tisdag, februari 10, 2009

En f.d. kulturminister om kultur

Egentligen borde jag ha tipsat om detta för flera dagar sedan. Bättre sent än aldrig. Han är klok, han - Bengt Göransson.

"Dagens utredningar ska hellre åstadkomma förändringar än lösa problem, eftersom förändringsvilja är en dygd i sig i den politiska världen." Pricken över i.
"Kulturutredningen tycks, av det som läckt ut, mera intressera sig för kulturadministrationen än för kulturlivet. Små myndigheter ska slås samman med andra småttingar för att ge den omgivande världen överblick - och den styrande makten kontroll, kan man tänka." Huvudet på spiken.
"Jag misstror också föreställningen att nya namn och nya logotyper förbättrar varje verksamhet." Precis.

"Min erfarenhet har lärt mig att allt samhällsstöd så långt det är möjligt bör gälla det som kan kallas kulturens infrastruktur, sådant som lokaler för kultur, utbildning för konstnärlig verksamhet och ateljéstöd liksom institutioner som museer och bibliotek. Generösa villkor för utnyttjandet av denna infrastruktur, alltifrån fria boklån till hyresfria spelscener för teatergrupper och fria utställningslokaler för konstföreningar och andra arrangörer lockar fram frivilliginsatser från medborgarna." Elegant.
Läs hela essän! Den är ett paradexempel på snygg formuleringskonst kombinerad med gedigen erfarenhet och intelligent klarsyn.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida