söndag, mars 16, 2008

Dagens irritationsobjekt

Journalister, IT-folk och andra som bara tar för givet en massa saker som de absolut inte borde ta för givna. Exempel?

IT-folk som säger att man "helt enkelt" får ta reda på datorns IP- eller MAC-adress. Visst, visst, tack för tipset. Det visar sig vara nästan lika svårt som att länka till en hemsida utan att vara uppkopplad på nätet.
Och varför heter det MAC-adress när det gäller en PC? Nej, när man sysslar med datorer skall man lämna all vanlig logik och allt vanligt sunt förnuft åt sidan. Ty det fungerar inte i datorvärlden. Där har man upphävt alla gamla beprövade lagar och regler och hittat på nya - bara för att få användaren att framstå som klent begåvad.

Journalister, då? Jo, det gäller kanske i synnerhet sportjournalister (med vissa lysande undantag). Där tar man också som underförstått en massa saker. Man kan läsa en hel sportartikel som refererar en match utan att någonstans få reda på vilken sportgren det handlar om. Man kan t.ex. få läsa om en match i slutspelet och man kan t.ex. undra medan man läser om det gäller ishockey eller bandy. Men du får inte reda på det bara genom att läsa artikeln. Å nä. Du får svettas lite, du måste anstränga dig lite. Någon annanstans i tidningen finns det förhoppningsvis en tabell eller nå't som avslöjar att det där matchreferatet handlade om bandy. Sportjournalister i allmänhet verkar bara skriva för de redan frälsta. Man vill inte ha in någon nyligen sportintresserad "rookie". Nej, sportjournalistik är bara för de redan invigda. Inget inträde för andra.

Gemensamt för dessa figurer som tar så mycket för givet utan att tänka sig för är att de är urusla pedagoger. De kan inte förklara den enklaste sak på ett lättbegripligt vis. De kan få den enklaste addition att framstå som en förbryllande tredjegradsekvation. De vill väl gärna göra sig märkvärdigare än vad de egentligen är.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida