söndag, november 05, 2006

Biltankar

När jag körde hem från Skåne tänkte jag på detta med bensinförbrukning. Varför skall det ta så idiotiskt lång tid att gå över från fossila bränslen till något vettigare? Min misstanke är helt klar: oljebolagen har styrt och ställt som de själva har velat. Det är mest oljepengarna som har reglerat bilismen. Och skulden till de miljöfarliga utsläppen läggs på oss vanliga konsumenter. Det är vi vi vi som skall ändra våra vanor och börja cykla eller nå't. Aldrig några krav på producenter och uppfinnare och tillverkare om att göra bilar som inte skadar miljön! Nej, skämmas skall konsumenten. Efterfrågan styr. Så länge det finns konsumenter som frågar efter bensin måste vi alltså fortsätta köra med bensindrivna bilar. Allting är alltid vi konsumenters fel. Vi konsumenter är ju alla tillsammans marknaden och marknaden styr och det är så vi vill ha det. Eller?

Här skulle jag önska något superstarkt globalt och överstatligt organ med oerhörda maktresurser och påtryckningsmedel. Detta ännu icke existerande organ skulle skrota OPEC eller åtminstone göra OPEC till en tandlös tiger. Två av det nya organets första uppgifter skulle vara: a) se till att ingen mera olja används till fordon och b) förhindra att olja används till uppvärmning av bostäder. Fordon måste framdrivas med andra medel och bostäder måste värmas på annat sätt.

Värst vad allvarlig jag blev... Det är ingen roll jag trivs med, men ibland måste man säga ifrån.

Etiketter:

2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Just det, det som gör mig så j-a förbannad är att ALLT ansvar alltid läggs på slutanvändaren, inte nog med att vi ska betala allt – vi ska också känna skuld för det. Men – jag vägrar!

10:12:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

På sätt och vis var det faktiskt bättre förr: man slapp en massa "aktörer" och "operatörer" och "leverantörer" och allt vad de kallas. Man stoppade in mera bränne i brasan och så var det nog med det. Man köpte mera fotogen till fotogenlamporna och så var det nog med det. Etc. Nu ska f-n och hela hans tjocka släkt blanda sig i hur jag värmer huset, var jag köper elen ifrån etc. i en aldrig sinande ström. Urk.

4:43:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida