"Störda" "kändisar"
Etiketter: Psykologi
Google använder cookies för att analysera trafiken till den här webbplatsen. Därför delar vi information om din användning av vår webbplats med Google.
Etiketter: Psykologi
Etiketter: TV-serier
Etiketter: Bob Dylan
Att kalla den här boken (Denna utgåva kom 1984) sympatisk är något av en underdrift. Den är "(...) en bekännelse till godheten och medkänslan, de enda egenskaper som kan göra livet uthärdligt för människor som utsätts för tillvarons prövningar" (Citerat ur Georg Svenssons förord).
Stundtals fick jag Steinbecks trilogi om "Riddarna kring Dannys bord" i åtanke när jag läste denna bok. Här befinner vi oss i Kaliforniens vinodlardistrikt - inte långt från Steinbecks miljöer. Här i Ithaca går livet sin gilla gång - det gjorde det väl även på sitt sätt i Monterey.
Här finns "ett pärlband av små historier om livet i Kalifornien" - enligt omslaget. Vi får leva oss in i olika människors starkt skiftande öden genom Homer, en pojke som blir telegrambud. De telegram han lämnar, mitt under andra världskriget, speglar både djupaste förtvivlan och stor glädje.
Jag har särskilt fastnat för två sidor i denna bok: 164 och 165. Där talar Homers mamma med sin son om lidandet i världen. Ett enda citat!: "Om en människa inte har medlidande är hon omänsklig och ännu inte riktigt människa, för ur medlidandet kommer den balsam som läker. Bara goda människor gråter. Om en människa inte har gråtit över världens lidande, så är hon uslare än jorden som hon går på, för jorden ger näring åt frö, rot, stjälk, blad och blomma, men en människa utan medlidande är ofruktsam och kan inte ge liv åt nånting - eller bara åt högmod (...)".
Jag ändrar mig. Ett citat till: "(...) den onda människan slår in lidandet djupare i allting och sprider det omkring sig vart hon går".
Etiketter: Böcker
Etiketter: Psykologi
Etiketter: Film
Etiketter: Möten
Det här är en bok som passar "språkpoliser". Om man tycker att det kvittar hur eller vad man skriver, så blir man bara irriterad av den. Alltså gillar jag denna bok. Jag lånade den på "bibblan" och efteråt upp-täckte jag, att den även har getts ut som pocketbok. Den skall jag således köpa när det blir läge.
Det är ganska fantastiskt hur författaren lyckas få plats med så mycket matnyttigt på c:a 170 sidor. Några talande rubriker: "En gnutta grammatik", "Fel som många gör" och "Skrivregler". Boken bekräftar ännu en gång att korrekt språkhantering påminner om filosofi. Det blir uppenbart att det klumpigt skrivna ofta också är illa tänkt. Låt mig exemplifiera ur ett litet kapitel om kontamination (sammanblandning av olika uttryck):
"Från och med den 1 augusti öppnar vi ett nytt lokalkontor i Kramfors.
Meningen är en sammanblandning av de korrekta uttrycken Den 1 augusti öppnar vi... och Från och med den 1 augusti har vi ett nyöppnat lokalkontor (...)
Orsaken till felet berodde på kortslutning i en transformatorstation
är en sammanblandning av de korrekta meningarna:
Felet orsakades av kortslutning i en transformatorstation
och
Orsaken till felet var kortslutning i en transfor-matorstation" (s. 60f)
Jag njuter när jag läser sådant. Det är ett personlighetsdrag hos mig som sitter i sedan barndomen. Redan när jag växte upp höll jag på att driva mina föräldrar till vansinne med mina ständiga hårklyverier. Jag "märkte ord" i tid och otid. Om någon t.ex. använde ett uttryck felaktigt, så blev h*n genast tillrättavisad av mig.
Etiketter: Böcker, Språkpurism
Etiketter: Jogga
Etiketter: Jogga
Etiketter: TV-serier
Tidigare i dag. Liv! Det var vindstilla och tyst där vi gick. Jag kände att det bara var tvunget att sätta sig ned och lapa i sig av denna - som det kändes - försommardag. De här blommorna stod där i en liten backe som levande utropstecken och nästan sade "Hej! Vi är tillbaka!". På olika ställen lade jag märke till oerhörd aktivitet bland myror. Det enda jag saknade under denna traditionella påskvandring på denna plats var en nötväcka klättrande nedför en trädstam - och kanske en hackspett knackande någon hemlig morsekod.
När vi kommit hem igen åkte trädgårdsmöblerna fram ur friggeboden.
Etiketter: Böcker, Kristendom
Etiketter: Böcker
Oh, så fiiiiint det är att ha läst den här boken. Frågan är om någon människa har orkat läsa vartenda ord i den. Det här måste vara en av litteraturhistoriens ab-solut tråkigaste böcker. Inget viktigt händer. Inget gör mig nyfiken. Inget ger mig lust att tänka: "Äh, bara ett kapitel till! Det är ju så spänn-ande!". Nada.
När jag läste littera-turhistoria för hundra år sedan, så var vi tvungna att läsa valda delar ur denna tegelsten (771 sidor). Ingen fattade nånting. Men fint skulle det ju vara. Vi fick en kopia av ett schema ur Stuart Gilberts bok om detta s.k. litterära mästerverk. Av schemat fick vi lära oss bl.a. följande.
1. Boken består av 18 kapitel som är grupperade på ett snillrikt sätt. De tre första kapitlen motsvarades av de tre sista kapitlen. I kap. 1 är det en ung berättare, i kap. 16 är berättaren gammal. Kap. 3 är en manlig monolog - kap. 18 är en kvinnlig monolog etc. I övrigt har varje kapitel sin speciella stil.
2. Varje kapitel 4-18 motsvarar ett kroppsorgan. Kap. 4 handlar på något mystiskt sätt om njurar, kap. 5 om könsorgan etc.
3. Varje kapitel motsvarar ett ämne. Kap. 1 handlar om teologi, kap. 2 om historia, kap. 3 om filologi (vad det nu är) etc.
4. Några kapitel symboliserar var sin färg, från vit/guld till brun, grön o.s.v. till vit.
5. Varje kapitel har en symbol. Det kan vara t.ex. en häst, en nymf, en begravningsentreprenör, en oskuld eller sjömän.
Ja, så där höll vi på att analysera och grubbla och lägga våra pannor i djupa veck. Men huvudfrågan borde vara: Går boken att läsa? Svar: Nej.
Etiketter: Böcker
Etiketter: CD
Här hade kritikerna bara så rätt. "Ett komiskt mästerverk", "Ett genialt verk som det inte dyker upp många av under ett sekel" och "En av de roligaste böcker som någonsin skrivits" är bara några av alla de lovord som skrivits om denna bok. Titeln kan härledas till ett citat av Jonathan Swift: "När en sant storslagen ande dyker upp här i världen kan man känna igen honom på detta tecken, att dumskallarna alla har sammansvurit sig mot honom".
Ett genialt drag i denna bok är att hjälten ganska snabbt avslöjar sig vara en galenpanna som tror sig vara "en storslagen ande". Walker Percy skrev ett förord där han beskriver den osannolike hjälten så här: "(...) en extraordinär drummel, en galen Oliver Hardy, en fet Don Quijote, en pervers Thomas av Aquino, allt i en enda varelse - som befinner sig i våldsamt uppror mot hela den moderna tidsåldern (...) utslagen, slöfock, frossare (...) enmanskrig mot alla och envar (...)".
Ignatius Reilly har icke sin like i hela världslitteraturen. Detta är en briljant bok. Mycket sofistikerad humor, på ljusårs avstånd från enfaldig buskis - även om huvudpersonen kan påminna om en buskisfigur. Om man inte skrattar åt den här boken, så har man problem. Då står inte allt rätt till med läsaren. Läs gärna även denna recension. Författaren John Kennedy Toole tog tyvärr livet av sig endast 31 år gammal. Det var dumt.
Etiketter: Böcker
Etiketter: TV-serier