söndag, mars 16, 2008

Bagatellbok

Lars Gustafsson bloggar? Jag har svårt för att tänka mig det. Jag inbillar mig, att han s.a.s. i sin monumentala självbelåtenhet inte skulle kunna sänka sig så lågt.
Dock - i denna bok från 1979 förekommer det små stycken som påminner om bloggposter. På baksidan av pärmen förklarar författaren högtidligt, att denna bok är "Ett stycke självbiografi i skärvor. Prosadikter men ändå inte riktigt prosadikter. Verklighetsstudier som hos Linné, undersökningar av hur livet ser ut när man tittar på mycket nära håll." Ja, ja, att jämföra sig med Linné... Och prosadikter? Det finns inte mycket som påminner om poesi eller lyrik här, inte. Nå, Lars Gustafsson är ju knappast känd för dåligt självförtroende.

För säkerhets skull lade han till undertiteln "Banaliteter & brottstycken". Ingen skulle ju få intrycket att det här var så vidare allvarligt menat. Suck. Vi läsare skulle alltså få se, att den store Lars Gustafsson faktiskt också kunde intressera sig för små vardagliga fenomen. Det visar sig också - och det hade författaren kanske inte räknat med - att flera andra skulle kunna ha skrivit den här boken minst lika bra.

Det sistnämnda blir uppenbart nu när man kan läsa en massa bloggar med bloggposter som troligen aldrig hamnar i någon bok. Och hur kan det komma sig att när en etablerad författare utger små "tankekorn" och annat bagatellartat, så höjs det till skyarna som stor konst - samtidigt som bättre aforismer och annat smått och gott av okända bloggare betraktas som likgiltigt nonsens? Ibland blir man dömd på förhand för att man inte redan har ett aktat namn, ibland blir man dömd på förhand för att man uttrycker sig i fel forum.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida