torsdag, januari 17, 2008

Nytt nr av Trots allt

I dag upptäckte jag nya numret av Trots allt. En av de få riktigt nödvändiga tidskrifterna i detta land. I senaste numret finns det bl.a. en intervju med Louise Hoffsten och en annan intervju med Marcus Birro. Och Magnus Sundell har en mycket intressant "kommentar" under rubriken "Att handskas med energitjuvar, dåliga vibbar och jobbiga typer".

Han vänder s.a.s. uppochner på resonemanget. Man påstår ju ofta, att man skall undvika typer ("energitjuvar" och andra) som inte tänker likadant som en själv och att man mår bäst av att bara umgås med likasinnade. Tvärtom, menar han. "(...) vi utvecklas definitivt mer i mötet med människor som inte är som vi själva, som tycker och tänker eller beter sig på ett sätt vi inte känner igen oss i. (...) Ett annat bättre råd till oss skulle vara att våga tänka lite mer på andra, lite mindre på oss själva. Att bry oss lite mer om våra medmänniskor. Inte bara dem vi 'tycker om'. Utan också dem vi inte spontant gillar, men som behöver oss. (...) Att undvika energitjuvar är (...) ett riktigt moment 22 - som kommer att sluta med att vi alla är varandras energitjuvar och inte vill ha med någon annan än oss själva att göra. Qi fick vi..." (s. 13) Mycket klokt formulerat!

För att återgå till Hoffsten och Birro. Det blev två mycket bra intervjuer - så klart. Både Hoffsten och Birro har ju haft väldigt tuffa perioder i sina respektive liv. Och en stor del av intervjuerna kretsar kring det.

Birro: "Det är när man inte tar itu med saker som man mår dåligt. (...) Det är litteraturens förmåga att sätta ord på saker som man själv inte har satt ord på. Man har en känsla och så läser man om en annan människa som har samma känsla. Det är en mötesplats." (s. 27) Och så slutar artikeln så snyggt med ett citat från Leonard Cohens låt "Anthem":
"There is a crack in everything
that's how the light gets in".

Hoffsten: "Jag är troende, men inte religiös. (...) Jag skyr all form av fanatism. Fanatiker har brist på humor och det är bland det viktigaste som finns. Du kan inte ta dig själv på för stort allvar. Du är en liten skit i den här världen, så är det bara... Haha!" (s. 10)

Köp eller låna! Men framför allt: läs Trots allt!

Etiketter: , ,

2 kommentarer:

Blogger Madicken sa...

Jasså, jag har inte fått nya numret än. Hoppas den kommer i morgon...

11:14:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Det är väl något som gjorde att den trots allt inte kom igår...

4:19:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida