söndag, juli 30, 2006

Lite om en bortglömd grupp och lite om källkritik

Vissa blir världsberömda, vissa blir nästan bortglömda. Slumpen, ödet, tillfälligheter - vad gör skillnaden? "The Blues Project" var en grupp som kunde ha blivit mera berömda än både John Mayalls Bluesbreakers och Paul Butterfields Blues Band. Men så blev det inte. Och stundtals påminner den här musiken om Rolling Stones i början av deras karriär - som t.ex. den makalösa EP:n "Five by five".
Danny Kalb var en av frontfigurerna i bandet. Han sjöng och spelade gitarr - riktigt vasst. Al Kooper och Steve Katz var två andra av medlemmarna - de stack senare i väg och deltog i bildandet av "Blood, Sweat & Tears". Både Kalb och Kooper har anknytning till Bob Dylan. Al Kooper lämnade Blues Project-inspelningar för att i stället vara med på inspelningen av Dylans "Blonde on blonde". Och myten säger, att Dylan brukar träffa Danny Kalb varje år.
Vem minns nu "The Blues Project"? Redaktionen bakom den här boken gjorde det inte:
Däremot minns man gruppen i den här boken (som f.ö. blev mitt bokinköp nr 1000):
Men Sneums bok ("Bonniers rocklexikon") har rätt om medlemmarna i ABBA. Det har inte "NME book of rock 2". Där omnämns vår kära Fältskog som Anna Ulvaeus.
Vad lär vi oss av detta? Att inte lita på någon källa. Att dubbelkolla och trippelkolla och sedan bilda oss en egen uppfattning.

Etiketter: ,

2 kommentarer:

Blogger Janne A sa...

Vill minnas att Bonniers Rocklexikon också missade John Holm. Vilken miss!

4:13:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Ja, det lexikonet är knappast heltäckande. Och ibland kan man undra över proportionerna. När t.ex. halvfigurer får lika mycket spaltutrymme som Beatles.

8:07:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida