tisdag, maj 13, 2008

Thommy "dissar" Lars

Nu har jag visserligen inte läst Noréns dagbok, men jag antar att Thommy Berggren har minst en viktig poäng här. Den som sig i leken ger får leken tåla. Norén har tydligen retat en hel del och omdömena om hans dagbok spretar åt alla håll. Här och där höjs han till skyarna, här och där sågas han jäms med fotknölarna. Och nu säger han, att Thommy Berggrens reaktion var precis den han hade förutspått. Oj, så djupsinnigt. (Ironi.) Vilken stor psykolog Norén är. (Ironi.)

Allvarligt talat kan jag börja undra om Norén har gjort något riktigt väsentligt sedan "Natten är dagens mor" och "Kaos är granne med Gud". De var två briljanta pjäser - men de kändes ju delvis som plagiat på Eugene O'Neills mästerliga "Lång dags färd mot natt". Så vad har "geniet" Norén egentligen skapat som borde få en plats i vår litterära kanon? Jag är böjd att tro som Thommy Berggren - det håller kanske i 20-25 år.

För övrigt kan man väl på fullt allvar hävda, att t.ex. de danska TV-serierna "Matador", "Hotellet" och "Krönikan" var för sig var bättre än vad som helst av Norén. Men de serierna var förmodligen inte tillräckligt deppiga, mörka, ångestladdade och problematiska för att behaga vissa kultursnobbar.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida