söndag, december 02, 2007

Billy Wilders "Sunset Boulevard"

Sedd:
"Sunset Boulevard" är bättre än "Citizen Kane". Så var det framfört. Filmerna har ett par gemensamma nämnare. De handlar båda om kända personer som har sina största framgångar bakom sig. Huvudpersonerna i båda filmerna har det materiellt sett gott ställt, men ingen av dem är egentligen lycklig.

Jag har alltid tyckt att "Citizen Kane" varit en av världens mest överskattade filmer. Orson Welles skrek: "Titta vad jag kan! Se på mig! Jag är ett geni! Visst är jag?!". Billy Wilder var inte alls så uppmärksamhetshungrig. Den här filmen har framför allt ett bättre manus än "Citizen Kane".

Att ge filmen tio poäng av tio möjliga - som i denna långa och intressanta recension - är väl att ta i för mycket, men nio kan den få. En extra krydda i anrättningen kan man påstå detta vara: såväl Gloria Swanson som William Holden som Erich von Stroheim hade haft några mindre lyckosamma år efter några år med stora framgångar. Alla tre var på väg in i glömskans land - vilket gör att filmen känns nästan dokumentär. "Sunset Boulevard" skulle åter placera dem i rampljuset.

Etiketter:

1 kommentarer:

Blogger Thomas O. sa...

Ett par andra gemensamma nämnare är t.ex. berättarröst och att filmerna s.a.s. börjar med slutet och är återblickar.

11:33:00 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida