onsdag, oktober 17, 2007

Stalin - en domptör

En intressant recension - denna. Den ger mig onekligen lust att läsa boken. Det är ju knappast långsökt att jämföra med Hitler och Mao. De var alla egentligen helt "cuckoo", totala knäppskallar. Hur de på olika håll kunde få sådan oerhörd makt är nästan ofattbart. Men en del av förklaringen skymtar i en formulering i den nämnda recensionen: "Han blev också snart en ryktbar person som omgavs av en trogen skara anhängare som var beredda att lyda hans minsta vink."

Det är just det... Om han och andra maktgalna tokstollar - med drag av grandios narcissism - inte hade haft alla sina ja-sägande nickedockor i släptåg, så hade de sannolikt inte nått dit de nådde.

Människors benägenhet att lyda auktoriteter och samma personers undfallenhet inför grupptryck är - det är min övertygelse - de två starkaste socialpsykologiska faktorerna bakom mycken mänsklig ondska; bl.a. Andra världskriget.

Jag glömmer aldrig vare sig Solomon Aschs experiment om grupptryck eller Stanley Milgrams experiment om lydnad och auktoritet.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida