lördag, augusti 19, 2006

Lite om upphovsrätt, forts.

Ibland kan jag få intrycket att personer som vill avskaffa upphovsrätten m.m. inte har alla bestick i lådan. De verkar resonera ungefär så här: Det var bara en slump att Vincent van Gogh målade de tavlor han gjorde. Det hade lika gärna kunnat vara någon annan. Det var bara en slump att Beatles gjorde alla låtar de gjorde. Det hade lika gärna kunnat vara jag. Etc. Så, varför skall han/de ha upphovsrätt?
Man tycks mena, att allt som skapats och producerats och konstruerats och komponerats o.s.v. lika gärna kunde ha gjorts av någon annan och därför skall upphovsmännen/-kvinnorna inte favoriseras med upphovsrätt. Upphovsrätten tillhör väl alla? Alla är väl lika delaktiga? Idéerna svävar väl bara runt i etern, fria att greppa för vem som helst när läget är rätt?
Suck. Det är bara att acceptera: alla är inte lika kreativa. De som vill avskaffa upphovsrätten är på sätt och vis därmed positiva till att Jantelagen dras till sin yttersta spets: "Du skall inte tro att du är något. Att du har lyckats komma på en massa bra idéer skall inte ge dig några fördelar. Det skall vara fritt fram att parasitera. Du är helt utbytbar. Det du har gjort kunde lika väl vem som helst ha gjort."

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida