torsdag, april 17, 2008

Adrenalinstinna hannar

Den här boken kom ut redan 1985, men den känns delvis skrämmande aktuell:

Man skulle kunna göra en doktorsavhandling om den kroppsliga kemi som gömmer sig bakom maktutövning. Man kan t.ex. fråga sig hur många viktiga beslut som har fattats med inblandning av olika droger. När man ser hur vissa människor beter sig när de får reda på att New York-börsen kanske håller på att krascha, så kan man dessutom börja undra hur långt vi har kommit i den s.k. evolutionen.

Nå, tillbaka till boken. Man kan ha olika uppfattningar om Gunnar Adler-Karlsson, men man kan aldrig vifta bort honom som oväsentlig. I den här boken lade han fram många teser och hypoteser som tvingar läsaren att tänka efter. Redan tidigt i boken känns det som om vi får något i halsen:
"Där tror jag vi har den verkliga maktpyramiden i Sverige. Elva steg, icke mer! Tar vi hälften av dessa steg, de sex första, når vi sammanlagt knappt 4.000 individer. Dessa utgör vad som i någon vettig mening kan kallas 'överklass'. Det är de som utövar all väsentlig makt i Sverige. De utgör ingalunda någon decil, några tio procent, utan bara en halv promille av svenska folket." (s. 13)

"[Walter Benjamin - min anm.] hävdar att individerna i dessa ledande grupper i vårt samhälle, som inbillar sig vara fruktansvärt unika som människor, drivs framåt av en blind och enfaldig massinstinkt, vinstbegäret kombinerat med speldjävulen." (s. 33)

"De vill vinna. Punkt och slut." (s. 34)

"Människor har en enastående förmåga att övertyga sig själva om vikten och värdet av det, som de själva arbetar med. Kanhända är det denna känsla, denna självöverskattning på gränsen till fanatism, som är vårt verkligt stora problem i tillvaron." (s. 183)

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida