söndag, juni 04, 2006

Förbisedd skälmroman

Det är typiskt. I den litteraturhistoriska översikten "Epoker och diktare" i två band, utgivna under redaktion av Lennart Breitholtz 1971-72, nämns John Steinbeck på sju rader. Det enda av hans verk som berörs är "The grapes of wrath". Man orkar inte ens förklara att boken på svenska fick namnet "Vredens druvor". Ingen annan bok av Steinbeck fick nåd inför den snobbiga redaktionens ögon. Tänk så många studenter med litteraturvetenskaplig inriktning som på grund av denna bristfälliga information har nobbat Steinbecks författarskap. De missar då bl.a. detta mästerverk (Denna upplaga 1990):
Tro inte den som vill inbilla dig, att Steinbeck bara skrev dystra och allvarstyngda romaner, såsom "Möss och människor" och "Öster om Eden". Skippa "Epoker och diktare" och lita hellre på "Litteraturens världshistoria" i 12 band (1971-74) - i band 11 behandlas Steinbeck med många lovord.
Du kan även läsa vad Helmer Lång skrev om Steinbeck i "De litterära Nobelprisen" (från 1984). Jag citerar: "Sitt första riktiga lyckokast gjorde Steinbeck 1935 med Tortilla Flat (svensk titel: Riddarna kring Dannys bord). Det är en humoristisk skälmroman om dagdrivare och deras mer eller mindre heroiska eskapader i den lilla staden Monterey i mellersta Kalifornien. Huvudpersonen Danny är en av dessa ansvarslösa bohemer (...) som har Steinbecks särskilda sympati (...)" (S. 234)
Helt underbar är t.ex. historien om dammsugaren som inte fungerade... Det slog mig nu, att Fritiof Nilsson Piraten kanske kunde kallas Skånes svar på Steinbeck.

Etiketter:

2 kommentarer:

Blogger Bloggblad sa...

Den läste jag av tvång nångång på 60-talet. Minns inte ett dugg mer än titeln. Möss och människor minns jag däremot.

9:23:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

"Möss och människor" är nästan som en amerikansk Lars Norén-pjäs. Lite "boring" i mina ögon.

9:57:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida