söndag, maj 31, 2009
fredag, maj 29, 2009
Cuckoo-silly rock
torsdag, maj 28, 2009
onsdag, maj 27, 2009
Lite om Lila
"Indianer pratar inte för att få tiden att gå. När de inte har något att säga, säger de ingenting. När de är tysta, verkar de en smula olycksbådande. Inför denna indianska tystnad blir vita ibland nervösa och känner sig tvingade att av hövlighet och vänlighet fylla tystnaden med småprat som ofta säger ett och menar ett annat. Men dessa väluppfostrade omskrivningar i aristokratiskt europeiskt tal är 'tal med kluven tunga' för indianerna och gör dem rasande. Det sårar deras moralkänsla. De vill att man antingen ska säga sin mening rakt ut eller hålla tyst." (s. 51f)
"En vetenskap som inte generaliserar är ingen vetenskap. Tänk er att någon sagt till Einstein: 'Du kan inte säga "E=mc2". Det är för generellt, för reduktionistiskt. Vi vill bara ha fakta i fysiken, inte all den här högtravande teorin.' Helt knäppt. Ändå är det just det man säger inom antropologin.
Fakta utan generaliseringar är bara skvaller." (s. 62)
"Ty kvalitet är moral. Skriv upp det. De är identiska storheter. Och om kvaliteten är den primära verkligheten i världen så betyder det att moralen också är den primära verkligheten. Världen är primärt en moralisk ordning." (s. 108)
"Dantes kristna helvete är ett liv efter detta fyllt av eviga plågor, men zens helvete finns i denna världen här och nu, och består i att man ser liv runt omkring sig, men inte kan delta i det. Du förblir för evigt en främling i ditt eget liv därför att det finns något i dig som håller dig tillbaka. Du ser andra som badar i livets flod runt omkring dig, medan du bara kan suga i dig genom ett smalt sugrör och aldrig tycker att du får nog." (s. 276)
Etiketter: Böcker
tisdag, maj 26, 2009
Genialt praktisk liten sak
Etiketter: Kristendom
måndag, maj 25, 2009
söndag, maj 24, 2009
Några rader om "Dolt hot"
Det finns omdömen på IMDb som är helt förryckta. Någon jämförde den här filmen med Andy Warhols mest udda och händelsefattiga filmer. Det är en jämförelse som haltar oerhört. En annan figur där undrade varför paret i filmen inte gjorde en polisanmälan. Men snälla nå'n... Det nämns ju flera gånger i filmen att paret anser en polisanmälan vara bortkastad. Nej, läs gärna i stället vad olika svenska kritiker tyckte här.
Etiketter: Film
En lärare per elev?
Vad är egentligen "en skola för alla"? En skola där alla skall ha lika goda möjligheter att lyckas och trivas måste väl vara en skola där undervisningen är individuellt anpassad för varje enskild elev? Hur skall vi kunna lyckas med det? Vad är integration? Vad är segregation? En skola där varje elev har var sin lärare är väl en segregerad skola?
Är du kränkt, lille vän?
Själva begreppet "kränkt" blir, som Eberhard helt riktigt påpekar, urvattnat, om det används i tid och otid. Det får dessutom, menar jag, fel konnotationer. Man har ingen saklig grund för att känna sig kränkt om man t.ex. inte betraktas som en lika bra sångare som Jussi Björling när det är uppenbart för varje icke tondöv människa att man sjunger som en "kratta".
Ofta är det även så, att de som är väldigt lättkränkta är fega och intrigerande typer. Exempel: den förälder som mailar sitt barns rektor och klagar på den lärare som har gett barnet ett dåligt betyg. Sådana fenomen sprider sig som en cancersvulst i det svenska samhället. Elever känner sig kränkta om de inte får skicka SMS under lektionerna, elever känner sig kränkta om de inte får lyssna på iPod under ett prov, elever känner sig kränkta om de inte får ha bakvänd skärmmössa på sig i klassrummet etc. BRIS och andra myndigheter blir väl snart begravda under högar av irrelevanta anmälningar.
Etiketter: Kränkt
lördag, maj 23, 2009
Icke alerta
Etiketter: Leda
Lägg ned Robinson!
Ensamma minnen mindre värda?
X påstod att det är mycket trevligare om man kan dela vissa oförglömliga upplevelser med någon annan, t.ex. sin livspartner. Jag skulle å andra sidan kunna hävda, att några av de mest makalösa upplevelser jag har varit med om upplevde jag helt allena. Jag tänker t.ex. på några joggingrundor som jag har gjort tidiga morgnar på Bibiones strand, på Isle of Skye, på Islay, på Irland och på skotska fastlandet. De är ensamupplevelser som jag aldrig skulle vilja vara utan. Att jag inte kan dela de minnena med någon annan människa rör mig inte i ryggen.
Någon där ute som förstår mig?
Lite om en runda på Öland
Vi stannade till bl.a. vid Skärlöv. Där tog jag dessa två bilder:
Happy-go-lucky - inte
fredag, maj 22, 2009
Felaktigt "tillrättavisad"
Det var ju ett himla tjat, kanske någon läsare nu tycker - någon läsare som inte tycker det är så noga med vilka ord man använder. Nähä. Jag kanske skulle kunna kalla hjärtinfarkt för snuva lika väl? Tennisarmbåge yttrar sig som smärta i armbågens utsida. Golfarmbåge yttrar sig som smärta i armbågens insida. Så var det med den saken. Jag undanber mig alla tillrättavisningar när jag vet att jag har rätt!
Etiketter: Makt, Språkpurism
torsdag, maj 21, 2009
Bränn efter läsning
onsdag, maj 20, 2009
Lite om Robert Franks "The Americans" plus lite till
Omslagsbilden visar passagerare på en spårvagn i New Orleans. Bilden är tagen - liksom alla andra bilder i den här boken - 1955 eller 1956. Jack Kerouac skrev ett förord och var helt tagen, nästan besatt. Så här elegant inledde Kerouac:
"That crazy feeling in America when the sun is hot on the streets and music comes out of the jukebox or from a nearby funeral, that's what Robert Frank has captured in tremendous photographs taken as he traveled on the road around practically forty-eight states in an old used car (on Guggenheim Fellowship) and with the agility, mystery, genius, sadness and strange secrecy of a shadow photographed scenes that have never been seen before on film. For this he will definitely be hailed as a great artist in his field. After seeing these pictures you end up finally not knowing any more whether a jukebox is sadder than a coffin."
Just så! Det är fantastiskt träffsäkert formulerat av Kerouac. Jag kommer, vid studerandet av Franks bilder, i första hand att associera till texter av Tom Waits och Bruce Springsteen. Det är som "In the neighborhood", "Soldier's things", "Darkness on the edge of town" och "Hungry heart" i bitterljuv förening.
Och som vanligt får Susan Sontag rätt. Visst är det sant som hon skrev - att fotografier "ger varje ögonblick karaktär av mysterium". Placerad inför Franks bilder vill man förflytta sig i tid och rum för att utreda mysteriet.
Denna bok myllrar av fantastiska foton. Detta är verkligt stor konst. Du kan inte sätta en kamera i händerna på vem som helst och säga till denne någon att ta lika bra bilder.
Vi ser solskenet leta sig in genom fönstret, inget bord är dukat men det står framme salt och peppar och servetter; bordsytorna är avtorkade till skinande blankhet, ett par balkonglådor på en hylla låter några klena och oansenliga växter sträva uppåt; vi ser fyra pinnstolar och en enkel soffa; TV:n står på i ett hörn men ingen tittar. Jag tänker: I nästa stund kan det komma in någon och göra en beställning... "Well the eggs chase the bacon round the fryin' pan" (Tom Waits).
Denna bok är ett bevis på att vissa foton är stor konst medan andra inte är det. Leta t.ex. i flickr och Picasa och du kommer att få hjärnblödning eller ett nervöst sammanbrott innan du hittar ett enda foto som når upp till den här nivån. Det hjälper inte med världens mest avancerade fototeknik. Om du inte har BLICKEN, så blir du i alla fall ingen stor fotokonstnär.
I dag sade någon att konst berör. Det måste också vara nytt och originellt, sade samme person. Underförstått: om det inte berör, så är det inte konst. Eller: om det berör, så är det konst. Ack, så förenklat. Om jag alltså sätter mig på stadens stortorg och drar ned byxorna för att där lämna mitt avträde kommer jag med stor sannolikhet att "beröra" och jag gör något nytt som jag inte tidigare gjort och det jag gör är originellt. Således skulle jag då per definition vara konstnär. Huvaligen! Minns "Kejsarens nya kläder"! Var kommer kvalitetskraven in någonstans?
tisdag, maj 19, 2009
Blaha, blaha, pladder, pladder - zzzzzzzzzzzzzz
Jag kanske skulle börja skriva något liknande bara för att se om jag får flera besök. Så här:
***
Nu skriver jag med flera fingrar! Så ascool!
Igår var jag sur på en okänd person. Hoppas jag inte träffar honom nåt mera.
Dagens outfit är blåa jeans, blå t-shirt och grå tröja.
I morse sköljde jag munnen med SB12. Häftigt!
Ibland får jag lite ont i ryggen. Får se vad som händer - och fötter, ha! ha!
Matlåda - pinsamt eller?
***
Nej, jag ger upp. Hur kan man uppbåda något intresse för att läsa sådant dravel? Det är tragikomiskt att sådana oerhört ytliga och andefattiga bloggar har så många besökare.
Etiketter: Kitsch
måndag, maj 18, 2009
Några rader om ett odödligt mästerverk
Men att läsa en pjäs är ingen "hit". En pjäs skall ses framförd på en scen - eller skall den ses omgjord till en spelfilm. Att läsa en pjäs blir aldrig det samma som att läsa en roman. Det blir ungefär som att läsa ett filmmanus. Inte heller det är särskilt läsbefrämjande.
Nå, hur som helst: "Macbeth" är en makalös pjäs. Jag tänker särskilt på språkbehandlingen och djupet. Det är få pjäser som innehåller så många tänkvärda repliker. Få pjäser har blivit så flitigt citerade.
Mitt favoritcitat är detta:
[Macbeth:]
"Så kryper det så sakta dag från dag
till sista stavelsen av livets bok;
och varje gårdag har lyst fram en narr
till dunkel grav. Ut, ut, du korta ljus!
En skugga blott, som går och går, är livet;
en stackars skådespelare som larmar
och gör sig till, en timmes tid, på scenen
och sedan ej hörs av. Det är en saga,
berättad av en dåre; låter stort,
betyder intet."
(s. 82f - eller: ur akt 5, scen 5)
*********
Den uppmärksamme läsaren ser att Mjöbergs namn på omslaget är överstruket och ersatt med "fit the battle of Jeriko". Det är en av mina bröder som är skyldig till detta busstreck. Det blev folk av honom också. Jag tänkte dock en gång i tiden: "Det är bäst att jag konfiskerar denna bok. Man vet aldrig hur det slutar om jag inte tar hand om den." Boken har sedan dess varit i mitt beskydd under flera årtionden.
En annan sak som jag kommer att tänka på när jag ser omslaget är hur lärare nuförtiden värnar om klassikerkännedom och språkvård. Den gamla "Modersmålslärarnas Förening" är nu ersatt av Svensklärarföreningen.
Etiketter: Böcker
Rapsodi i gult
söndag, maj 17, 2009
Några rader om "Gregory's girl"
Etiketter: Film
E? Ä?
Etiketter: Språkpurism
lördag, maj 16, 2009
En dust med ogräs m.m.
fredag, maj 15, 2009
Närmare Gud genom sex?
torsdag, maj 14, 2009
Skratta nu! Det var väl roligt? Ho, ho.
Etiketter: Kitsch
onsdag, maj 13, 2009
tisdag, maj 12, 2009
En sorts tortyr
Nygammal tortyr: Spänn fast offret framför TV:n och tvinga henne/honom att se "Eurovision Song Contest" med uppspärade ögon om och om igen - som i "A Clockwork Orange".
Etiketter: Kitsch
Gallimatias
Det vore nog på sin plats att dela ut priset som "Årets förvillare" till Bard & Söderqvist för deras intellektuella snömos.
måndag, maj 11, 2009
En liten referensbok om filmklassiker
"The Wordsworth Book of Movie Classics" (Denna upplaga på 247 sidor från 1996) kan eventuellt anses vara onödig att äga om man redan har "501 must-see movies" och "1001 filmer du måste se innan du dör". Men då säger jag: Man kan aldrig ha för många böcker om film.
Bara omslaget säger ju att detta är en bok man bör äga. Det är inte alldeles självklart att "Dirty Harry" skall få vara med i en bok som denna. Men jag tycker att det är helt i sin ordning.
Den äldsta filmen som nämns är "Det stora tågrånet" från 1903 och den yngsta är "När lammen tystnar" från 1991.
Här några citat ur förordet (Min översättning): "Filmer som 'Pansarkryssaren Potemkin' och 'Citizen Kane' är helt klart filmklassiker p.g.a. deras djupa inflytande på filmskapandet och deras betydelse för konstformen har stått sig över tiden." (s. 1)
Vidare är det ibland så, att det inte förrän en lång tid efteråt blir tydligt att en viss film bör nå status av klassiker. "Frank Capras 'Livet är underbart' släpptes precis efter Andra Världskriget, hamnade på en ekonomisk förlust med en halv miljon dollar och fick inte en enda Oscar. (...) Men de generationer som kom efter har tagit filmen till sina hjärtan; de beundrar Capras humanitära vision och James Stewarts skådespel (...)" (s. 1) Att se den filmen vid jul är nu på många håll en lika självklar tradition som att äta julmat och dricka julöl.
Varje film presenteras med en kort beskrivning av handlingen, en del teknisk information, en skådespelarlista och en förklaring till varför just den filmen bör vara omnämnd i en bok som denna.
När det gäller "Gudfadern" - som självklart måste vara med - vill jag inte översätta. Så här står det bl.a. om detta mästerverk: "The results were sensational - revitalizing Brando's reputation, breaking box-office records with a gross of over $80 million and winning three Oscars from a tally of ten nominations. It also established the notion of the Corleones as the apotheosis of the American Dream, a dynastic encapsulation of the country's emotional, moral and economic history orchestrated in large operatic tones." (s. 89) [Onekligen svårt att översätta utan att missa någon nyans - min anm.]
Nej, detta är ingen onödig bok. Den försvarar sin plats i cineastbiblioteket.
Ett bra radioprogram
Själva idén att studera film ur en psykologisk synvinkel är ju genialt enkel. Mycket bra initiativ, Mosskin! Det kan bli kolossalt givande att träffas "live" för att prata om en film man har sett. Men man kanske inte skall göra det direkt efter det att eftertexterna har rullat förbi. Ibland är det bättre att "sova på saken" och mötas dagen efter.
Apropå två filmer som nämns... Se även här och här.
Etiketter: Film
söndag, maj 10, 2009
En minnesvärd film (Obs! Vitsigt.)
Filmen är bra därför att den har ett mycket bra manus, den är bra för att den har mycket bra foto, den är bra för att den har skickliga skådespelarinsatser, den är bra för att den har bra repliker, den är bra för att den har en humor jag gillar m.m. Jag fattar inte varför jag inte har sett den förrän nu. En väldigt bra "rulle"!
Etiketter: Film
lördag, maj 09, 2009
Ett album med Bryan Ferry
På detta album från 1978 kan vi höra honom sjunga sådana "gamla godingar" som "Hold on (I'm coming)", "Take me to the river", "Carrickfergus" och "That's how strong my love is". (Den sistnämnda överträffar originalet, enligt min åsikt.) Han sjunger dessutom egna verk som "Sign of the times", "When she walks in the room" och "This island Earth" alldeles lysande. Kort sagt: ett mycket bra album.
Berättigad fråga
Etiketter: Makt
En äcklig film
En relevant recension hittar du här och en intressant intervju finner du här.
Etiketter: Film
fredag, maj 08, 2009
Om flera bildtexter
torsdag, maj 07, 2009
onsdag, maj 06, 2009
Lite om vackra nackar
Ibland när jag åker buss hamnar jag bakom någon kvinna med en snygg huvudform. Det är spännande det - att jag kan sitta bakom henne och studera hennes vackra huvud utan att hon har den minsta aning om det. Extra intressant kan det vara med långt hår samlat i en knut eller flätor i nacken.
Etiketter: Foton
tisdag, maj 05, 2009
Låg
Helvetet finns här på Jorden. Det stavas m-ä-n-n-i-s-k-a.
Etiketter: Snäll
måndag, maj 04, 2009
Theresa Andersson på Mosebacke
Etiketter: Solosång
söndag, maj 03, 2009
En tjock och djup bok
Jag bläddrar och ser vad jag har strukit under. Som vanligt fastnar jag hos Kierkegaard - nordens störste filosof genom tiderna. Ur hans "Dagböcker" kan vi läsa bl.a. följande.
"Det mest upphöjt tragiska ligger utan tvivel i att vara missförstådd." (s. 422)
"Människor förstår mig så litet, att de inte ens förstår min klagan över att de inte förstår mig." (s. 426)
"Många människor når ett livsresultat på samma sätt som skolpojkar som fuskar genom att skriva av facit utan att själva ha räknat talet." (s. 427)
"Man måste egentligen ha lidit oerhört mycket i världen, ha blivit oerhört olycklig, innan det ens kan bli tal om att börja älska nästan. Först i självförnekelsens bortdöende från jordisk lycka och glädje och goda dagar, först däri blir 'nästan' till." (s. 441)
"Genierna är som åskväder: de går mot vinden, förfärar människorna, rensar luften." (s. 448)
Och så bläddrar jag fram till slutet av boken. Där finner vi ett utdrag ur Sartres "Existentialismen är en humanism". Ack, så platt i jämförelse! När jag ser Sartre så vid sidan om Kierkegaard framstår Sartre som en dvärg och Kierkegaard som en jätte.
Etiketter: Böcker, Filosofi, Kierkegaard
Sportjournalistiska överdrifter
Etiketter: Slarvig journalistik
Udda humor
Etiketter: Etik
lördag, maj 02, 2009
Ska' de' va' så svårt att fatta? - avsnitt 1765432
Etiketter: IQ