammandrag" är denna logiska kullerbytta: "Alla människor äro födda; elefanten föder levande ungar; alltså är elefantkalven en människa".
I "Lyckans lexikon eller Mannen och kvinnan - Kort belysning av allting" förefaller han påverkad av Luthers lilla katekes och Strindbergs katekes för underklassen när han t.ex. frågar och svarar sålunda:
"Vad är en mans första rättighet?
Att taga halvan.
Vad är en kvinnas första rättighet?
Att stava kvinna med q.
(...)
Vilket är mannens andra rättighet?
Att göra allt vad han vill.
Vilket är kvinnans andra rättighet?
Att göra allt vad mannen icke vill göra."
Ja, som du ser - han var inte helt okontroversiell. Han kunde troligen reta gallfeber på många. Hur som helst - han var en föregångare, som tyvärr dog alltför ung. Om han hade levat nu, så hade han nog varit en fullfjädrad bloggare med en aldrig sinande fantasi.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida