söndag, augusti 17, 2008

Några rader om en dagbok

Finns det någon enda människa utöver författaren själv som har orkat läsa varje ord i denna bok?
Bilden föreställer omslaget till Lars Noréns "En dramatikers dagbok". Finns det någon läsare därute som kan tala om vilka dagars anteckningar som är verkligt intressanta? Jag ger upp läsningen annars. Jag läser sida upp och sida ned med den ena trivialiteten efter den andra. Var är djupet? Var är den intellektuella briljansen? OK, en dagbok är en dagbok. Man skall kanske inte vänta sig något större djup. Men något intressant åtminstone? Här staplas ju banaliteterna på varandra. LN joggar, LN repeterar, LN tvivlar, LN handlar på NK, LN träffar släkt och vänner, LN gör ditt och datt. Men sällan - alltför sällan - visar han varför han är en hyllad dramatiker. Varför är han geniförklarad? Det övergår mitt förstånd.

Dagboken börjar den 3 augusti 2000. Boken innehåller ingen sidnumrering. Vill man hitta tillbaka till ett särskilt intressant ställe, så måste man komma ihåg vilket datum det gällde. Men att hitta de där intressanta passagerna är ungefär som att försöka vaska guld under Grönlandsisen. Det kanske finns där - men gissa om det är svårt att finna.

Jag vill inte behöva läsa 50 sidor för att finna ett litet välformulerat guldkorn. Det är så det känns. Jag har hunnit fram till den 28 oktober 2000. Ingen vet vilken sida det är. Men nu ger jag upp - om ingen kan få mig på andra tankar. Den 27 oktober skrev han:
"Jag sa att jag inte orkar höra mig själv säga samma saker gång på gång. Min kärlek eller självrespekt minskar lite varje gång jag måste upprepa mig istället för att få gå vidare och förändra. Jag går inte längre till platser där jag inte får vara mig själv."
Där har vi vad jag vill kalla en spännande notering. Här blixtrar det plötsligt till. Här har vi ett litet russin i den torra kakan. Här är en liten pärla på oceanens botten. Men, snälle Lars, sådana formuleringar borde det ha vimlat av - om du nu är ett geni! Nu får jag nöja mig om de dyker upp på kanske var 50:e sida. Inte OK.

Etiketter: ,

5 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Jag har läst varenda bokstav i bokskrället eftersom jag recenserade denna Noréns oändliga svada.

Här bl a finns recenisonen:

www.tidningenkulturen.se/content/view/2769/35/

Men jag gjorde även en kortversion av Dagboken till alla som inte orkar igenom den:

www.tidningenkulturen.se/content/view/2932/97/

1:01:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Sic! Det är lysande skrivet. Både den långa recensionen och den nedbantade dagboken. Om jag hade fått en sådan recension så hade jag aktat mig noga innan jag började skriva nästa sak. Din recension gör antagligen alla andra recensioner av Noréns dagbok överflödiga. På det hela taget: en grymt bra skriven recension - och en svidande och avslöjande nedbantning. Till sist: nu kan jag lämna dagboken bakom mig. Jag offrar inte ytterligare en minut åt den.

1:53:00 em  
Anonymous Anonym sa...

Gör det bättre själv då, för fan!

Hälsar Lars "Lasse" Norén

7:45:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Anonym: Kanske det, men inte just nu.

8:55:00 em  
Anonymous Anonym sa...

Hej du fege "anonym"! Sätt bara in ett förskott på fyrahundratusen på mitt personkonto - och lova mig minst lika mycket vid leverans - så ska jag nog tusan få ihop en likartad lunta!

11:05:00 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida