lördag, maj 12, 2007

En Slas-bok

Han är en av de mest personliga författarna i detta land. Hans stil är väldigt särskild. Man kan ta nästan vilket stycke som helst ur hans fantastiska produktion och hävda: "Det måste vara Slas". En gudabenådad penna, skulle man kunna säga. Nu tror jag visserligen inte att Slas är troende, men det hindrar inte mig från att hävda: "Denna bok är klart läsvärd". På våra bibliotek återfinns den (Bonniers, 1984) sannolikt i en barn- och ungdomsavdelning bland böcker om etik. Det är rimligt. Det är en bok som lämpar sig för ungdomar som brottas med de stora frågorna om rätt och fel, synd och straff, skuld, avundsjuka m.m. Det är egentligen inte en bok om religion - utan just en bok om etik.

"Om nu en osynlig gud finns eller inte finns spelar liten roll.
Det nionde budet finns. Det är en av de regler som all mänsklig erfarenhet säger att vi i möjligaste mån måste följa ty annars förgriper vi oss på vår granne eller går i krig med våra grannländer." (s. 94) [Läs mera om nionde budet t.ex. här.]

Jag skulle kunna tänka mig att kyrkan använder denna bok som bredvidläsning för konfirmander. Den förtydligar krångliga saker så att de verkar enkla. Hur som helst: Slas är aldrig likgiltig. Om han inte hade blivit författare, så hade han kunnat bli t.ex. en fantastisk pedagog eller filosof.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida