lördag, april 26, 2008

Dagens recept

Vi kallar den av okänd anledning "Agnethas chokladkaka" eller, slarvigt, "Agnethakaka". God är den i alla fall och den har hängt med sedan, tror jag, början av 70-talet. Godast blir den om den har fått "stå till sig" flera timmar i kylskåpet.

Ingredienser till själva kakan:
2 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 msk kakao
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
150 g smält smör

Ingredienser till chokladsåsen:
50 g smör
1 tsk mjöl
2 msk socker
3 tsk kakao
1 dl grädde

Tillagning:
Vispa ägg och socker poröst. Blanda därefter i mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Häll i mjölken lite då och lite då, samtidigt som du vispar. Häll sist i det avsvalnade smälta smöret. Häll smeten i lämplig (gärna rund) form. Placera i ugn som är 200 grader varm. Låt formen stå där i 40 minuter. Glöm inte att lägga över folie efter lite mer än halva tiden - på så sätt minskas risken för vidbrändhet. När kakan väl är färdigbakad, så skall den stå och svalna. När den har svalnat häller man över chokladsåsen och brer ut den t.ex. med en "slickepott", så att den täcker hela kakan. Du värmer alltså lämpligen chokladsåsen under omrörning strax innan kakan har svalnat färdigt. Tålamod, tålamod...

I detta läge - när kakan är helt färdig - är frestelsen stor att ta en rejäl bit av kakan omedelbart. Men - gör icke det! Låt "Agnethakakan" vila i kylskåpet först. Till sist: en klick vispad grädde ovanpå alltihop är inte fel.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida