torsdag, december 31, 2009

De får aldrig min röst

Jag kommer aldrig någonsin att lägga min röst på ett enfrågeparti. Tänk efter. Hur skulle Sverigedemokraterna eller Piratpartiet kunna leda landet? Det skulle bli total katastrof efter en månad.

Etiketter: ,

8 kommentarer:

Blogger Pavel Gamov sa...

Har du ens läst Sverigedemokraternas partiprogram?

6:13:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Nej. Det är väl så andefattigt formulerat att jag skulle vomera.

12:15:00 fm  
Anonymous Anonym sa...

Piratpartiet är, för det första, inget enfrågeparti. Vi är ett fokusparti. Vi fokuserar på informationspolitik, mänskliga rättigheter och demokratiska principer. Många frågor berörs. Anledningen till att vi inte tar ställning i ekonomiska frågor är för att kunna skydda mänskliga rättigheter så bra som möjligt, och det går inte om vi utesluter ungefär hälften av våra potentiella väljare. Det viktigaste är väl att staten inte kränker mänskliga rättigheter? Vidare vill inte Piratpartiet själva ha makten. Vi kommer samarbeta med de partier som tycker som oss i våra frågor och rösta som dem i deras frågor.

2:22:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Jag håller på att läsa vad som står på deras hemsida. Det är inte helt stolligt. Jag får återkomma.

3:19:00 em  
Anonymous Anonym sa...

Jag kommer aldrig någonsin att steka och äta en hamburgare utan några tillbehör. Tänker efter. Hur skulle en enstaka grillad köttbit utan vare sig bröd, dressing, stekolja, sallad, ost, ketchup, lök, senap och cola eller fanta att sköja ner med kunna mätta magen? Det går ju inte!

4:23:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Förtydligande: Min förra kommentar gällde Sverigedemokraternas hemsida.
Jag förstår f.ö. inte resonemanget om varför Piratpartiet inte tar ställning i ekonomiska frågor.

4:31:00 em  
Anonymous Jonas sa...

Resonemanget är att många förhoppningsvis tycker att de frågor som piratpartiet driver är viktigare än den skilland i ekonomisk politik som det är mellan de två blocken.

Ett alternativ vore att säga: eftersom skillnaden i ekonomisk politik är mindre viktig så väljer vi helt enkelt den position som låt säga socialdemokraterna har. Men då kan vi inte förhandla med andra partier och vinna inflytande i de frågor som vi tycker är viktigast.

Inget svenskt parti som inte har 50% kan räkna med att få igenom allt de vill. De kommer därmed förmodligen att ställas inför möjligheten att förhandla till sig en fråga på bekostnad av en annan.

PP berättar i förväg hur de kommer att prioritera olika frågor (och därmed även vilka de inte kommer att prioritera alls).

5:33:00 em  
Blogger J sa...

Jag vill fortsätta på Jonas resonemang om vilka frågor Piratpartiet prioriterar.

Jag vet många som under förra valet röstade på Centerpartiet på grund av deras liberalistiska linje där de talade sig kritiskt mot FRA-lagen, datalagringsdirektivet och liknande övervakningsfrågor. Men när det väl kom till kritan valde Centern att förhandla bort dessa ståndpunkter till mångas förtret.

Genom att Piratpartiet i förväg berättar om vilka frågor de inte har något att bidraga till vet de väljare som röstar på Piratpartiet vad de faktiskt får och vilka frågor som kommer drivas just eftersom det är ett tydligt fokus, till skillnad från exemplet ovan. Är inte det på många sätt ärligare egentligen?

Varför Piratpartiet valt att inte ta ställning till just skattefrågor och liknande fördelningspolitiska frågor beror på att det är områden som PP känner att de inte har något att bidraga till, nuvarande riksdagspartiet sköter frågorna tillräckligt bra. Dessutom hör frågorna väldigt starkt till höger-vänster-mentaliteten. Ifall man istället lägger dessa frågorna åt sidan kan man ena ett stort antal folk kring informationspolitiska frågor som man omöjligt skulle kunna göra annars.

En annan viktig sak att tänka på är att Piratpartiet aldrig har efterfrågat eller kommer efterfråga ministerposter ifall vi hamnar i riksdagen. Piratpartiet vill alltså inte leda landet, utan istället vara en nagel i ögat på de som leder.

8:49:00 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida