fredag, juni 06, 2008

En Rollo May-bok

"(...) idag är nästan alla våra patienter tvångsneurotiker (eller har karaktärsproblem, vilket är samma sak i en allmännare och mindre intensiv form) och vi ser att det främsta hindret för terapin ligger i patientens oförmåga att känna." (s. 23) Så skrev Rollo May i inledningen till denna bok (Denna version är från 1986).
Inget bibliotek är komplett utan någon bok av Rollo May, anser jag. Hans produktion blev inte så översvallande stor, men den har haft ett betydande inflytande. Han formulerade sig på ett så klart och redigt sätt att jag tänkte: "Åh, att kunna skriva så elegant - det vore något".

Nå, i stället för att dra i långbänk och svassa som en katt kring het gröt, så levererar jag här några citat:

"Att leva i apati framkallar våld (...) Våldet är det destruktiva substitut som till sist rusar in för att fylla det tomrum där ingen kontakt finns." (s. 27)

"Att vara aktivt hatad är nästan lika bra som att vara aktivt omtyckt; det bryter den helt outhärdliga ensamhets- och anonymitetssituationen." (s. 28)

"Viktorianen försökte få kärlek utan att behöva råka ut för sex; den moderna puritanen vill ha sex utan att råka ut för kärlek." (s. 44)

"Det mest avgörande ögonblicket mellan två som älskar är (...) ingångsmomentet, det ögonblick då mannens erektion tränger in i kvinnans slida. Det är detta ögonblick som drabbar oss som något underbart (...) Detta, inte orgasmen, är föreningens ögonblick då man får förvissning om att man har vunnit den andra." (s. 76)

"Man kan inte vilja eller önska om man inte först bryr sig om; och om man verkligen bryr sig om kan man inte låta bli att önska eller vilja." (s. 304)

"Omsorg betyder att man engagerar sig i ett objektivt faktum och därför måste göra något åt situationen i fråga, man måste fatta vissa beslut. Det är här omsorg och vilja förenas." (s. 305)

Och till sist detta ljuva citat:
"(...) mycket av det som är värdefullt i livet får vi bara om vi inte knuffar på, det kommer stilla när vi inte hetsar eller kräver (...) Det bara dyker upp tyst därför att vi är tillsammans." (s. 333)

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida