fredag, augusti 03, 2007

Intryck från Irland. 3

Den tredje dagen körde vi runt med hyrbilen (Opel Astra) ute på landsbygden. Vi ville utforska Connemara. Under tiden vi körde lyssnade vi på mycket irländsk musik och min favorit blev en CD som heter "Most wanted Irish". Där sjunger bl.a. Eleanor McEvoy sin underbara låt "Only a woman's heart". Otroligt vackert! Magi! Gåshud! Tårar!

Jag har den bestämda uppfattningen att musik kan förstärka en upplevelse något alldeles oerhört. Det fick jag bekräftat redan under vår Skottlandsresa för fyra år sedan. När vi körde in på ön Skye lyssnade vi på Deep Purples "Child in time", eftersom jag hade starka minnen av "Breaking the waves" - där man spelade just den låten samtidigt som en snygg vy från Skye visades. Effekten blev magnifik. Storslaget och svårslaget!

En sak som slår en när man kör omkring på den irländska landsbygden är att vi svenska bilister måste vara överbeskyddade i förhållande till irländska bilister. På vägar där man knappt kunde mötas och där kurvorna och backarna var många, intill livsfarliga stup, fanns inga räcken och inga särskilda varningsskyltar (utom inför väldigt branta backar) och hastighetsgränsen var satt till 100 km/h! I Sverige hade sådana vägar haft en hastighetsgräns på max 70 km/tim.

I det här skedet, tror jag, uppstod denna resas ständiga favorituttryck. Vi har för vana att svänga oss med vissa ständigt återkommande formuleringar när vi är ute och reser. Den här gången blev det "Trust me; I know what I'm doing" - när någon ifrågasatte min förmåga att läsa kartor och visa vägen på ett korrekt sätt. (Jo, så var det: jag körde aldrig. Jag läste kartor. Vi hade i och för sig kunnat vara två chaufförer, men när vi hyrde bilen skulle man ange förarens namn och i fall man tänkte låta någon ytterligare person köra bilen, så måste även andraförarens namn anges. Det skulle dessutom kosta mera. Vi bestämde oss för att bara ha en förare.)

Här i detta ljust gulbruna hus finns ortens bibliotek i en liten lokal som dock servar med internetuppkoppling. Man har öppet måndag-lördag - med lördagsöppet kl. 10:30-13:00 och 14:30-18:00!

Man gillar att ha färggranna blomsterlådor utanför fönsterna runtom på Irland. Här ett exempel från Clifden:

Innan vi kom fram till Connemara nationalpark stannade vi till och lyssnade på Ulf Lundells "Connemara", hämtad från hans makalösa dubbel-CD "På andra sidan drömmarna". Det blev en magisk stund - ett "Hallelujah moment".

Detta är en utsikt man kan få om man går uppför ett stycke i Connemara nationalpark:
Så här såg det ut upp mot en av topparna i nationalparken:
Nedan syns en vy man kan se när man befinner sig i närheten av Sligo. Inte långt från denna plats finns W. B. Yeats' grav. På hans gravsten står det:
"Cast a cold Eye
on Life, on Death.
Horseman, pass by."

So far, so good.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida