torsdag, augusti 07, 2008

Du sköna nya värld

Fria fantasier...(?) Är Sverige fortfarande ett rättssamhälle? När man får veta att antalet bankrån har ökat dramatiskt det senaste året - samtidigt som rån mot värdetransporter har minskat - så blir i alla fall jag fundersam. Är de kriminella så pass väl organiserade, så att de kan jobba nästan ostört? Om de skall åka fast, så skall de helst bli tagna omedelbart på bar gärning, med massor av trovärdiga och respekterade vittnen och högvis av odiskutabel teknisk bevisning. Men även om de åker fast, så kommer väl någon "medkännande" advokat och försvarar dem dithän att de blev provocerade till rånet.

Jag trodde i min enfald att samhället skulle skydda den skötsamme medborgaren mot kriminella tilltag. Det verkar nu nästan vara en mossig och barnslig tanke. Nu förefaller det snart vara vardagsmat med snabba, välplanerade och otroligt starkt beväpnade insatser mot banker. Kriminella element lägger beslag på pengar som inte tillhör dem. Om någon civil person skulle försöka spela hjälte vid ett nutida bankrån, så får han/hon räkna med att bli dödad av skott från en kpist. Och om han/hon skulle överleva och ställa upp som vittne vid en eventuell rättegång, så kommer dödshot lika säkert som fredag efter torsdag.

Polisen ser maktlös ut. De är underbemannade och sysslar med fel saker. De skulle behöva hjälp av armén. Men vi har väl snart ingen armé kvar. Man skulle nästan kunna få denna tankekedja i skallen:

[Någon "tankesmedja" har räknat ut att eftersom Sverige håller på att bli ett rättslöst samhälle, så kanske försvaret tröttnar och planerar ett militärt övertagande av makten i detta land. Bäst alltså att ligga steget före. Rusta ned försvaret så att det blir nästan värdelöst. På så sätt kan det aldrig bli en militärkupp i Sverige. Men vem skall försvara landet mot ett eventuellt angrepp? Tja, var och en får väl försöka försvara sig själv efter egen förmåga...]

Och de kriminella hittar hela tiden på nya sattyg... Om bankerna slutar hantera kontanter så att gammaldags bankrån blir meningslösa... ja, då hittar busarna på nya hyss. Då gör de t.ex. som vissa figurer i S:t Petersburg: hittar på nya virus, trojaner och annat elände som tömmer vanliga hederliga människors bankkonton via internet.

Du sköna nya värld: kriminellas diktatur?

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida