måndag, augusti 20, 2007

Intillegent fetslavning?

Den här boken köpte jag den 1 juni 1987. Det är en sympatisk och läsvärd bok om det vi normalt kallar IQ - men inte bara det.
På omslagets baksida kan vi läsa: "Intelligens är så mycket mer än abstrakt tänkande, ordkunskap, läsförståelse och annat som konventionella intelligens- och anlagstester mäter. Det är till exempel också kritiskt tänkande, upp-finningsförmåga och social begåvning. Den här boken argumenterar för ett sådant vidare intelligensbegrepp. Det uppmuntrande budskapet är att intelligens kan utvecklas och fördjupas med rätt träning." Så sant, så sant. Det har onekligen skett en utveckling åt det hållet som Moore antydde. Jag behöver väl bara nämna Howard Gardner, så förstår ni vad jag menar. Det vore ju konstigt, om det inte hade hänt något på 20 år.

Mysigt citat: "Intelligenskvoten mäter snarare enkel än komplicerad tankeförmåga" (s. 45). Så känns det ju ofta, när man löser ett traditionellt IQ-test. Man skall t.ex. lista ut vilken av flera givna figurer som logiskt sett skall följa på en fastställd serie. Det kan t.ex. vara ett par svarta prickar som rör sig enligt ett särskilt mönster uppifrån och ned och/eller från vänster till höger. Den som kommer på den tänkta följden först anses som mest intelligent. Trångsynt. Hur ofta råkar man ut för sådana problem i verkliga livet?

Det är också så, att man kan betvivla testens reliabilitet och validitet, när man läser detta: "Den mest dramatiska förbättringen stod en elev för som höjde sin IQ med 40 poäng efter träning" (s. 56).

Det blir närmast pinsamt, när man betänker följande:
"Funktioner som inte kan mätas med standardiserade intelligenstest är:
* syntes och analys, inklusive sannolikhetsbedömning
* forskning och upptäckt
* mänskliga relationer och kommunikation mellan olika individer
* det kreativa perspektivet" (s. 168).

Kreativa vuxna är fascinerande. De "(...) brukar föredra komplexitet, är mer oberoende i sina omdömen och står emot grupptryck. De visar också prov på osedvanligt engagemang (...)" (s. 195).

Jag finner detta ämne vansinnigt spännande. I kväll sitter jag som fastnitad framför TV:n och tittar på detta.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Tack för tevetipset. Blir nog att akutnatta barnaskaran och bänka sig vid burken.

Kan för övrigt tillägga att jag genom mitt sociala engagemang och *viskar knappt hörbart* inom kyrkans värld träffar oerhört intelligenta människor som kan allt om Ignatius av Loyola, hur man tillverkar oljebrännare och vilka som vunnit vilka nobelpriser de senaste decennierna men inte har vett nog att tacka för maten, krama sina barn eller rasta hunden utomhus.

Så...nu vet du exakt hur mycket jag ger för intelligens som är mätbar...

6:48:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Du slog huvudet på spiken! Även jag har träffat personer som är genier i ett avseende men idioter i något annat.

9:08:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida