måndag, augusti 04, 2008

FRA - en tandlös tiger

Intressant debattinlägg om FRA här (ur Expressen).

Citat 1: "Regeringen har bestämt sig för att elektronisk övervakning är det enda som fungerar. Så länge det finns ett FRA som avlyssnar så kommer terrorister att förhindras verka i Sverige, tycks man tro. Arbetet har byggt på den hemmasnickrade hypotesen att terrorister skriver e-post till varandra och talar öppet och glatt med varandra på telefon, helst på abonnemang som innehavs av andra terrorister, och de tar god tid på sig så att man hinner att FRA-spåra samtalen och översätta hela aktiviteten, analysera och sätta säkerhetspolisen på spåret. Givetvis sker detta på kontorstid utom i juli då alla analytiker är på semester."


Citat 2: "De grandiosa påståendena om FRA:s operativa värde för att förhindra terrorism är intellektuellt löjeväckande. Det stora beviset för det operativa värdet påstår FRA:s generaldirektör Åkesson är att FRA har förhindrat ett politiskt mord de senaste tjugo åren. Låt oss nu ha en enkel matematikövning. Det har tagit 700 FRA-anställda tjugo år att förhindra ett mord. Det är 14000 manår med en snittkostnad på 500000 SEK med utrustning och löner. Så för 7 miljarder kronor förhindrar FRA ett mord. Med den effektiviteten får staten sluta betala ut pensioner när de förhindrat tio mord. Med andra ord: FRA ger inget för pengarna."

Två mycket välformulerade citat. Men läs hela inlägget!

FRA är ute och cyklar. Tror man verkligen på fullt allvar att signalspaning kan stoppa terrorister? Då är man otillbörligt naiv.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida