torsdag, oktober 26, 2006

50 major film-makers

Det här är en sådan där bok som man kan känna sig lite mallig över att äga. En sådan bok som inte finns i vartenda svenskt hem. En bok som sticker ut lite. Om jag minns rätt, så köpte jag den medan jag jobbade i bokhandel.
Den kom ut 1975, så den kan av begripliga skäl inte behandla sådana makalösa filmer som t.ex. "Pulp fiction" och "Breaking the waves". Men tro mig, den tar upp många andra intressanta filmer till behandling.

Peter Cowie var upphovsmannen och här möter vi flera av mina favoritregissörer: Antonioni, Fellini, Kubrick, Kurosawa, Pasolini, Polanski och Tati. Filmer som nämns är t.ex. "The passenger", "Amarcord", "A Clockwork Orange", "The Magnificent Seven", "Il Decamerone", "Chinatown" och "Trafic" - mästerverk allihop. Givetvis förekommer även andra kända regissörer som är självskrivna i en sådan här samling: Bergman, Buñuel, Forman, Hitchcock, Penn, Truffaut och Welles - för att nämna några. De tillhör dock inte mina favoriter, eftersom de enligt min mening har varit så ojämna och levererat lite väl många likgiltiga filmer. Sedan kan man fundera över varför vissa regissörer förbigås med tystnad. John Ford är en av dem som saknas!


En ny upplaga av den här boken vore väldigt välkommen. Då skulle vissa regissörer åka ut till glömskans land och vissa andra skulle definitivt in i minnets kammare. Låt mig bara nämna tre (utöver John Ford) som måste in - för att börja någonstans: Herzog, Scola och von Trier.

Etiketter: , ,

2 kommentarer:

Blogger Janne A sa...

Hur är det möjligt att göra ett sådant lexikon och välja bort/negligera/inte känna till John Ford? Det är som att skriva en uppslagsbok om 1900-talets 50 viktigaste författare och inte ha med Hemingway.

10:33:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Ja! Eller att skriva ett lexikon om 1900-talets viktigaste kompositörer och inte ha med Burt Bacharach.

5:28:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida