lördag, augusti 19, 2006

Återanvänt. 6

Om slarv tycker jag inte. Det gör mig irriterad varje gång jag upptäcker att något gjorts enligt modellen "Fort men fel". Jag tar det som en kränkning, som en personlig förolämpning. Följande något reviderade text från 2003 handlar om en sorts verbalt slarv.
Ordlekar
Nu får det vara nog med verbala tävlingar som inte når ända fram. Jag menar så här: Vi har väl alla råkat ut för krystade tävlingar där man leker med ord. Vem känner t.ex. inte till svaret på frågan "Vilken stad är detta: Liten underbyxa?" Svaret skall vara Trosa. Ho, ho. Väldigt roligt.
Men det som irriterar mig är när sådana konstruktioner inte stämmer stavningsmässigt. Vi har väl alla även stött på frågan "Vilket land är det som har en leksak i tvättmedel?" Svaret skall vara Bolivia. Eller "I vilket land går alla vilse?" Svaret skall vara Irland.
Man dör av skratt? Nej, man dör av irritation. Svaren är ju felstavade och därmed är hela frågekonstruktionen fel. Har någon sett ordet boll stavas med endast ett l? Kan med andra ord bol räknas som en korrekt stavning av ordet boll? Svaret måste bli nej. Har någon sett ordet irra stavas med endast ett r? Kan med andra ord ira räknas som en korrekt stavning av ordet irra? Svaret måste åter igen bli nej. Men sådant verkar inte bekymra de personer som hittar på sådana ordlekar. De skulle antagligen lägga kvalitetsribban så löjligt lågt att de skulle tillåta följande landfrågor:
1. Liten fågel och läge inte längre vild?
Svar: Mesopotamien.
Förklaring: mes å på tam igen - uttalas mesopotamien.
2. Begrav honom en gång till?
Svar: Jordanien.
Förklaring: jorda'n igen - uttalas jordanien.
3. Nästan kastrull åter, men utan k.
Svar: Australien.
Förklaring: kastrull utan k blir astrull; nästan astrull blir austral; austral åter blir austral igen - uttalas australien.
Kan vi acceptera slikt? Nej! Följande kan däremot godkännas:
1. Inte i tid - och likgiltig?
Svar: Senegal.
Förklaring: sen-egal.
2. Optimistisk flöjtspelare?
Svar: Japan.
Förklaring: ja-Pan.
3. Lika slät och mjuk som en italiensk flod?
Svar: Polen.
Förklaring: Po-len.
Stoppa språkets förflackning! Upp till kamp för de perfekta ordlekarna!

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida