måndag, maj 11, 2009

En liten referensbok om filmklassiker





"The Wordsworth Book of Movie Classics" (Denna upplaga på 247 sidor från 1996) kan eventuellt anses vara onödig att äga om man redan har "501 must-see movies" och "1001 filmer du måste se innan du dör". Men då säger jag: Man kan aldrig ha för många böcker om film.

Bara omslaget säger ju att detta är en bok man bör äga. Det är inte alldeles självklart att "Dirty Harry" skall få vara med i en bok som denna. Men jag tycker att det är helt i sin ordning.

Den äldsta filmen som nämns är "Det stora tågrånet" från 1903 och den yngsta är "När lammen tystnar" från 1991.

Här några citat ur förordet (Min översättning): "Filmer som 'Pansarkryssaren Potemkin' och 'Citizen Kane' är helt klart filmklassiker p.g.a. deras djupa inflytande på filmskapandet och deras betydelse för konstformen har stått sig över tiden." (s. 1)

Vidare är det ibland så, att det inte förrän en lång tid efteråt blir tydligt att en viss film bör nå status av klassiker. "Frank Capras 'Livet är underbart' släpptes precis efter Andra Världskriget, hamnade på en ekonomisk förlust med en halv miljon dollar och fick inte en enda Oscar. (...) Men de generationer som kom efter har tagit filmen till sina hjärtan; de beundrar Capras humanitära vision och James Stewarts skådespel (...)" (s. 1) Att se den filmen vid jul är nu på många håll en lika självklar tradition som att äta julmat och dricka julöl.

Varje film presenteras med en kort beskrivning av handlingen, en del teknisk information, en skådespelarlista och en förklaring till varför just den filmen bör vara omnämnd i en bok som denna.

När det gäller "Gudfadern" - som självklart måste vara med - vill jag inte översätta. Så här står det bl.a. om detta mästerverk: "The results were sensational - revitalizing Brando's reputation, breaking box-office records with a gross of over $80 million and winning three Oscars from a tally of ten nominations. It also established the notion of the Corleones as the apotheosis of the American Dream, a dynastic encapsulation of the country's emotional, moral and economic history orchestrated in large operatic tones." (s. 89) [Onekligen svårt att översätta utan att missa någon nyans - min anm.]

Nej, detta är ingen onödig bok. Den försvarar sin plats i cineastbiblioteket.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida