måndag, maj 19, 2008

The Underneath

Sedd:
Av en bekant fick jag låna "The Underneath" - tillsammans med film noir-filmen "Criss Cross". Vitsen med det var att jag skulle kunna jämföra två filmer baserade på samma bok - nämligen en kriminalroman av Don Tracy. Det gick dock i stöpet. Ty den äldre versionen "Criss Cross" med Burt Lancaster var en region 1-film och den kunde jag inte se. Jag får alltså nöja mig med att ha sett den modernare versionen - så länge.

Om IMDb har rätt i sin betygsättning (6,3 1995 och 7,5 1949), så kan jag påstå att jag får vatten på min kvarn. Jag är nämligen skeptisk till nyinspelningar av "gamla godingar". Jag minns "Cape Fear" från 1991 med Robert De Niro och Nick Nolte - en ganska tafflig "re-make" (trots Scorsese!) av filmen från 1962 med Robert Mitchum och Gregory Peck. Även i det fallet håller IMDb delvis med mig. Den äldre versionen fick 7,7 och den senare fick 7,2.

En jämförelse mellan "The Underneath" och "Criss Cross" kan jag alltså inte göra. Min vän cineasten påstod, att Steven Soderberghs yngre version verkar vara influerad av
Alain Resnais. Må så vara. Det imponerar inte nämnvärt på mig. Jag är ingen tillbedjare av Resnais' filmer, vilket bör ha framgått av ett par tidigare poster i denna blogg.

Vad jag dock kan tycka något kring är filmen "The Underneath". Betyget 6,3 på en tiogradig skala känns helt i sin ordning. Det är ingen särskilt bra film. Det som tilltalar mig speciellt, dock, är intrigen. Vi bör alltså ge "credit" åt författaren Don Tracy för en bra story. Summan av kardemumman blir två:
- Man kan inte lita på en enda människa
- Det blir aldrig som man har tänkt sig.
Mera tänker jag inte avslöja, ty då försvinner spänningen helt för den som vill se filmen.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida