onsdag, november 28, 2007

George ihågkommen

Märkligt att jag inte har bloggat om George Harrison tidigare.
Han var nog den störste sökaren av de fyra i The Beatles. Man kan eventuellt också kalla honom den mest andlige i gruppen. Han är kanske mest känd för "My sweet lord", "Here comes the sun", "While my guitar gently weeps" och "Something". Men han gjorde ju så mycket mera som var bra! Han hamnade ständigt i skymundan bakom John och Paul. Det var liksom aldrig någon som tog George på riktigt allvar. Allt fokus hamnade på Lennon & McCartney. Ringo blev betraktad som lustigkurren och George... - tja, mest som den blyge och kanske lite dumdryge. Han var som en lillebror.

Jag tror jag kan veta hur det kändes att vara George Harrison i det sällskapet. När jag började gymnasiet var min storebror redan känd som en lysande elev. Dags för första lektionen i kemi. Läraren går igenom klasslistan och kommer fram till mitt namn. Han frågar: "Är du bror till [Censur]?". Jag: "Ja". Han: "Är du lika duktig som han, så får vi trevligt ihop". Också ett välkomnande.

Så måste George ha känt det. Han blev aldrig riktigt bekräftad om han inte skrev lika bra låtar som John och Paul. "All things must pass" var en trippel-LP - något sensationellt på den tiden. Där gav han svar på tal. 30 år senare gavs den ut igen med extramaterial och allt - på en dubbel-CD. Låten ovan är hämtad från detta revanschartade album. Jag tror, att Ola (Fula fula ord) skrev någonstans att George Harrison hade räknats som snillet i vilken annan grupp som helst. I The Beatles var han bara tredjeman.

Etiketter: ,

2 kommentarer:

Blogger Jah Hollis sa...

Det var väl inte för inte som han kallades The Silent One. Och han var faktiskt som en lillebror åldersmässigt. Han blev ju hemskickad från Tyskland i början när myndigheterna upptäckte att han inte hade åldern inne.
Och dessvärre är det inte han som spelar solot på Taxman heller.
Som om inte detta räckte, presenterade alltid Frank Sinatra George Harrisons Something som "den vackraste låt Lennon-McCartney gjort" när han sjöng den inför publik.

1:56:00 fm  
Blogger Ola Claesson sa...

jo, jag skrev det där någonstans. men det var itne jag som kom på det. Läste det först i Uncut när de gjorde ett Beatlesnummer. Deras 40 bästa låtar skulle listas. Something kom sjua (tror jag) och någon sa de visa orden "in any other group, George would have been number one". Det värsta är att det kanske är sant.

5:43:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida