onsdag, juli 23, 2008

Dötrist om Kierkegaard

Kan man betygsätta en bok som man inte orkar läsa ut? I så fall gör jag det nu. Den här boken (Från år 2000) får en tvåa på en femgradig skala - mycket beroende på en erbarmligt torr och tråkig prosa som saknar all spänst och livsgnista. Jag är intresserad av Kierkegaard och jag vet att böcker om honom kan bli spännande, men den här är nästan öken. Här kryllar det av psykoanalytiska påståenden som tas för odiskutabla sanningar. Författaren Lis Lind är antagligen övertygad om att hon vet mer om Kierkegaard än vad han själv visste eller någon annan hittills har vetat. Hon drar bl.a. slutsatsen att SK måste ha varit latent homosexuell - och så letar hon upp en massa formuleringar ur SK:s efterlämnade skrifter för att stödja denna djärva tes.

Allting ses som oerhört avgörande och livsviktigt. Inget undgår analytikern. Allting betyder något dramatiskt omvälvande. Ursäkta, men jag går inte på det. Den här boken är en sådan där vetenskaplig sak som kan få massor av människor avtända inför tanken att göra akademisk karriär. Skall man skriva så här himla tillkrånglat, högtravande och knastertorrt så får det vara - tänker man.

När man kan skriva biografier som är lika spännande som den värsta kriminalroman, så kommer den här boken ut... Suck.

Etiketter: ,

2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Hej, fina funderingar om Kirkegaard(K)! Har ett litet "projekt" på gång; Köpte på mej en liten bok- "Kirkegaard" av W. Rudin, utgiven 1884(ca) och alltså före stavningsreformen. Denne Rudins (troligen Valdemar) redogörelse för K:s filosofi avviker en hel del, vad jag som amatör kan förstå, från den gängse synen som verkar till stor del vara präglad av Georg Brandes(GB). GB hade som så många en brist på andlig beredskap för möjligheten att bedöma K:s filosofi som grundade sig på K:s kristna tro. Jfr sekulär bedömning av Dostojevski. Om du är intresserad av att få åtminstone förordet som pdf-fil så hör av dej. Jag kommer att erbjuda flera intresserade detta och så småningom hela boken. Skulle ju även kunna lägga ut alltihop på en särskild hemsida. Det får bli en senare del.
Mvh

epsilonnoll@yahoo.se

10:11:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Tack för kommentaren!
Du kan väl lägga ut det på en hemsida eller en blogg?

8:29:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida