tisdag, februari 26, 2008

1001 filmer...

Köpt på bokrean:
Den här är enligt mig en typisk måste-äga-bok. Det gläder mig särskilt att man har valt detta omslag, eftersom "Gudfadern" i mitt tycke är tidernas bästa film. Men det är givetvis ett hopplöst företag att skriva en sådan här bok. Det finns alltid invändningar att göra mot urvalet. Och här saknas t.ex. Ettore Scola! Inte en enda film av honom finns med. Hyste medarbetarna något personligt agg mot Scola? Jag saknar ett knippe Scola-filmer, i synnerhet "Vi som älskade varann så mycket". Den filmen kom 1974.

Vilket makalöst filmår 1974 var! Då kom Kurosawas "Vägvisaren" ("Dersu Uzala"), Coppolas "Avlyssningen", Tarkovskijs "Spegeln", Cassavetes' "En kvinna under påverkan", Brooks' "Det våras för Frankenstein", Polanskis "Chinatown", Brooks' "Det våras för sheriffen", Coppolas "Gudfadern II", Fassbinders "Rädsla urholkar själen" - för att nämna några. Puh... Den samlingen pryder sin plats i vilket hem som helst. En källa till många goda filmkvällar. Ett otroligt bra filmår var det!

Etiketter: ,

2 kommentarer:

Blogger Ola Claesson sa...

"1001 filmer du lika gärna kan vänta med tills du är död" vore intressant. Göta Kanal 2 och Rambo 4 och sånt skulle kunna vara med.

6:48:00 em  
Anonymous Anonym sa...

Har sett alla dessa filmer på din lista och Vägvisaren är den som gjorde störst intryck, den var helt underbar (fast det är såklart orättvist att jämföra dramor med komedier).
/Gina

12:55:00 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida