lördag, juni 02, 2007

Hendrix 1967

I dag skall ju alla ha någon åsikt om den här plattan. Just därför tänker jag vara avig och skriva lite om den här i stället. På allmusic anges 17 spår. Vinyloriginalet hade bara de 11 första titlarna. (Omslaget är scannat och därför inte komplett.)
Allvarligt talat: vilken platta av de två har haft störst inflytande på andra musiker? Jag är inte helt tvärsäker på att "Sgt Pepper" har fått flest musiker att spela på ett nytt och annorlunda sätt. Jimi Hendrix kom som ett yrväder - kanske inte i april och sannolikt inte med ett Höganäskrus i en svångrem runt halsen - men han tog i alla fall London med storm. Eric Clapton, Pete Townshend och flera andra gitarrister som såg och hörde Jimi blev chockade över hans ofattbara skicklighet och trodde väl att deras karriärer var slut.

Vidare: "Sgt Pepper" var en vidareutveckling och finslipning av något som vi hade anat tidigare. Vi var vana vid att The Beatles var de mest kreativa och påhittiga i branschen. "Sgt Pepper" kom därför inte som en blixt från klar himmel. Men det kan man snarare påstå om "Are you experienced". Här blandades blues och brutal rock på ett sätt som vi aldrig tidigare hade hört - i alla fall inte på en LP. Jimi hade dock redan tidigare (i december 1966) släppt singlen "Hey Joe" och chockat alla.

Med albumet "Are you experienced" föddes hårdrocken - skulle många vilja hävda.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida