lördag, augusti 12, 2006

Farväl till en soffa

Min hulda maka och jag körde iväg, med släp, till en återvinningsstation. På flaket fanns det gamla färgburkar, en fågelbur, en hamsterbur och en massa annat kasserat material. Men framför allt fanns det en gammal utdragssoffa.
Den var ett gediget hantverk, helt i trä. Det fanns inte ett enda spik, inte en enda skruv, inte ett enda nubb i den. Allt var av trä. Soffan var pluggad ihop. Vi hade försökt få den såld, men ingen ville ha den. Innan vi bestämde oss för att slänga den, så hade den stått på vår uteplats med en presenning över. Den var s.a.s. placerad i långvården. Men tiden gick och inget hände. Vi fick ingen presumtiv köpare. Frun stod och tittade länge på träsoffan, där den låg i en jättecontainer. Hon tog mentalt avsked.
På vägen hem tänkte vi på detta tidens tecken: "Köp, slit och släng". Det gäller fortfarande, trots att uttrycket myntades redan på 60-talet. Vi kom att tänka på hur usla skor är nuförtiden. Helst skall man innan man köper ett par skor fråga om de kan användas utomhus, om man kan gå på grusgångar med dem, om man måste trippa fram försiktigt med dem, om man skall undvika gatstensgator, om man kan ha dem när det är kallare än fem minusgrader ute, om man kan ha dem när det är varmare än 20 grader ute etc. Man bör beväpna sig med ett helt utfrågningsbatteri före köp. Skor nuförtiden är så kassa, att de mycket väl kan vara färdiga för soptippen efter en veckas användning. Skomakare hånskrattar åt dem. Skorna består ofta mest av hoplimmad papp. Fusk är inget ovanligt - det är det normala.
Yrkesstolta hantverkare? En utdöd art.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida