måndag, juli 17, 2006

Austen + Ehle + Firth = magi

Det här måste vara en av alla tiders bästa TV-serier, alla kategorier:
Jane Austen kunde som ingen annan göra stor dramatik av tebjudningar, baler, promenader och fåtöljsamtal. Här var hon lika bra som de stora klassikerna Balzac, Flaubert, Zola, Tolstoj m.fl. Här kunde hon ge svenska storheter som t.ex. Strindberg och Lagerlöf en match.
Och så kom denna engelska TV-serie som antagligen var det bästa som hänt engelsk TV sedan "En förlorad värld"/"Brideshead revisited". Jennifer Ehle i sitt livs roll(?), alldeles strålande som miss Elizabeth Bennet och Colin Firth alldeles briljant som mr Fitzwilliam Darcy. Historien om hur de båda först tycks förakta varandra men så småningom - efter många svindlande turer - blir djupt förälskade i varandra är oemotståndlig.
Ah, det är så typiskt engelskt när det är som bäst. De små detaljernas finess. De förfinade samtalens delikatess. De vackra naturscenerna. Det långsamma lugna tempot som aldrig blir långtråkigt. Etc. Allt som vi är vana vid att förknippa med engelska klassiker finns här. Njut!
Den nya filmatiseringen, då - med andra skådespelare? Den vill jag inte se. Låt mig behålla denna version obefläckad i mitt inre.

Etiketter:

2 kommentarer:

Blogger Janne A sa...

Ja! Detta är en av de bästa TV-serierna någonsin. Oslagbart underhållande, makalöst välspelat.

1:29:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Tack! Vi har så ofta rätt.

9:24:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida