torsdag, november 27, 2008

Fastnat i vinkelvolten

MBT (Man Blir Trött). Det är så tröttande detta med fildelning och upphovsrätt. Det dyker upp så taffliga argument i debatten att jag tappar andan. Vissa bloggkommentarer är rent ut sagt idiotiska. Och det blir så fruktansvärt tjatigt. Jag kommer att tänka på en gymnastiksketch med After Shave & Galenskaparna. En gymnast fastnade i ringarna och slog sedan bara samma volt om och om och om och om igen. Han fastnade i "vinkelvolten", stackars man.

Så här är det: Upphovsrätten finns där och får icke kringgås. De skapande personer som har givit upphov till olika skapelser av konstnärlig art skall ha betalt för att deras skapelser används och utnyttjas. Enkelt! Det svåra kommer sedan: Hur skall ersättningen beräknas? Hur skall ersättningen utbetalas rent praktiskt? En särskild taxa per nedladdning och en annan taxa per uppladdning?
En taxa för musik? En annan taxa för film? Etc. Det är knepigt. Men man får icke tafsa på upphovsrätten!

Sedan må det vara en helt annan sak att de som levererar bredbandstjänsterna icke skall få leka poliser. Det kan jag hålla med om. Men att knycka upphovsrättsskyddat material utan att be om lov är lik förbannat kriminellt.

Argumentet att lagstiftning mot fildelning skulle leda till ökad kriminalitet må vara sant (Det kanske blir näst intill omöjligt att spåra nätpedofiler m.fl. med nya "grymma" antispionprogram m.m. som är skapade för att skydda den så heliga "integriteten"), men får det vara en anledning att strunta i upphovsrätten? Man tänker med andra ord så här: "De kriminella kommer alltid att hitta på nya sätt att kringgå lagen. Så det är lika bra att vi skiter i allting." Konstruktivt tänkande? Knappast.

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida