söndag, januari 13, 2008

Svensk kust

Ett praktverk! Den här boken skall läppjas. Om man slukar den blir man proppmätt. Den är ännu en bekräftelse på att Sverige är fantastiskt:
(Bokomslaget är scannat. Eftersom boken är en foliant, så är bilden beskuren både i höjdled och sidled.)
Tommy Hammarström står för texten och massor av fotografer står för bilderna. Detta är en bok som jag vill äga - även om den inte hade haft någon text alls. Jag menar inte att texten är överflödig - långt ifrån. Men bilderna är så bra. Ibland är fotografierna så svindlande vackra att jag vill ta ett extra andetag. Om ni kräver av mig att framhäva några fotografer som "bättre" än de andra, så får jag det tufft. Men OK: Tore Hagman, Martin Borg och Claes Grundsten. Här duger det inte med en Kodak Instamatic. Sådana bilder kräver sin utrustning. Jag kan sakna lite "nördiga" uppgifter om kameran som användes, vilken ljuskänslighet i filmen, vilket sorts objektiv, vilken bländartid etc. Det får vi leva i okunnighet om.

Vad är det då som är så lockande med kuster? Jag låter Tommy Hammarström själv beskriva det. Det är inte hela förklaringen, men en bit av den: "Den svenska kusten är, som läsaren strax ska upptäcka, en storslagen, intagande och bildskön värld. Och varför är den så vacker? Är det så att skönheten uppstår just för att vi längtar efter den? Jag tror det. Vi längtar till havet, till kusten, till skärgården. Och därför är det så vackert där." (s. 10)

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida