torsdag, maj 25, 2006

Russell grindöppnare



Under min gymnasietid kände jag en kille som såväl var ett musikaliskt geni som genuint intresserad av filosofi. Enligt honom var Bertrand Russell ganska dum i jämförelse med Ludvig Wittgenstein. Russell kanske skulle hållit med honom. Hur som helst - den här kompisen och jag diskuterade ibland den här boken.

Det var mycket tack vare just denna bok (Denna svenska pocketupplaga är från 1968. Det engelska originalet kom 1912.) som jag senare skulle läsa filosofi på universitetet och genom hela mitt liv fortsätta vara mer eller mindre intresserad av ämnet. Boken är m.a.o. en bra introduktion till filosofin. Nu kan jag tycka, att den handlar alltför mycket om kunskapsteori och definitivt för litet om etik och moral.

Det stannar där - med en introduktion. Vill man gräva djupare, så kan man t.ex. läsa hans betydligt tjockare volym "Västerlandets filosofi och dess samband med den politiska och sociala utvecklingen", men då missar man den nyare, moderna filosofin. Om man inte vill göra det "tappet", så kan man med fördel läsa Svante Nordins "Filosofins historia : det västerländska förnuftets äventyr från Thales till postmodernismen".

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida