lördag, april 08, 2006

Ett komiskt mästerverk



Här hade kritikerna bara så rätt. "Ett komiskt mästerverk", "Ett genialt verk som det inte dyker upp många av under ett sekel" och "En av de roligaste böcker som någonsin skrivits" är bara några av alla de lovord som skrivits om denna bok. Titeln kan härledas till ett citat av Jonathan Swift: "När en sant storslagen ande dyker upp här i världen kan man känna igen honom på detta tecken, att dumskallarna alla har sammansvurit sig mot honom".

Ett genialt drag i denna bok är att hjälten ganska snabbt avslöjar sig vara en galenpanna som tror sig vara "en storslagen ande". Walker Percy skrev ett förord där han beskriver den osannolike hjälten så här: "(...) en extraordinär drummel, en galen Oliver Hardy, en fet Don Quijote, en pervers Thomas av Aquino, allt i en enda varelse - som befinner sig i våldsamt uppror mot hela den moderna tidsåldern (...) utslagen, slöfock, frossare (...) enmanskrig mot alla och envar (...)".

Ignatius Reilly har icke sin like i hela världslitteraturen. Detta är en briljant bok. Mycket sofistikerad humor, på ljusårs avstånd från enfaldig buskis - även om huvudpersonen kan påminna om en buskisfigur. Om man inte skrattar åt den här boken, så har man problem. Då står inte allt rätt till med läsaren. Läs gärna även denna recension. Författaren John Kennedy Toole tog tyvärr livet av sig endast 31 år gammal. Det var dumt.

Etiketter:

3 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Kanske den roligaste bok som skrivits. Den ende utmanare jag känner till är Don Quijote.

11:13:00 fm  
Anonymous Anonym sa...

Tacka vet jag 'Tre män i en båt' av Jerome K Jerome.

8:00:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Ack ja - smaken är delad.

8:27:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida